Ekonomi

Başkan Zeytinoğlu, dış ticaret verilerini değerlendirdi

Başkan Zeytinoğlu, dış ticaret verilerini değerlendirdi

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, mayıs ayı geçici dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu, 18 milyar 973 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracatın mayıs ayları içerisindeki en yüksek değer olduğunu paylaştı

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, T.C. Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan geçici dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Zeytinoğlu, “Mayıs ayında ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15.2 artışla 18 milyar 973 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu ihracat rakamının mayıs ayları içerisinde en yüksek değer olduğunu görüyoruz. Mayıs itibariyle on iki aylık ihracatımız da 242.6 milyar dolar oldu. İhracatta yılın başından bu yana gerçekleştirdiğimiz performansın önümüzdeki aylarda da artarak devam etmesini temenni ediyoruz” dedi. Zeytinoğlu, mayıs ayında en fazla ihracat yapılan beş ülkenin sırasıyla; Almanya, ABD, Irak, İtalya ve İngiltere olduğunu ifade ederek, bu ülkelerden yalnızca İngiltere’ye yapılan ihracatta yüzde 17.2’lik azalma olduğunu söyledi.

İTHALAT ALT KALEMLERİ

“Mayıs ayında ithalat yüzde 43.8 artışla 29 milyar 652 milyon dolar olarak gerçekleşti” diyen Zeytinoğlu, ithalat alt kalemlerine ilişkin değerlendirmesinde, tüketim malları ithalatındaki artışa dikkat çekerek, “İthalat alt kalemlerine baktığımızda; hammadde (ara mallar) ithalatında yüzde 52.4, yatırım (sermaye) malları ithalatında yüzde 10.8 ve tüketim malları ithalatında yüzde 22.3 oranında artış olduğunu görüyoruz. Hammadde ithalatındaki yükselişte, dünya genelinde yaşanan fiyat artışları etkili. Tüketim malları kaleminde gerilemeler olmasını bekliyor, üretim ve yatırıma yönelik kalemlerde artışları olumlu buluyoruz” dedi. Mayıs ayında ithalat artışının ihracatın üzerinde gerçekleşmesinden mayıs ayında dış ticaret açığının yüzde 157’lik artışla 10.6 milyar dolar olduğunu söyleyen Zeytinoğlu, bunun cari açığı artırabileceğini de ifade etti.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica