Siyaset

‘Başkanlık Ulusal Güvenlik Birimi’ diye bir birim duydunuz mu?

‘Başkanlık Ulusal Güvenlik Birimi’ diye bir birim duydunuz mu? Bülent Tezcan “Başkanlık Ulusal Güvenlik Birimi… Böyle bir örgüt yok. Fişleme yapan bu örgütler hukuk karşısında suç örgütüdür” diye konuştu. Tezcan’ın açıklamalarına ise akşam saatlerinde Emniyet Genel Müdürlüğü’nden açıklama geldi. ‘Başkanlık Ulusal Güvenlik Birimi’ diye bir birim duydunuz mu? detaylar haberimizde…

‘Başkanlık Ulusal Güvenlik Birimi’ diye bir birim duydunuz mu?

CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, mahkeme dosyasından alınan bir belgedeki flaş detayı açıkladı. Belgeye göre; MİT, Emniyet ve Jandarma istihbaratı dışında devlet içerisinde yeni bir ‘istihbarat örgütü’ kurulmuş. İlgili resmi yazışma belgesini, partisinin MYK toplantısı sonrası açıklayan Bülent Tezcan “Başkanlık Ulusal Güvenlik Birimi… Böyle bir örgüt yok. Fişleme yapan bu örgütler hukuk karşısında suç örgütüdür” diye konuştu. Tezcan’ın açıklamalarına ise akşam saatlerinde Emniyet Genel Müdürlüğü’nden açıklama geldi.

CHP’nin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında yapıldı. Parti Sözcüsü, Bülent Tezcan toplantı sonrası açıklama yaptı.

Konuşmasında; Nevşehir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir FETÖ soruşturmasındaki ‘resmi yazışmaları’ gösteren ve buradaki “Başkanlık Ulusal Güvenlik Birimi” ibaresine dikkat çeken Tezcan “Başkanlık Ulusal Güvenlik Birimi”, böyle bir örgüt yok. Fişleme yapan bu örgütler hukuk karşısında suç örgütüdür” diye konuştu.

‘Özel istihbarat örgütü’ iddiası!

“Devletin böyle bir kurumu yoktur” diyen ve hükümete “bunu açıklayın” diye çağrı yapan Tezcan sözlerini şöyle sürdürdü “Veri havuzunda mahkemelerin ve savcılıkların soruşturmalar için bilgi sordukları; Jandarma istihbaratı, Milli İstihbarat Teşkilatı, Emniyet istihbaratı olabilir. Buralar resmi bilgi toplanacak kurumlardır. Ancak görüyorsunuz, yargı organları başka bir birimden daha bilgi alıyor. Bu birimin adı Başkanlık Ulusal Güvenlik Birimi’ymiş. Yasal olarak Başkanlık Ulusal Güvenlik Birimi diye bir birim yok. Bu örgüt, çok açık biçimde yasadışı istihbarat toplama faaliyeti yürütüyor. Böyle bir örgüt yok. Kanunen kurulmuş değil. Bilinsin ki bu özel bir örgüttür. Kanunen tarif edilmeyen bu örgütle istihbarat toplamak hukuk karşısında suçtur. Başkanlık diye bir kurum var mı Türkiye’de? Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık değil başkanlık yazıyor.”

Sözü edilen resmi belge

'Başkanlık Ulusal Güvenlik Birimi' diye bir birim duydunuz mu.
‘Başkanlık Ulusal Güvenlik Birimi’ diye bir birim duydunuz mu.

“Yeni bir paralel devlet yaratma süreci”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da çağrı yapan CHP Sözcüsü Tezcan “Başta AKP Genel Başkanı olmak üzere Başbakan, İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı bu meseleyi açıklamak zorundadır.

Bu birim kimdir? Kimler devlet içinde başkanlık adı altında bilgi toplayıp, fişleme yapıyor? Mahkemeler bunlara nasıl soruyor ve Emniyet bunları nasıl veri havuzu olarak kabul ediyor?

Bu yeni bir paralel devlet yaratma sürecidir. Hükümet derhal bunu açığa çıkarmak zorundadır.” diye konuştu.

Ulusal güvenlik direktörlüğü’nü akıllara getirdi

Tezcan’ın gösterdiği belge akıllara geçtiğimiz yılın sonunda, hükümet kaynaklarına dayandırılan “yeni istihbarat örgütü” açıklamalarını getirdi. O dönem, iktidara yakın gazetelerde de yer bulan haberde; 15 Temmuz sonrası hükümetin, istihbarat teşkilatlarının yeniden yapılandırılması için yeni bir taslak üzerinde çalıştığı, ancak düğmeye basmak için Anayasa değişikliğinin beklendiği ifade edilmişti.

Değişiklikle birlikte, istihbaratın patronu ve koordinatörünün Cumhurbaşkanlığı’na bağlı Ulusal Güvenlik Direktörü olacağı vurgulanmıştı. Taslak çalışmanın detaylarına göre; başkanlık sistemine geçilmesi durumunda, ABD’deki gibi Türkiye’de de Cumhurbaşkanı’na bağlı bir Ulusal Güvenlik Direktörlüğünün (UGD) kurulmasının ve başına bir Ulusal Güvenlik Direktörü atanmasının planlandığı ifade edilmişti.

‘MİT, CIA gibi olacak’

Proje ile iç ve dış istihbaratın kesin olarak ayrılması kararının alındığı da belirtilmiş, MİT’in de ABD merkezi haber alma teşkilatı CIA gibi daha çok dış istihbarata odaklanmasının planlandığı kaydedilmişti.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nden açıklama geldi

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Başkanlık Ulusal Güvenlik Kurumu (BUGK) ibaresine ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, “‘Başkanlık Ulusal Güvenlik’ ibaresi Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ‘Ulusal Güvenliğe Yönelik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün kısaltmasıdır” denildi.

*****

Emniyet Genel Müdürlüğü gibi önemli bir birim bile aklımızla alay eder gibi komik bir açıklama gönderiyor. Yazıklar olsun.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica