Bilim-Teknoloji

Bilim insanları ölümden sonrasını görüntülediler

Bilim insanları ölümden sonrasını görüntülediler Bilim insanları bir ilke imza atarak, solucanlarda ölüm sürecini görüntüledi. Ölüm anının başlangıcından itibaren solucanın verdiği tepkileri inceleyen bilim insanları, elde ettikleri verilerin, insanlarda yaşla birlikte gelen ölümcül hastalıkların daha iyi anlaşılarak engellenmesinde büyük bir adım olduğu görüşünde. Bilim insanları ölümden sonrasını görüntülediler detaylar haberimizin içinde yer almaktadır…

Bilim insanları ölümden sonrasını görüntülediler

“Her canlı için aynı şekilde gelişmiyor”

Ölüm anı ve sonrası yıllardır en merak edilen konuların başında geliyor. ‘Rigor mortis’ olarak literatüre geçen bu süreç, her canlı için aynı şekilde gelişmiyor. Bilim insanları ilk kez solucanlarda bu sürecin nasıl yaşadığını gözlemledi.

“Solucanlarda henüz organizmalar canlıyken başlıyor”

Buna göre, insan bedeninin ölümden sonra yaşadığı ‘rigor mortis’ adı verilen süreç, solucanlarda henüz organizmalar canlıyken başlıyor. Bir solucanın ölüm anını görüntüleyen bilim insanları ölüm anının başlangıcından itibaren solucanın verdiği tepkileri inceledi.

“Bilim adamları insanlarda yaşla birlikte gelen ölümcül hastalıkların daha iyi anlaşılarak engellenmesinde büyük bir adım olduğu görüşündeler”

Ölmekte olan hayvanın vücudunda yaşanan hareketleri takip eden İngiltere’de bulunan University College London’da görevli araştırmacılar, elde ettikleri verilerin, insanlarda yaşla birlikte gelen ölümcül hastalıkların daha iyi anlaşılarak engellenmesinde büyük bir adım olduğu görüşünde.

“Bugüne kadar hücre ölümleri yoğun şekilde araştırıldı ancak tüm organizmanın ölümü ve bu süreç hakkında çok daha az şey biliniyor”

Araştırmayı yürüten ekipte görevli bilim insanı Profesör David Gems, “Bugüne kadar hücre ölümleri yoğun şekilde araştırıldı ancak tüm organizmanın ölümü ve bu süreç hakkında çok daha az şey biliniyor” ifadelerini kullanıyor ve elde ettikleri sonuçların önemine vurgu yapıyor.

“Rigor mortis veya ölüm sertliği, kaslardaki biyokimyasal bir değişiklikten kaynaklanan ve ölünün uzuvlarını katılaştıran bir ölüm belirtisidir”

Rigor mortis veya ölüm sertliği, kaslardaki biyokimyasal bir değişiklikten kaynaklanan ve ölünün uzuvlarını katılaştıran bir ölüm belirtisidir. Bu olgu, oda sıcaklığındaki bir insanda ölümden 3-4 saat sonra görülmeye başlar, 12 saat sonra doruk noktasına ulaşır ve 36 saat sonra ortadan kalkar.
(Kaynak: CNNTürk)

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica