Genel

Bilim ışığında Marx insanlığa ayna tutmaya devam ediyor

Bilim ışığında Marx insanlığa ayna tutmaya devam ediyor Felsefe Sanat Bilim Derneği’nin 18 yıldır düzenlediği, Assos Limanı’ nda felsefe alanındakiler ile ilgi duyanları buluşturan Assos Felsefe Sempozyumu 2-3 Şubat günleri arasında “Doğumunun 200. Yılında Karl Marx” temasıyla Nazlıhan Otel’de yapıldı. Bilim ışığında Marx insanlığa ayna tutmaya devam ediyor detaylar haberimizin içinde yer almaktadır…

Bilim ışığında Marx insanlığa ayna tutmaya devam ediyor

Giderek yükselen ilgiyi sınırlamak yerine salon dışında da izlenebilir kıldıklarını açıklayan dernek başkanı, felsefe öğretim üyesi Örsan K. Öymen sempozyumun ilk konuşmayı yaptı.

“Marx’ta Din, Kapitalizm ve Yabancılaşma”

Öymen, “Marx’ta Din, Kapitalizm ve Yabancılaşma” başlıklı sunumunda hem ana temayı özetledi. Hem de bu kavramları Marx’tan alıntılarla açıkladı.

“Marx’ın dogma haline getirilmesi Marx’ın felsefesine ters düşer”

Felsefe öğretim üyeleri; Baver Demircan, Eylem Doğan, Türker Armaner, Doğan Göçmen, Kurtul Gülenç ve Barış Parkan da sunumlarında Marx’ın dogma haline getirilmesinin özellikle de felsefesine ters düşeceğini açıkladılar.

“Spekülasyonun bittiği, gerçek hayatın başladığı yerde demek ki, insanın pratik gelişim süreçlerini, pratik faaliyetlerini açıklayan hakiki bilim başlar”

Marx’ın insanlığa ayna tutan modern çağın filozofu olduğuna işaret ettiler. Alman İdeolojisi kitabında; “Spekülasyonun bittiği, gerçek hayatın başladığı yerde demek ki, insanın pratik gelişim süreçlerini, pratik faaliyetlerini açıklayan hakiki bilim başlar” diyen Marx’ın pozitivist olmadığını ancak pozitif bilimlerle çalışan bilim insanı olduğunu vurguladılar. Marx’ı “izim”leştirmek değil 21. yy.’da bize ne katacağını araştırmanın gereğini vurguladılar.

“150 yıl önce ele aldığı konular ve yöntemiyle 21. yüzyılda da bilimin gündeminde…”

Oturumların tek doğa bilimci konuşmacısı yüksek enerji fiziği alanında çalışan ve Bilim Felsefesi konularına ilgi duyan Kerem Cankoçaktı. “Marx ve Doğa Bilimleri” başlıklı sunumunda Cankoçak, “150 yıl önce ele aldığı konular ve yöntemiyle 21. yüzyılda da bilimin gündeminde olan Marx bir anlamda toplum bilimlerinin Kopernik’i dir” dedi.

2-5 Temmuz 2018’ de aynı başlık altında yaz etkinliği gerçekleşecek

Assos Felsefe’nin 2-5 Temmuz 2018’ de İngilizce olarak düzenlenen uluslararası yaz etkinliği aynı başlık altında önemli Marx uzmanlarının katılımıyla gerçekleşecek. Cumhuriyet

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica