Genel

Bir yılda en çok ‘yolsuzluk’ haberleri kaldırıldı

Medya Araştırmaları tarafından Etkiniz AB ve İsviçre Büyükelçiliği desteğiyle yürütülen “Sosyal Medya Yasasının Basın Özgürlüğü Üzerine Etkileri İzleme Araştırması Genişletilmiş Tarama Raporu” yayımlandı.

İSTANBUL (İGFA) – Medya Araştırmaları Derneği (MEDAR), “Sosyal Medya Yasası’nın Basın Özgürlüğü Üzerine Etkileri İzleme Araştırması Genişletilmiş Tarama Raporu”nu yayınlandı.

 Bir yılda en az bin 197 haber hakkında içerik kaldırma kararı verilirken, en çok “yolsuzluk ve usulsüzlük” haberleri kaldırıldı.

Cumhuriyet, BirGün ve Oda TV ise hakkında en çok içerik kaldırma kararı verilen kurumlar oldu.        

 Rapora göre, içerik kaldırma kararlarının  675’i yolsuzluk ve usulsüzlük, 466’sı ise “görevin kötüye kullanılması” konusunda verildiği kaydedildi. Çoğunlukla iş insanlarının, şirketlerin ve bürokratların kaldırma talebinde bulunduğu saptandı. Haberlerin kaldırılma gerekçelerine bakıldığında ise, bin 80 haberin kişilik haklarını ihlal ettiği sebebiyle kaldırma kararıyla karşılaştığı saptandı.  

Raporda politika önerileri de sunuldu. Yapılan değişikliklerin temel hak ve özgürlükleri korumak yerine basın ve ifade özgürlüğüne darbe vurduğu ortaya konuldu. Sosyal Medya Yasası’nın yapım sürecine ilgili organların ve kamuoyunun dahil edilmesi gerektiği belirtilirken, “Bağımsız denetleme organları oluşturulmalı, yasanın etkileri tespit edilip yeni düzenlemelerde bu etkiler göz önünde tutulmalı, yasa, toplumun tüm bileşenlerinin temel hak ve özgürlüklerini güvence altına alacak şekilde yeniden yapılandırılmalıdır” denildi. 

MEDAR’ın araştırma raporunun tamamına ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

 

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica