Genel

BTÜ’den depremde can kaybına yönelik önemli buluş (ÖZEL HABER)

Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, inşaat mühendisliği bölümünde görevli akademisyenlerden Prof. Dr. Beyhan Bayhan’ın geliştirdiği Sismik İzalatör’ün can simidi olduğunu belirtti.

Mehmet ÇETİNKAYA (Bursa İnternet Gazetesi- BİG)BTÜ’de spesifik konularda çok nitelikli akademisyenlerin yer aldığını söyleyen Rektör Prof. Dr. Arif Karademir, rektör yardımcısı görevini de sürdüren son olarak da Cumhurbaşkanlığı Bilim Politikaları Kurulu’nda Deprem Çalışma Grubu başkanlık görevine getirilen Prof. Dr. Beyhan Bayhan’ın deprem konusunda uzman olduğunu ifade ederken, “ ABD’de yapılan bir konferansta ‘Depremi Tahmin Etme Programı’ yarışmasında ikinci oldu. Afetlerde Türkiye’de olay sonrasında hareketlenme oluyor. Öncesinde tedbir noktasında önemli noktalara gelemedik” dedi.
Prof. Dr. Beyhan Bayhan’ın uzun zamandır ‘Sismik İzalatör’ konusu üzerinde çalıştığına vurgu yapan Prof. Dr. Karademir,  “ Binaların altına deprem ve şok etkisi geldiğinde darbeyi emen ve sönümleyen apartlar dizayn ediliyor. “Yüzen Ada, Titreyen Ada” olarak tarif edilen Japonya’da 100 yıldan beridir sürüyor. Dünya kadar büyük binaları var, 7’nin üzerinde depremlerde raflardan bile kitap düşmüyor. Bu fantazi bir metot değil. Biz ise Türkiye’de hala kullanamıyoruz. Sismik İzalatör apartının 3 tane yerli üreticisi de var. Dünyaya satıyorlar ama Türkiye’deki inşaat firmalarına satmıyor. Türkiye’de de inşaat firmaları ekonominin lokomotif firmaları olarak vurgulanıyor. İnşaatta bu kadar kuvvetliysek o zaman Sismik İzalatörlü binalar konusunda Bursa kaynaklı bir hareket başlatmamız gerekiyor. Bursa dinamikleri ile görüşme sağladık. Bursa’da en azından bir tane hayırseverin yaptırdığı eğitim binasında uygulama olarak Sismik İzalatör’ü kullanabiliriz. Aynı şekilde TEKNOSAB’da da devreye alabiliriz. Türkiye’de de bir ilk olur. Sismik İzalatör deprem öncesi alınacak tedbirlerin en başında geliyor. Bunu sahiplenmeliyiz” açıklamasında bulundu. 
 

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica