Genel

Bu son KHK düzenlemesi Mahkemeleri batıracak

Bu son KHK düzenlemesi Mahkemeleri batıracak İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Başkanı Kaynar, son Kanun Hükmünde Kararname’nin istinaf mahkemelerinin yükünü çok artırdığını söyledi. Kaynar, bu düzenlemenin ‘mahkemeleri batıracağını’ söyledi. Bu son KHK düzenlemesi Mahkemeleri batıracak detaylar haberimizde…

Bu son KHK düzenlemesi Mahkemeleri batıracak

Son Kanun Hükmünde Kararname ile istinaf Mahkemelerinin durumunu değerlendirdi

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi (BAM-İstinaf Mahkemesi) Başkanı Hayri Kaynar, son Kanun Hükmünde Kararname ile istinaf Mahkemeleri’nin yerel mahkemelere dosya iadesini güçleştiren düzenlemeyi eleştirdi.

Son bir yılını değerlendirdi

BAM’ın (Bölge Adliye Mahkemeleri) son bir yılını değerlendiren Kaynar, KHK ile getirilen düzenlemenin istinaf mahkemelerini batıracağını iddia eden Kaynar, şöyle dedi:

“Benim öngörülerim bunun yürümeyeceği şeklinde”

“Bu düzenleme ile her daire yılda 450-500 duruşma yapacak. O kadar duruşma yükünü yüklüyorsunuz, bir de üstüne dosyaları inceleyecek. Bu değişikle batacaktır yani. Bu değişiklik İstinaf’ı çıkmaza sokacak. Benim öngörülerim bunun yürümeyeceği şeklinde. İşlemez hale geleceğini düşünüyorum.”

“50-60 hakim daha lazım buraya. 200 tane de katip lazım. Daire sayımızın artması lazım”

İstanbul İstinaf mahkemelerinde başkanlar dahil 304 hakimin görev yaptığını söyleyen Kaynar, şöyle devam etti: “50-60 hakim daha lazım buraya. 200 tane de katip lazım. Daire sayımızın artması lazım. Rakamlar ortada, iki üye verdiğiniz yerde bin 500 civarı karar çıkar. 5 bin dosya geliyorsa… Buranın batacağına işarettir. Buranın batması istenmiyorsa bu ihtiyaçlarımızın giderilmesi lazım.”

Eylül 2016’dan bu yana, yaklaşık 16 aydır dosya kabul ediyor

Yargıtay’ın iş yükünü hafifletmek amacıyla 20 Temmuz 2016 tarihinde yargı sistemine dahil edilen İstinaf Mahkemeleri, resmi adıyla Bölge Adliye Mahkemeleri (BAM), Eylül 2016’dan bu yana, yaklaşık 16 aydır dosya kabul ediyor.

İstanbul, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli ve Sakarya’da görülen davaları bir üst mahkeme sıfatı ile yeniden inceleyerek karara bağlıyor

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, İstanbul, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli ve Sakarya’da görülen davaları bir üst mahkeme sıfatı ile yeniden inceleyerek karara bağlıyor.

23 ceza dairesi ve 37 de hukuk dairesi var

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi bünyesinde 23 ceza dairesi, 37 de hukuk dairesi bulunuyor.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica