Genel

Bulgarlar için tarihi önemi olan Demir Kilise yeniden açıldı

Bulgarlar için tarihi önemi olan Demir Kilise yeniden açıldı Bulgar Ortodokslar için tarihi bir öneme sahip olan Demir Kilise bugün Bulgaristan Başbakanı Borisov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın katılımıyla düzenlenen törenle açıldı. Bulgarlar için tarihi önemi olan Demir Kilise yeniden açıldı detaylar haberimizde…

Bulgarlar için tarihi önemi olan Demir Kilise yeniden açıldı

Restorasyon çalışması 7 yıl sürdü

İstanbul Balat’taki demirden inşa edilen tek kilise olma özelliğini taşıyan Bulgar kilisesi (Sveti Stefan Kilisesi ), bir diğer adıyla ‘Demir Kilise’ 7 yıl süren restorasyon çalışması tamamlandı.

“Haliç’in yanı başında dinimiz temsil ediliyor”

Bulgaristan Başbakanı Borisov yaptığı konuşmada, “Ortodoks Kilise Patriği de burada bulunuyor. Burada bir araya geldik, tartışmak için değil. Haliç’in yanı başında dinimiz temsil ediliyor. Dinimize saygı gösteriliyor. İBB’ye teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanı’na teşekkür ediyorum. Kültürel yönden nasıl bir değer taşıdığını anlatmama zaten gerek yok. Bulgaristan her zaman mükemmel ilişkiler tesis etmek istemiştir hem İslam hem Hıristiyan alemi ile. Terörizm her yerde var ancak müştereken mücadele edebiliriz. Sonuçlardan bahsediyoruz, sebeplere bakacak olursak kader bizi, coğrafi ve siyasi olarak birlikte yaşamaya zorunlu kılmıştır. Bütün Avrupa, Balkanlarda bir Hıristiyan, Müslüman ülkenin nasıl olduğunu, davrandığını gösteriyor Sofya ve İstanbul. Gerçekten kıskanılacak birer örnektir” dedi.

“Türkiye ile AB ilişkilerinin normalleştirilmesi için çaba harcamamız lazım”

“Türkiye AB’nin en büyük komşusudur. Türkiye bu bölgede en büyük orduya sahip ülkedir. Bizler elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Cumhurbaşkanı’nın Macron ile yaptığı görüşmeyi ilgi ile izledik” diyen Borisov konuşmasını, “2018’de Türkiye ile AB ilişkilerinin normalleştirilmesi için çaba harcamamız lazım” sözleriyle bitirdi.

“Bu eser İstanbul’un yüzyıllardır bütün inançları bir arada tutan karakterini temsil etmektedir”

Başbakan Yıldırım açıklamalarına, “Bu eser İstanbul’un yüzyıllardır bütün inançları bir arada tutan karakterini temsil etmektedir. Cemaat vakıflarının mallarının iade edilmesine karar verilmiştir. 167 cemaat vakfına ait 1029 eser, varlık cemaat vakıflarına aktarılmış ve geçmişten beri gelen bu önemli sorun da ortadan kaldırılmıştır.

“Siyasi tablolar aşırılığa doğru yeniden evriliyor”

Dini ve kültürel kutuplaşma riski gittikçe artıyor. Irkçılık yabancı düşmanlığı, tarihsel önyargılarla istismarlar artıyor. Siyasi tablolar aşırılığa doğru yeniden evriliyor. Bir arada yaşama iradesi yerini, tasvip etmediğimiz olumsuz duygulara bırakıyor. Böyle bir dönemde Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’un da katılımıyla buradan vereceğimiz mesajın son derece anlamlı olduğunu ifade etmek istiyorum. Tarihi ve dini mekanı ihya etmek değil aynı zamanda bu törenin felsefi boyutu ve hoşgörü mesajıdır. Bu vesile ile eserin ihya edilerek bugün tekrar ibadete açılmasında emeği geçen yüklenici firma başta olmak üzere herkese teşekkür ediyorum”.

“Bulgaristan Başbakanı’nı tebrik ediyorum”

“İstanbul bir dünya şehridir”… İlişkilerimiz olumlu yönde gelişmeye devam etmektedir. Bulgaristan’ın AB dönem başkanlığını üstlendiği bu süreçte ilave işbirliği imkanlarının ortaya çıkacağına inanıyorum. AB dönem başkanlığını alması dolayısıyla sayın Bulgaristan Başbakanı’nı tebrik ediyorum” dedi.

“AB dönem başkanlığı kendilerinde”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ülkemizde bulunan Bulgaristan Başbakanı Borisov’a ve heyetine teşekkür ediyorum. Bu dönemde Bulgaristan’ın farklı bir konumu da var. AB dönem başkanlığı kendilerinde… Böyle bir dönemde bu açılışın yapılıyor olmasını uluslararası topluma verilmiş bir mesaj olarak değerlendiriyorum. İstanbul farklı dinlerin ve kültürlerin bir arada barış içinde yaşadıkları şehir olma vasfını bir kez daha göstermiştir. Bir tarafta patrikhane bir tarafta Demir Kilise… Bu kilise 1898’den bu yana ayakta duruyor. Kilisenin restorasyonu, belediye başkanlığım döneminde bir restorasyon daha geçirmişti ama 2011’de köklü bir restorasyon gerçekleştirildi.

Bulgar Ortodokslar için tarihi önemi bulunuyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla 2011 yılından başlayan restorasyon kapsamında Demir Kilise’nin yüzde 90’ı elden geçirildi. Yapılan çalışmalar kapsamında Demir Kilisenin taşıyıcı sistem güçlendirme, dış cephe koruma ve restorasyon, iç restorasyon ile çevre düzenlemesi yapıldı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica