İGF

Bursa Osmangazi’de Bilge Kral anısına sergi

Yaşamını Bosna Hersek ve Müslüman halkına adayan, ilk bağımsız Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, vefatının 18. yılında Osmangazi Belediyesi tarafından adına sergi açıldı. Açılış törenine katılan katılımcılara Bosna savaşı ve Bosna halkının acılarının simgesi olan ‘mavi kelebek’ rozeti hediye edildi.

BURSA(İGFA)- Yıldırım Belediyesi tarafından Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde açılan ‘Doğu ile Batı Arasında Aliya İzzetbegoviç Fotoğraf Sergisi’ne, Bilge Kral’ın kızı Lejla Akšamija’da katıldı. 

Ramazan ayı sahur gecelerini hala dün gibi aklımda diyen Lejla Akšamija, ” “Avrupa’nın ve dünyanın siyaset sahnesinde bir yıldız gibi parlayan babam Aliya’nın eserlerini ve mirasını hatırlayan herkese, özellikle Osmangazi Belediye Başkanımız Mustafa Dündar’a çok teşekkür ediyorum” dedi. Fotoğraf sergisinde babasıyla olan fotoğraflarını Başkan Dündar’a gösterirken duygusal anlar yaşayan Akšamija, “Biz küçükken babam eve gelince, odasına çekilir hemen kitaplara sarılırdı. Matematiği çok iyi bilirdi. Güzel anlatımıyla bana matematiği sevdirdi. 30 yaşına gelmeden 2 fakülte bitirmişti” dedi. 

ALİYA ADINA KOMPOZİSYON YARIŞMASI 

Aliya’nın bir varoluş mücadelesi verdiğini dile getiren Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar,” Bu mücadelenin gençler tarafından bilinmesi adına Osmangazi Belediyesi olarak Bursa’daki liseler arasında Aliya İzzetbegoviç hakkında bir kompozisyon yarışması düzenleyeceğiz. Aliya’nın fikirlerini düşüncesini ve mücadelesini öğrenmelerini sağlayacak bir yarışma olacak. Yarışmada ilk 3’e giren öğrencilerimizi Haziran ayında gerçekleştirilen Ayvaz Dede Şenlikleri’ne götüreceğiz” dedi.

Uludağ Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen ve İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Asım Yediyıldız’ın oturum başkanlığını yaptığı panelde Sarajevo Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sanjin Kodrıč ve Dr. Osman Arslan, siyasetçi ve aynı zamanda bir yazar olan İzzetbegoviç’in yaşadıklarını, verdiği mücadeleyi ve yaşamını detaylı olarak anlattı. Aliya İzzetbegoviç Müzesi’nin, Bilge Kral’ın yaşam hikayesini ve hayatının önemli dönüm noktalarını derlediği fotoğraflardan oluşan sergi, 9 Kasım’a kadar Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde gezilebilecek.

 

 

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica