İGF

Bursa yüzünü Türk Dünyası’na dönüyor

Kırgız Cumhuriyeti’nin Bursa’nın Kestel ilçesindeki Fahri Konsolosluğu’nun açılışı yoğun katılımla gerçekleştirildi. Açılışa Bursa ve Ankara’dan önemli isimler katıldı.

BURSA (İGFA) –  Türkiye’nin en büyük sanayi şehirlerinden birisi olan Bursa, önemli bir açılışa daha ev sahipliği yaptı. Türk Dünyası ile ilişkilerin yoğun bir şekilde gerçekleştiği bu dönemde Bursa yönünü Türk Cumhuriyetlerine döndü. Bu kapsamda Bursa’nın Kestel ilçesinde Kırgız Cumhuriyeti’nin Bursa Fahri Konsolosluğu’nun açılışı büyük bir coşkuyla gerçekleşti.

Gerçekleşen açılışa, Çalışma ve Sosyal Güvenlik önceki dönem bakanlarından Faruk Çelik,  AK Parti Ankara milletvekili Mücahit Arslan, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Kırgız Cumhuriyeti Büyükelçisi Kubanıcbek Ömüraliyev, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Kırgız Cumhuriyet İstanbul Başkonsolosu Lira Sydykova, Fahri Konsolos Bilal Tutuş, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu Üyesi, Genel Merkez Teşkilat Başkanlığı İç Anadolu Bölgesi Koordinatörü Ayhan Salman, Ak Parti Bursa Milletvekilleri Ahmet Kılıç ile Atilla Ödünç, Kestel Belediye Başkanı Önder Tanır ve çok sayıda davetli katıldı.

Açılışta konuşmasında kendisini bu göreve getiren Kırgız Cumhuriyeti Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev’e teşekkür ederek başlayan ev sahibi Bilal tutuş, Kırgızistan ve Türkiye arasında iş geliştirme kapsamındaki çalışmalara güç katmak adına bu misyonu ifa etmeye gayret edeceğini belirtti. İlk olarak ham madde ve ara mala önem vereceklerini ifade eden Tutuş, “İlk olarak iki ülke sanayisi içinde ham madde ve ara malın önemli olduğunun bilincindeyiz. Bu alanda iki ülke arasındaki ticaretin bürokratik, ekonomik ve lojistik açıdan kolaylaştırılması için çalışacağız” dedi.

LOKOMOTİF SEKTÖRLER

“İkinci önemli çalışma alanlarımız lokomotif sektörler olacak” diyen Fahri Konsolos Bilal Tutuş, “Ülkelerin ticari ve ekonomik gelişimlerinde lokomotif sektörler önemlidir. Bu kapsamda sanayi, inşaat gibi lokomotif sektörlerin iki ülke arasındaki pazar paylarının artırılması adına çalışmalar yürüteceğiz. Bir de Türkiye ve Kırgızistan’ın rekabet gücünü artırmak amacıyla, iki ülke arasındaki teknoloji transferine de önem vereceğiz” ifadelerini kullandı. Konuşmasına turizmin önemine de değinen Bilal Tutuş, şunları söyledi: “İki ülkenin milli gelirleri açısından turizm gelirlerinin önemli olduğunu biliyoruz. Turizm sektörünün verimli bir sektör haline gelmesi için gayret göstereceğiz. Bu nedenle ulaşım, iletişim, reklam ve tanıtım gibi konularda her türlü yatırımın yapılabilmesine katkı sağlayacağız.”

TEMEL İLKELER

Konsolosluk faaliyetlerini yerine getirirken de temel ilkelere dikkat edeceklerini söyleyen Tutuş, “Bir kısım temel değerlere ve ilkelere hassasiyet göstermeye azami gayret edeceğiz. Bunların da bir kısmını zikretmek istiyorum. Her zaman sorumluluk bilinciyle ve hesap verilebilirlik ilkesi ile hareket edeceğiz. Yatırımcı ve girişimcilere her daim erişilebilir olacağız. Diğer yandan görevlendirmelerde ve iş paylaşımında her zaman liyakat, uzmanlaşma ve yetkinliği önde tutacağız. Bizi ayakta tutan ve bugünlere gelmemize vesile olan değerlere sahip çıkacağız. Ancak geleceği okuma ve küresel gelişmeleri takip etme noktasında ekstra gayret göstereceğiz. Takım çalışması ve yönetişim anlayışıyla güvenilirlik, şeffaflık ve demokratiklik ilkeleriyle temel insan haklarına ve değerlerine uymaktan taviz vermeyeceğiz” dedi.

BİRBİRİMİZE DAHA DA YAKINLAŞTIK

Törende konuşan Kırgız Cumhuriyeti Büyükelçisi Kubanıcbek Ömüraliyev de iki ülke ilişkilerini daha çok geliştirilmesi gerektiğini vurguladı. Gerek kardeşlikten gelen bağ gerekse ticari ve diplomatik anlamda yürütülen ilişkiler ülkeleri için çok önemli olduğunu belirten Büyükelçi Ömüraliyev, “Bursa’ya açtığımız Fahri Konsolosluk ile birbirimize daha yakınlaşacağız. Bu vesile ile Bilal Tutuş’a yeni görevinde başarılar diliyorum” dedi.

ÖNEMLİ PROJELER YAPILACAK

Vali Yakup Canbolat ise Bilal Tutuş’a başarı dileklerinde bulunarak, Kırgız Cumhuriyeti’nin Türkiye için önemli bir ülke olduğunu ve Bursa’ya açılan fahri konsolosluk ile özellikle ticari anlamda önemli projelerin hayata geçeceğine inandığını söyledi.

‘TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR BAŞKENTİ’

Törende konuşan bir diğer isim Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa’nın gelecek yıl üsleneceği Türk Dünyası Kültür Başkenti unvanına değindi. “Türk Dünyası Kültür Başkenti” olarak gerçekleştireceğimiz proje ve faaliyetlerimizle Türk Dünyası’nın gönül bağlarının güçlendirilmesi, kültürel mirasın yaşatılması, siyasi ve iktisadi birliğin geliştirilmesi hususunda Türk Dünyası’na katkı sunmaya devam etmek arzusundayız” diyen Başkan Aktaş, açılan fahri konsolosluk ile bu unvanın daha da anlamlı hale geldiğini söyledi.

 

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica