Raporlar

Büyükşehir’den Türkiye’ye örnek uygulama: “41 Kart Medikal Destek”

Büyükşehir’den Türkiye’ye örnek uygulama: “41 Kart Medikal Destek”

“İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın” anlayışıyla çalışmalarına devam eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, dezavantajlı gruplara dönük projelerine bir yenisini daha ekledi

41 Kart Medikal Destek uygulaması ile hasta ve engelli bireylerin Sağlık Kurulu Raporlarında yer alan ya da hekim tarafından reçete edilen cihaz ve sarf malzemeleri için destek verilecek. Programın lansmanında konuşan Başkan Büyükakın, Büyükşehir’in ağır engelli vatandaşlara verdiği aylık desteği de 1.000 TL’ye çıkardıklarını söyledi.

62 MEDİKAL FİRMADAN ALIM YAPILACAK

Her alanda sosyal belediyecilik anlayışıyla hareket eden ve hayatı kolaylaştıracak hizmetler üreten Büyükşehir, ihtiyaç sahibi ailelere destek verdiği 41 Kart uygulamasını genişletiyor. Sosyal devlet anlayışının gereklerini yerine getiren Büyükşehir, ihtiyaç sahibi hasta ve engelli bireylerin Sağlık Kurulu Raporlarında yer alan ya da hekim tarafından reçete edilen cihaz ve sarf malzemelerini Medikal Destek tanımlı 41 Kart ile karşılayacak. Medikal Destek tanımlı 41 Kartlar, Kocaeli Ticaret Odası’na bağlı 62 medikal firmasında geçerli olacak.

41 KART MEDİKAL DESTEK KART LANSMANI

41 Kart Medikal Destek uygulamasının lansmanı, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın katılımıyla yapıldı. Programa Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık, İl Sağlık Müdürü Yüksel Pehlevan, KOTO Başkan Yardımcısı Hüseyin Gezer, Doğu Marmara Medikalciler Yönetim Kurulu Üyesi Bayram Topbaş, Gölcük Engelliler Derneği Başkanı Hasan Bat, medikal firma temsilcileri, engelli bireyler ve aileleri katıldı.

BAŞIN DÜŞÜNCE DARA TAHİR BAŞKANI ARA

Kahvaltılı olarak düzenlenen toplantıda ilk önce Gölcük Engelliler Dernek Başkanı Hasan Bat söz aldı. Programa katılmaktan duyduğu heyecanı ifade eden ve tüm engelli bireyler adına konuşan Bat, Kocaeli’nde yaşayan bir engelli olduğu için kendini çok şanslı ve gururlu gördüğünü söyledi. Bat, “Diğer 80 ile örnek olduğumuz için Başkanımızdan gerçekten Allah razı olsun. Öyle bir Başkanımız var ki ben ne zaman Büyükşehir’e el attıysam geri dönmedim. En büyük sıkıntıyı bez ve sondayla yaşayan biz engellilerin sesini duyup, onlara da kucak açtığı için ayrıca teşekkür ediyorum. Bugün baktığım zaman medikal malzemelerimizin hepsi var. Başın düşünce dara Tahir Başkanı ara” dedi. Bat’ın son sözleri salondakiler tarafından alkışlandı.

MEDİKAL SEKTÖRÜNE BÜYÜK KATKI

İkinci olarak kürsüye gelen Doğu Marmara Medikalciler Yönetim Kurulu Üyesi Bayram Topbaş, Büyükşehir’in hayata geçirdiği sistemin medikal sektörü açısından önemini anlattı. Pandemiden dolayı sektörde çok önemli sıkıntılar yaşandığına değinen Topbaş, “Rekabetin her geçen gün arttığı bu dönemde medikal sektöründe ayakta kalmaya çalışan meslektaşlarımıza ve Kocaeli halkına böyle bir güzel bir proje ile destek sağlayan Başkanımız Büyükakın’a teşekkür ederiz” ifadesini kullandı.

SOSYAL BELEDİYECİLİĞİN GEREĞİ BUDUR

Dünyanın ciddi bir sınavdan geçtiğine değinen Kocaeli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hüseyin Gezer ise devlet ile milletin el ele vererek tüm sorunları atlattığına dikkat çekti. Gezer, “Hastalarımız medikal ürünlere ulaşmada zaman zaman sorunlar yaşıyor. Hem medikalciler hem de hastalarımız bu sıkıntıları yaşarken Başkanımız Büyükakın öncülüğünde bu çalışma başlatıldı. Biz de destek olduk. Bu Türkiye’de ilk kez oluyor. Hastalarımız 62 anlaşmalı medikal firmamızdan 41 kartlarıyla istedikleri ürünü alacak. Eğer gidemiyorsa arkadaşlarımız evlerine kadar da bu hizmeti verecek. Sosyal belediyecilik ve sosyal devlet olmanın gerekliliği bu” açıklamasını yaptı.

BAŞKAN BÜYÜKAKIN’A TEŞEKKÜR

Toplantıda bir konuşma yapan İl Sağlık Müdürü Yüksel Pehlevan, pandemi sürecinde Büyükşehir’in özellikle sağlık personeline, sağlık teşkilatına ve vatandaşlara olağanüstü destekler sağladığına dikkat çekti. Bu desteklerden dolayı Başkan Büyükakın’a teşekkür eden Pehlevan, “Sosyal belediyeciliğin en güzel uygulamalarını Büyükşehir Belediyemiz yürütmektedir. Amacımız sadece insanları yaşatmak değil; konforlu ve olabildiğince mutlu şekilde yaşatmak. Biz de elimizden geldiğince desteklerimizi sunacağız” ifadesini kullandı.

BAŞKAN: TÜRKİYE’DE BAŞKA ÖRNEĞİ YOK

Projenin detaylarını anlatmak üzere kürsüye gelen Başkan Büyükakın, Türkiye’ye örnek olacak ve Türkiye’de ilk kez yapılacak bir projenin tanıtım programında bir araya geldiklerini söyledi. “Türkiye’de bu çalışmanın başka bir örneği yok” diyen Başkan Büyükakın, “Bize ulaşanlara medikal destek veriyorduk ama bu arada SGK’nın ödediği ve ödemediği medikal yardımlar olduğunu ve burada bazı sıkıntılar yaşandığını fark ettik. Mesela bir kardeşimizin aylık medikal malzeme harcaması beş bin lirayı bulabiliyor. Aile bütçesi açısından önemli bir rakam. Biz de bu noktada çözüm üretmek gerekiyor dedik. Aslında 41 kartla gıda, giyim ve nakit destekler veriyorduk. 41 Kart bizzat kendisi Türkiye için bir yenilikti” yorumunda bulundu.

VATANDAŞ İSTEMEDEN VERİYORUZ

Vatandaşların Büyükşehir’e yaptıkları yardım başvurularının sonuçlanmasının doğal olarak belli bir zaman aldığını aktaran Başkan Büyükakın, “Vatandaş gelip sizden gıda yardımı istediğinde buna hemen ulaşabilmeli. Şimdi 41 Kart veriyoruz. 41 Karta sahip vatandaşlarımız belediyeye yılda sadece bir kez uğruyor. Ve belirli yerlerden alışverişini yapıyor. Yani artık istemesine de gerek kalmıyor. Zaten yardıma ihtiyacı olana istemeden yardım etmek hayatta son derece kıymetli bir şey. İşte bu gözle baktığımızda bu hizmeti de yapalım dedik” bilgisini verdi.

YILLIK 40-45 MİLYON TL BÜTÇE

Medikal malzeme ihtiyacı olanların doktor raporuyla ihtiyaçlarını yazdırdıklarını, ancak bunların bir kısmının ödenip, bir kısmının ödenmediğini hatırlatan Başkan Büyükakın, “Bu ödenmeyen kısımla ilgili belediye olarak ne yaparız dedik. Oturduk, altını çalıştık. Ağır engelli yardımı alanlar var. Onlar bizden 400 lira alıyorlardı, bunu 1.000 TL’ye çıkardık. Ayrıca 2 bin 500 engelli ve hasta vatandaşımıza 41 Medikal Destek Kartıyla aylık 750 TL destek vereceğiz. Böylece toplamda yılda 21 bin liraya kadar bir engelli bireyimize ya da ağır engelli bireyimize destek verilmesi söz konusu olacak. İnsanların hayatına dokunmak belediyeciliğin önemli görevidir. Toplamda tahminen yıllık 40-45 milyonluk bir bütçe yükü oluşacak. Bu projenin Türkiye’de başka uygulamalara öncülük etmesini temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

2021 YILINDA 1.177.000 TL DESTEK

41 Medikal Destek Kartı ile hasta ve engelli bireylerin ihtiyaç duyduğu tekerlekli sandalye, akülü sandalye, işitme cihazı, protez, ventilatör cihazı, sonda, hasta bezi, kolostomi torbası, bakım ürünleri gibi bir çok malzeme 41 Kart ile tedarik edebilecek. 2021 yılından bu yana 1 milyon 177 bin TL tutarında medikal destek sağlandı.

AĞIR ENGELLİ YARDIMI BİN TL’YE ÇIKARILDI

Ayrıca 2 bin 500 engelli ve hasta vatandaşa aylık 750 TL destek verilecek. Büyükşehir Belediyesi’nce hali hazırda bin 200 ağır engelli vatandaşa verilen aylık 400 TL’lik yardım, bu aydan itibaren aylık 1.000 TL’ye çıkarılacak. Ağır engelli kapsamında yer alan vatandaşlarımıza aylık bin 750 TL yardım yapılmış olacak.

41 KART İLE İLGİLİ SORU VE CEVAPLAR;

1)Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nde sosyal hizmetler hangi yardım kalemlerinde ve nasıl hizmet vermektedir?

Sosyal hizmetler başta gıda, giyim ve su faturası desteği olmak üzere birçok farklı alanda ayni ve nakdi olarak ihtiyaç dahilinde yaklaşık 12 sene önce geliştirdiği 41 Kart projesi üzerinden yardım hizmeti sunmaktadır.

2)41 Kart başvurusu nasıl ve nereden yapılır ?

Sosyal yardım başvuruları belediyemiz bünyesinde İzmit ve Gebze ilçelerimizde bulunan çözüm masalarının yanı sıra 153 çağrı merkezimiz üzerinden yapılmakta olup ayrıca çeşitli kurum ve kuruluşların veya vatandaşlarımızın bildirmesi sonucunda da ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın sosyal incelemesi gerçekleştirilerek en hızlı sürede sonuçlandırılır.

3)Kaç çeşit 41 Kart vardır?

Gıda, giyim, su, nakit ve süt olmak üzere mevcutta 5 çeşit kartımız olmakla birlikte yeni projemiz olan 41 Medikal Destek Kart ile bu sayı 6’ya çıkacaktır.

4) 41 Medikal Destek Kart ihtiyacı neden doğmuştur?

Medikal Malzeme ihtiyacı sebebiyle başvuru yapan vatandaşlarımızın ilgili ihtiyaçlarını temin etme sürecinde yaşadıkları sıkıntıların, alandaki medikal malzeme paydaşlarının da sürece katılarak hızlandırılıp sonuçlandırılması amaçlanmaktadır.

5) 41 Medikal Destek Kart hangi hizmetleri kapsıyor?

İlgili doktor tarafından reçetelendirilmiş – rapor edilmiş SGK tarafından tutarı karşılanmayan veya bir kısmı karşılanan medikal malzemeleri kapsamaktadır.

6) 41 Medikal Destek Kart’tan kimler faydalanabilir?

Reçetelendirilmiş – rapor edilmiş, SGK’nın tutarı hiç karşılamadığı veya bir kısmını karşıladığı medikal malzemeleri temin edebilecek yeterli sosyo-ekonomik düzeye sahip olmayan vatandaşlar faydalanabilir.

7) Bu hizmet sürekli mi yoksa tek sefere mahsus mu yapılacak?

Hastanın doktoru tarafından reçetelendirilmiş – rapor edilmiş ihtiyacına göre tek seferlik veya yatalak vb. durumda olan sürekli hastalığa sahip vatandaşlar için uygun görülen miktarda devamlı yardım da yapılabilmektedir.

8) 41 Medikal Destek Kart hangi firmalarda geçerli olacak, her firmada kullanılabilecek mi?

Kurumumuzun anlaşmalı olduğu bankadan ilgili pos cihazını temin eden Kocaeli ilindeki tüm medikal malzeme firmalarında geçerli olacak.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica