Siyaset

Çakır: 22 Yıldır Deprem İle İlgili Kayda Değer Çalışmalar Yapılamadı

Çakır: 22 Yıldır Deprem İle İlgili Kayda Değer Çalışmalar Yapılamadı

Gelecek Partisi Kocaeli İl Başkanı Serap Çakır, “17 Ağustos 1999 Büyük Marmara depremi” anma mesajı yayınladı

Çakır Yayınlamış olduğu mesajında şu ifadelere yer verdi:

Tarih 17 Ağustos 2022 ve Cumhuriyet tarihimizin en büyük afetlerinden birinin üzerinden tam 23 yıl geçti.

17 Ağustos 1999 tarihinde merkez üssü Gölcük ilçemiz olan, tüm ilimiz başta olmak üzere, çevre illerin de maddi – manevi büyük hasar gördüğü depremin yıl dönümü.

On yedi binin üzerinde insanımızı kaybettiğimiz, on binlerce insanımızın yaralandığı, binlercesinin sakat kaldığı, yüzlerce çocuğumuzun öksüz, yetim kaldığı o elim gece, birçoklarımızın hayatında dönüm noktası oldu.

Aradan geçen 23 yılda, üzülerek görüyoruz ki; ne ciddi bir kentsel dönüşüm hayata geçirildi ne denetim mekanizmaları güçlendirildi ne de halkımıza, özellikle de çocuklarımıza ciddi bir afet bilinci aşılandı.

Bölgemizde, ortalama her otuz yılda bir depremlerin tekrar ettiği hem tarihi hem de bilimsel bir gerçek olarak önümüzde dururken ve 1999 depreminin üzerinden 23 yıl geçmişken, genel idarenin ve çoğunluğu iktidar partisinin hakimiyetinde bulunan yerel yönetimlerin gerekli adımları atmaması sebebiyle yüreğimiz ağzımızda yaşamaya devam ediyoruz.

Hasarlı binalar kullanılmaya, deniz doldurularak ilimizin jeolojik gerçeği hiçe sayılmaya devam ediliyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin AFAD ile projeler geliştirdiği, Kocaeli’nin pilot il seçildiği ve afetle ilgili yapılması planlanan projelerle diğer şehirlere örnek olacağı açıklandı. Ancak AFAD’ın dün Ankara’da bulunan merkez binasın da yağmur suyuna dayanamayan dış cephe kaplamalarının koparak yollara savrulduğu görüldü. 22 yıldır deprem ile ilgili kayda değer çalışmalar yapılamadığı gibi kendi binası sağlam olmayan AFAD ile geliştirilecek projelerin ne kadar faydalı ve sağlıklı olacağı endişeleri artırdı.

Depremin toplumun bütününü tehdit eden bir afet olduğunu, bu konunun bir siyasi malzeme yapılamayacağını, ertelenemeyeceğini ve özellikle de rantsal dönüşüme kurban edilemeyeceğinin özellikle altını çizmekte fayda görüyoruz.

Gelecek Partisi olarak; doğal afetlerle mücadele, kentsel dönüşüm, depreme hazırlık ve toplumun bilinçlendirilmesi hususlarının en öncelikli eylem planlarımız arasında olduğunu ve iktidarımızın ilk günlerinde bu hususların hayata geçirilmesi noktasında sıkı bir çalışma içinde olacağımızı belirtmek isteriz.

Bu vesileyle, 17 Ağustos 1999 depreminde hayatını kaybeden hemşerilerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, fiziksel engelli durumuna gelen vatandaşlarımıza hayatlarında kolaylıklar diliyoruz.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica