Siyaset

Cenaze saldırganlarını savunan bakanı polis yalanladı

Cenaze saldırganlarını savunan bakanı polis yalanladı Hatun Tuğluk’un cenazesine yapılan saldırıda, saldırganların “Buraya Ermeni gömdürmeyiz” demediğini savunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu polisler de yalanladı. Olay yerinde görevli polislerin ifadelerinde saldırganların “Burası Ermeni mezarlığı değil” dedikleri yer aldı. Cenaze saldırganlarını savunan bakanı polis yalanladı detaylar haberimizin içinde yer almaktadır…

Cenaze saldırganlarını savunan bakanı polis yalanladı

Hatun Tuğluk’un cenazesine gerçekleştirilen saldırıda, saldırganların “Buraya Ermeni gömdürmeyiz” demediğini savunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu polis ifade tutanakları da yalanladı. Saldırı sırasında görev yapan polislerin verdiği ifadelerde saldırganların “Burası Ermeni mezarlığı değil” dedikleri yer aldı.

Polislerin bilgi alma tutanağında yer alan ifadeleri şöyle: “Saat 20.20 sıraları itibarıyla defin işlemi sorunsuz olarak sona erdi. Bu sırada mezarlığın içerisine daha önceden görmediğim ve tanımadığım 3 kişi geldi. Defin işlemi yapanlara mezarlığa defin edilen kişi hakkında bilgi sordular. Defin için bekleyen arasında bulunan HDP milletvekili Sırrı Süreyya Önder, görevden sorumlu Emniyet müdürüne, bu şahısları tanımadığını, bu şahısların problem yaratabileceklerini söyleyerek, “Biz karışmayalım, siz müdahale edin” dedi. Bu talep üzerine görevli personel sözlü ikaz ve uyarı ile şahısların mezarlık dışına çıkmalarını talep etti, onlar da bu uyarılara uyarak mezarlık dışına çıktılar. Daha sonra bu üç kişi mezarlık dışında beklerken tanımadığım başka kişiler de bu şahısların yanına geldi ve kalabalık çoğaldı. Sonrasında bu şahıslar hep birlikte, ‘Şehitler ölmez vatan bölünmez. Buraya neden gece gömü yapıyorsunuz. Bizim adetimizde gece gömü yok. Burası Ermeni mezarlığı değil’ şeklinde sözlü ifadelerde bulundular.”

‘Siz Ermeni misiniz?’

Diğer polisin bilgi alma tutanağındaki ifade de ise konuyla ilgili “Defin işlemi bitti. Bu esnada kalabalığın içerisinden 3-4 kişilik bir grup ‘Siz burada karanlıkta ne iş yapıyorsunuz, biz Müslüman’ız bizim dinimizde bu saatte mezarlıkta defin olayı olmaz. Siz o zaman Müslüman değilsiniz, siz Ermeni misiniz bu saatte defin yapıyorsunuz. Cenazenizi buradan alın’ dediler” ifadeleri yer aldı.

İfade tutanakları soylunun doğruyu söylemediğini gösteriyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenazesine saldıranların “Buraya Ermeni gömdürmeyiz” şeklinde cümleler kullanmadığı açıklamasını soruşturma dosyası yalanladı.

Ankara’nın Gölbaşı ilçesine bağlı İncek Mahallesi’nde 13 Eylül akşamı Hatun Tuğluk’un cenazesi saldırıya uğramıştı. Saldırı üzerine İncek’e gelen Bakan Soylu’nun ise karakolda saldırganlardan Murat Alp ile fotoğraf çektirmesi tartışma yaratmıştı.

Bakan Soylu, Nagehan Alçı’ya yaptığı açıklamada, “Karakolda görüntüleri izledim. ‘Buraya Ermeni gömdürmeyiz, buraya Alevi gömdürmeyiz’ gibi cümleler edilmemiş” iddiasında bulunmuştu. Ancak Cumhuriyet’in ulaştığı soruşturma dosyası ve şüpheli ifadeleri Soylu’yu yalanladı.

Gözaltına alınan yedi kişiden Cemil Özdemir, Barış Şimşek ve Murat Alp 18 Eylül’de tutuklanmıştı. Şüphelilerden Şimşek, ifadesinde, kalabalığın toplu şekilde slogan atarak, “Buraya PKK’lı gömülmez, şehidimiz var” diye bağırdıklarını, kendisinin de PKK’lı gömülmesini istemiyorum diye bağırdığını, bundan başka da kalabalıkta bazı cümleler söylemiş olabileceğini, ancak ne söylediğini hatırlamadığını söyledi.

Bakan Soylu ile çekilen fotoğrafı basına yansıyan şüphelilerden Alp da benzer şekilde ifade verdi. Tutuklanan Özdemir de, ifadesinde, mezarlıkta 50-60 kadar kişinin toplandığını, herkesten ayrı ayrı buraya terörist cenazesi gömülmez gibi farklı sesler, bağırmalar olduğunu belirterek, “ben de burası Türkiye Cumhuriyeti devleti mezarlığı, Ermeni mezarlığı değil, teröristler gömülemez diye bağırdım” diye ifade verdi.

Soruşturma dosyasına iki polis tarafından hazırlanan Görüntü İzleme Tutanağı da girdi. Tutanakta, kalabalık içinde Özdemir’e benzerliği ile dikkat çeken şahsın, “Sabaha kadar buradayız, sıkıntı ise sıkıntı. Burası Türk toprağı… Burası Kürt toprağı değil. Ermeni toprağı değil burası. Leyla Zana’nın anasının toprağı değil burası, gitsin istemiyoruz” şeklinde söylemlerde bulunduğu belirtildi.

İşte o ifade tutanağı:

Cenaze saldırganlarını savunan bakanı polis yalanladı – tutanak
Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica