İGF

CHP: “Basın kartının işlevi artırılmalı”

CHP’nin Muğla’nın Marmaris ilçesinde düzenlediği ve iki gün süren “Anadolu Buluşması – Yerel Medya Çalıştayı 2021”nın sonuç bildirgesi yayımlandı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı çalıştayda, RTÜK ve TÜRKSAT ücretlerinin düşürülmesi, basın kartının işlevinin artırılması da istendi.

MUĞLA (İGFA) – CHP’nin düzenlediği “Anadolu Buluşması – Yerel Medya Çalıştayı” tamamlandı. Çalıştayda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yerel medyanın da güçlendirilmesi gerektiğini belirterek,  Basın İlan Kurumunun, yerel medyaya pozitif ayrımcılık yapmasını talep etti.

Siyasetçilerin, gazetecilere ve medya patronlarına karşı herhangi bir müdahalesinin olmaması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, gazetecilerin doğru haberlere erişim hakkının yargı kanalıyla engellendiğini iddia ederek, böyle bir engellemenin doğru bir uygulama olmadığını kaydetti.

Kemal Kılıçdaroğlu, bürokratlarla ilgili sosyal medyada yaptığı paylaşımı hatırlattı. Kendisinin 27,5 yıl kamuda görev yapan bugün de siyasette bulunan biri olarak kamu görevlilerine hitap ettiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, “Her türlü haksızlığın karşısındayım. Kamu görevlilerine sesleniyorum; kanun dışı size her ne yaptırıyorlarsa pazartesi günü itibarıyla yaptırmayın, orada durun” diye konuştu.

SONUÇ BİLDİRGESİNDE ÖNE ÇIKANLAR

Öte yandan 12 başlık altında toplanan yayımlanan çalıştayın sonuç bildirgesine, basındaki sermaye yapısının değişmesi gerektiği belirtilerek “İşlevi ve niteliği nedeniyle ister istemez önemli bir güce dönüşebilen gazeteciliğin, diğer sektörlerde de faaliyet gösteren sahiplerine, rekabet kurallarına aykırı avantajlar getirmesinin önüne geçilmelidir” denildi.

Sonuç bildirgesinde basın kartının işlevi artırılması, dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi kartın meslek kuruluşlarının inisiyatifi ile verilmesi sağlanması gerektiğine dikkati çekilerek, “İletişim Başkanlığı yüzlerce basın kartını da “incelemede” diyerek elinde tutmaktadır. Bu keyfi tutumdan derhal vazgeçilmelidir. Öte yandan gazetecilerin görüşleri alınmadan, talepleri hiçe sayılarak turkuaza çevrilen basın kartının geleneksel rengi sarı olmalıdır. Sarı renk basının simgesidir. Bugün hala basın kartı için “sarı basın kartı” tanımlamasının kullanılması da bunun bir göstergesidir. Gazetecilerin dayatmaya, “biz yaptık oldu” anlayışına maruz bırakılması kabul edilemez” denildi.

Kamu ilanlarının adil dağıtılmasını amaçlayan Basın İlan Kurumu’nun kuruluş ilkelerinin tersine bir baskı aracına dönüştüğüne vurgu yapılan bildirgede, Basın İlan Kurumu’nun yüzde 15 olan komisyon oranı yüzde 5’e çekilmesi de istendi.

 

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica