İGF

CHP’li Sındır: “Türkiye’nin gerçek sahibi ve efendisi gerçek üretici olan köylüdür”

İzmir’in Bornova Belediyesi tarafından Yakaköy’de düzenlenen ” Tarımda Yerel Kalkınma” paneline katılan CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, tarımı konu alan konuşma gerçekleştirerek Atatürk’ün “Köylü milletin efendisidir” sözünü hatırlattı.

İZMİR(İGFA)- Tarımdan sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Tevfik Türk’le birlikte üreticilerle bir araya gelen CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, yanlış tarım politikaları  çiftçiyi zor duruma soktu, dedi. 

2005 yılında Köy Hizmetlerinin kapatılması ile kırsal kesimdeki yaşamın sarsıldığını dile getiren Sındır, “Bu yetmedi 2012 yılında çıkarılan Bütünşehir Yasası ile büyükşehirlerde illere bağlı ilçelerin mülki sınırları içerisinde yer alan köy ve belde belediyelerinin tüzel kişilikleri kaldırıldı, köyler ve beldeler isimleriyle mahalle olarak bağlı bulundukları ilçenin belediyelerine katıldı. Köylerin kapısına kilit vuruldu, köyler boşaldı, üretim sekteye uğradı. Büyükşehirlerde köy ve belde tüzel kişilikleri tamamen ortadan kaldırıldı. Kırsal, köy, tarımsal nitelikleri yok sayılarak kentsel yerleşimlerden onları ayıran özellikleri, ayrıcalıkları, sahip oldukları ortak taşınır ve taşınmaz malları, mera alanları, diğer tüm hak ve yetkileri ellerinden alınarak şehirlerle tamamen aynı statüye getirildi. Kır ve köy kavramının tanımını, toprakla ilişkisinden, bağından kopardılar” dedi. 

35 MİLYON DÖNÜM VERİMLİ TOPRAKTA ÜRETİM YAPILMIYOR 

Uygulanan yanlış tarım politikalarıyla birlikte çiftçinin borcu 83 arttı diyen Sındır,  “Paramız var ki ithal ediyoruz demek yerine kendi topraklarımızda üretim yapıyoruz, yapmalıyız diyen bir tarım bakanı olsaydı 35 Milyon dönüm verimli toprak üretim dışında kalır mıydı? ‘Çiftçi çok çok çalışır az az kazanır işin doğasında bu vardır’ diyen bir tarım bakanının verimliliği arttırmasını, üreticileri korumasını bekleyebilir misiniz? Su kaynaklarının orman alanlarının yok olup gitmesini bu iktidarın yönettiği kurumlardan hangisi engelleyebilir? Ürününü ederine satamayan, girdiler ve borç yükü altında ezilen, traktörüne, üretim araçlarına, tarlasına haciz konulan çiftçimizi asla sahipsiz ve çaresiz bırakmayacağız” dedi. 

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica