Sağlık

Çocuklarda göz sulanmasını ciddiye alın

Çocuklarda göz sulanmasını ciddiye alın. Tedaviye geç kalınan göz sulanmalarının, görme bozukluklarına yol açabileceğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferda Çiftçi, bu konuda merak edilenleri anlattı. Çocuklarda göz sulanmasını ciddiye alın.

Çocuklarda göz sulanmasını ciddiye alın

Hangi Durumlarda Çocukların Gözleri Sulanabilir?

Çocuklarda çeşitli nedenlerle göz sulanabilir. Gözyaşı kanalı tıkanıklığı, göz kapaklarındaki yapısal bozukluklar; glokom (göz tansiyonu) hastalığı, gözde çizilme veya yabancı cisim kaçmaları sulanma ile belirti verebilir.

Gözü Sulanan Çocukla İlgili Ne Yapılması Gerekir?

Kapak düzeni bozuk olan; içe veya dışa dönük kapakları olan çocuklarda irritasyon göze zarar veriyorsa erken tedavi etmek gerekir. Tedavide geç kalınırsa görmeyi tehdit edebilecek tablolar ortaya çıkabilir. Cerrahi tedavi ile kapak düzeltilerek sorun giderilir.

“masajın doğru yapılması önemlidir”

Bir diğer neden olan doğumsal gözyaşı kanalı tıkanıklığıdır. Gözyaşı bezi yeterli üretim yapıyor ama kanal tıkalı ise gözyaşı yüze doğru akar. Yeni doğanlarda gözyaşının buruna aktığı kanallar kapalı olabilir. Çoğunlukla birkaç ayda kendiliğinden açılır. Erken dönemde (ilk 12 ay) masaj yapılarak, enfeksiyon olduğunda ise antibiyotik damlalar ile tedavi sağlanabilir. Bu dönemde masajın doğru yapılması önemlidir. İhmal edilmiş ve/veya yeterli tedavi yapılmamış hastalarda sürekli enfeksiyon gözün diğer bölgelerini etkileyebilir. Bu durumda ve 1 yaşına kadar devam eden sulanmalarda kanala sondalama uygulanmalıdır. Sulanma devam ederse; sondalama tekrar edilebilir. Aynı zamanda kanala silikon tüp uygulanabilir. Bu uygulama ile yüksek oranda başarı elde edilir.

İlaç Kullanımının Kanal Açma İşleminde Yeri Nedir?

Kanal tıkanıklığı nedeniyle sık sık enfeksiyon olan çocuklarda sürekli antibiyotik kullanmak çözüm değildir. Tıkalı kanalın açılması gerekmektedir. 1 yaşında kanal açılmaz ve bekletilirse uygulanan ameliyatın başarı şansı azalır.

Başka Hangi Durumlarda Çocuğun Gözleri Sulanır?

Bazen bebeklerde kistik oluşum ile birlikte kanal tıkalı olabilir. Bu durumda hiç beklemeden sondalama yaparak kanalı açmak gerekir. Aksi takdirde enfeksiyona yol açar, tedavi zorlaşır.

Ayrıca doğumsal glokom (göz tansiyonu), sulanma tablosu ile karşımıza çıkabilir. Gözü çizilen ya da yabancı cisim kaçan çocuklarda da sulanma önemli bir belirtidir. Bütün bu tablolar acil tedavi gerektirir.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica