İGF

“Çocukluk çağı aşıları ihmal edilmemeli”

Uzmanlar, çocuklara yapılacak kadar güvenli bir aşı olmadığı için aşılamaların henüz başlamadığı ama COVID dışındaki diğer çocuk hastalıkları aşılarının ihmal edilmemesi gerektiğini kaydetti.

BURSA (İGFA) – Özel Doruk Hastanesi Başhekimi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Atilla Güray, Koronavirüsün çocuklardaki etkileri, virüsten korunma yöntemleri, tedavisi ve aşıyla ilgili açıklama yaptı. “Çocuklar ve gebelere henüz tam güvenli çalışmalar olmadığı için aşı çalışması yapılmıyor” diyen Dr. Güray, ancak anne babaların da çocukluk çağı aşılarını ihmal etmemeleri gerektiğini ifade etti. 
 
Özel Doruk Hastanesi Başhekimi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Atilla Güray, açıklamasında Koronavirüsün çocuklar üzerindeki etkilerini anlattı. Tedavi yönteminden aşıya kadar birçok konuya değinen Uzm. Dr. Güray, çocuklarda semptomların daha hafif seyretmesi ve yoğun bakım oranlarına da değindi.
 
Uzm. Dr. Güray son aylarda çocuk vaka sayılarının da arttığını ifade ederek, “Genel olarak Türkiye’deki çocuk vakalarımızın yaklaşık yüzde 5 ile 20’sinin hastanelere yattığını söyleyebiliriz. Ama bunun yoğun bakıma geçiş oranları binde 6, yüzde 2 civarlarında. Yani yetişkinlerle kıyaslandığında oldukça düşük yoğun bakımı ve ölüm oranları. Bu da az önce söylediğim sebeplerden kaynaklanıyor” dedi.

Çocukları virüsten korunmanın bağışıklık sistemini güçlü tutmakla mümkün olabileceğini fakat bunun yanı sıra çocukluk dönemi aşılarının da büyük önem taşıdığını dile getiren Uzm. Dr. Güray, çocuklara uygulanan tedavi yöntemlerine de değindi. Güray, çocuklarda tedavi yönteminin semptomlara göre değiştiğini ifade ederek, “Maske, mesafe ve temizlik her zaman çocukları korumak için geçerli ama okulların açılmasıyla birlikte biraz vakalar arttı. Sınıftaki mesafelere, çocukların birbiriyle mesafelerine dikkat edilmeli. Bu süreçte anne babalara düşen de çocukların beslenmelerini, uykularını, hijyenlerini ve dolayısıyla çocukluk çağı aşılarını ihmal etmemeleri gerekiyor. Çünkü bir yandan COVID’den korkarken diğer yandan o yapılmayan aşılardan kaynaklı bir takım bakteriyel enfeksiyonlardan ağır hastalıklar geçirebilir. O nedenle çocukluk çağı aşılarını da ihmal etmemekte fayda var” diye konuştu.

Çocuklara koronavirüs aşısı yapılıp yapılmayacağıyla ilgili sorulara da cevap veren Uzm. Dr. Güray, şu aşamada uygulanan hiçbir aşının çocuklara yapılacak kadar güvenli olmadığını söyledi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica