Siyaset

Cumhuriyet ve Sözcüden sonra sıra meslek odalarında

Cumhuriyet ve Sözcüden sonra sıra meslek odalarında Yaşanan hak ihlallerini raporlayan CHP’li Şenal Sarıhan bu haftaki raporunda birçok konudaki ihlalleri kamuoyuyla paylaştı. Cumhuriyet ve Sözcüden sonra sıra meslek odalarında detaylar haberimizde…

Cumhuriyet ve Sözcüden sonra sıra meslek odalarında

CHP Ankara Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkan Vekili Şenal Sarıhan geride bıraktığımız haftanın insan hakları ihlalleri ile ilgili raporunu açıkladı. Raporunda 23-29 Eylül arasında KHK ile ihraç edilen ve 207 gündür açlık grevi yapan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın tutukluluğuna devam kararı verilmesinin yanı sıra birçok hak ihlaline yer veren Sarıhan’ın raporu şu şekilde:

Nuriye ve Semih’in tutukluluğuna devam

İşlerini geri almak talebiyle başlattıkları açlık grevinin 204’üncü gününde eğitimcilerin davası görüldü. Gülmen, duruşmadan iki gün önce cezaevi hastanesinden zorla çıkarılarak Numune Hastanesi yoğun bakım servisine kaldırıldı. “Tıbben sakıncalı” olduğu gerekçesiyle duruşmaya getirilmedi. Tekerlekli sandalye ile duruşmaya getirilen Özakça’nın etrafına jandarma duvar ördü. Özakça’nın savunması da 3 avukat ile sınırlandırıldı.“Tıbben sakıncalı” olduğu için mahkemeye getirilmeyen Gülmen’in Numune Hastanesi’ndeki tutukluluğuna ve Özakça’nın ise Cezaevi Kampüs Hastenesi’ndeki “sakıncasız” tutukluluğuna devam kararı verildi. İki eğitimci, eğer ölmez sağ kalırlarsa 20 Ekim’de mahkemeye çıkacak.

Cumhuriyet’te kısmi adalet

Bu hafta görülen bir başka dava Cumhuriyet gazetesi çalışanlarının oldu. Davada mahkeme heyeti, Kadri Gürsel’in tahliye edilmesine karar vererek, diğer yazar ve yöneticilerimizin tutukluluk halinin devamına hükmetti.

Gar katliamı davasında şeriat istemi

Ankara’da 109 kişinin hayatını kaybettiği IŞİD saldırısı davasının duruşmasında 36 sanıktan bazıları da hakim karşısındaydı. Duruşmaya sanıkların hakaret, sözlü saldırı ve tehditleri damgasını vurdu. Kuran’dan ayetler okuyan sanık Yakup Şahin, ‘İslam’ın yargılanıp esir edilmeye çalışıldığını’ öne sürdü. Sanık Yakup Karaoğlu ise şeriat istediğini söyledi.

Balüken‘e 47 yıl hapis istendi

HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Balüken’in tutuklu yargılandığı davanın duruşması görüldü. Davaya ilişkin esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı, Balüken’in katıldığı basın açıklamaları ve konuşmaları nedeniyle ‘Örgüt üyeliği’, 5 kez ayrı ayrı ‘Örgüt propagandası yapmak’ ve 4 kez ayrı ayrı ‘Toplantı gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet etme’ suçlarını işlendiğini ileri sürerek, toplam 11 yıldan 47 yıla kadar hapis ile cezalandırılmasını istedi.

‘Mahkeme, “Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulunun görevine son verilmesi” kararını verdi’

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın TMMOB üyesi Kimya Mühendisleri Odası’na karşı açtığı davada, Mahkeme, “Kimya Mühendisleri Odası Yönetim Kurulunun görevine son verilmesi” kararını verdi. Bu uygulama, Anayasa’nın 135’inci Maddesinde düzenlenen meslek örgütlerinin bağımsızlığına ilişkin hükmün ihlali anlamına geliyor. Ankara Valiliği, “Bazı cadde ve sokaklar ile bağlayan yollar üzerinde ve çevresinde; yüksek sesle çevreyi rahatsız edici şekilde şarkı, türkü, marş, vb. sloganlar atmak suretiyle toplantı, basın açıklaması vb. her ne suretle olursa olsun eylem yapılmasını yasakladı” açıklamasıyla koyduğu yasağı 3’üncü kez yeniledi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica