Genel

Cumhuriyet’te köşesi kapatılan Nuray Mert’ten ayrılık süreci

Cumhuriyet’te köşesi kapatılan Nuray Mert’ten ayrılık süreci ‘Müftülere nikah yetkisinin yaşam tarzı dayatması olmadığı’nı iddia ettiği yazısı ile Evrim teorisine karşı yazısının ardından Cumhuriyet’teki köşesi kapatılan Nuray Mert ayrılık sürecini anlattı. Mert, “Gazetenin ‘laiklik ve Atatürkçülük gibi ilkeleri ile uyuşmadığım için benimle çalışamayacaklarını’ belirttiler” diye konuştu. Cumhuriyet’te köşesi kapatılan Nuray Mert’ten ayrılık süreci detaylar haberimizde…

Cumhuriyet’te köşesi kapatılan Nuray Mert’ten ayrılık süreci

Medyascope‘ta Gökçe Çiçek Kösedağı ve Burak Tatari’nin sorularını yanıtlayan Nuray Mert, İnternet medyasında yazmaya devam edebileceğini belirtti.

“Orhan erinç teşekkür etti”

Mert’in açıklamaları özetle şöyle:

“Orhan Erinç, beni arayarak teşekkür etti. Gazetenin ‘laiklik ve Atatürkçülük gibi ilkeleri ile uyuşmadığım için benimle çalışamayacaklarını’ belirtti. Benim bu ilkelerle sorunum yok. Zaten, benim Cumhuriyet gazetesinin davetine icap etmem gayet zor oldu. Farklı görüşlerde olduğumuzu söylememe rağmen, yeni yönetim, yeni bir perspektif yaratmak istediklerini söyleyerek davet etti. Ben de bu çerçevede yazmaya başladım.

“İktidarla muhalefet farksızlar”

Aslında her şey ortada. Kendilerine de söyledim, biz Türkiye’de iktidar partisini ve onun gibilerini, farklılıklara tahammülsüzlükleri nedeniyle eleştiriyoruz. Ama, anlayış açısından iktidara muhalefet eden gelenek de en az onlar kadar tahammülsüzler ve onlardan farksızlar.

“Türkiye’de hiçbir şey değişmiyor”

Ben 28 Şubat’ta da aynı şeylerle karşılaştım. O zaman da, başörtüsünü savunduğum için iş bulamadım. Yaşananlar, bana o günleri tekrar hissettirdi. Yıllar geçiyor, ama Türkiye’de hiç bir şey değişmiyor.

“Aklımın alacağı bir şey değil”

Bana, bu kararda tutuklu yöneticilerin de onayı olduğu söylendi. Ben bunu telaffuz etmekten utanıyorum. İktidarın tahammülsüzlüğünün kurbanı olanların davet etmesi sonrasında, yazılarıma son verilmesi, aklımın alacağı bir şey değil.

“Tutuklu arkadaşlarımızın da onayı olması çok acı”

Katı Kemalist yaklaşıma alışığım. Kendilerine daha sosyal demokrat, solcu diyen çevrenin bir kısmı da buna dâhil. Üzücü olan, bunun müspet manada değişmediğini görmek. Tutuklu arkadaşlarımızın da onayı olması çok acı.

“Bunlar gazetenin iç konularıydı”

Daha önce de, böyle bir dönemde ‘Kemalizm otoriterdir’ dedim diye, sosyal medyada hashtagler oluşturmuştu. Gazetede, ‘karşı yazar yazdı’ falan diye konuşmalar olmuştu. Ama bunlar, gazetenin iç konularıydı. Böyle şeyler devamlı su yüzüne çıkıyordu. Son zamanlarda, Kemalizm ile ilgili yazılarım tartışma yaratmıştı. Öyle biri olsam, beni daha rahat yaşatacak yerlerde olurdum.

“Farklı yazacağımı bilmeleri lazımdı”

Beni davet edenlerin, farklı yazacağımı bilmeleri lazımdı. Ben, ‘tepki almamak için sansürleyeyim’ diyen biri değilim. Düşüncelerini gizleyen biri değilim. Medyada, ne söyleyeceksek doğrudan söylemek lazım.

“Türkiye batmış vaziyette”

Türkiye, batmış vaziyette. Ama bizim laik kesim için, ‘Darwin mi dogma, yoksa başka bir şey mi dogma’ konusu belli ki daha çok önemli. Muhalefetin dar görüşlülüğü, bu çerçevede kendini gösteriyor. Cumhuriyet de, son davranışıyla bunu sergiliyor. İlkelerle ihtilafım olsa, onu da yazar söylerim.

‘İktidarla aramız düzelecek değil”

Ben bir çok yerden kovuldum. Çalıştığım yerler kapandı. Buna alışığız. Biraz dinleniriz, sonra yeniden yazarız. İnternet sitelerinde falan yazarız. Medya ortamı ortada. İktidar medyasında yazacak hâlim olmadığına göre… Cumhuriyet ile bozuştuk diye, iktidarla aramız düzelmiş değil. Düzelecek gibi de değil.

“Marjinalleşmiş birisiyim”

Ne iktidar medyası benim yüzümü görmek ister, ne ben onların yüzünü görmek isterim. Ana akım medyada çoktan marjinalleşmiş birisiyim. Diğer pek çok arkadaş gibi, internet medyasında yazarız. Sorun değil.”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica