Bilim-Teknoloji

DAG Teleskopu 7 TIR ile Erzurum’da

Türkiye’nin 2023 Vizyon Projeleri arasında yer alan ve Milli Uzay Programının da önemli hedeflerinden biri olan Atatürk Üniversitesi Doğu Anadolu Gözlemevinin (DAG) teleskopu Erzurum’a ulaştı. Teleskop, DAG yerleşkesine yol ıslah ve asfaltlama çalışmalarının ardından haziran ayında konulacak.

ERZURUM(İGFA) – Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde yürütülen DAG’ın inşası ve kurulumu Atatürk Üniversitesi tarafından Cumhurbaşkanlığının himayesinde başarıyla yürütülüyor. İtalya’dan yola çıkan, alınan özel izinler ve Gümrük Müdürlüğündeki resmi işlemlerinin ardından 22 Şubat’ta Erzurum’a doğru yola çıkan yaklaşık 100 ton ağırlığındaki DAG teleskopu, parçalar halinde 7 TIR’lık bir konvoyla Erzurum’a getirildi. 

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK BİLİM YATIRIMI

Teleskopa özel olarak tahsis edilen hangarlara girişi esnasında değerlendirmede bulunan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, DAG’ın, Türkiye’nin 4 metre çaplı en büyük teleskopuna sahip uluslararası Ar-Ge altyapısı ile ülkemizin en büyük temel bilim yatırımı olduğuna dikkat çekti.

DAG’da önemli bir aşamayı daha geride bıraktıklarını aktaran Rektör Çomaklı, “Pandemi sürecine rağmen; yurt içi ve dışından özel izinler alınarak, gümrük ve nakliye işlemleri yaklaşık 2 hafta içerisinde tamamlandı, kış hava şartlarına rağmen 4 günde karayolu ile İstanbul’dan Erzurum’a başarıyla getirildi. DAG Teleskopunu taşıyan 7 TIR’lık ekipmanımız yaklaşık 100 ton ağırlığında olup Konaklı zirvesinde bulunan DAG yerleşkesine yol ıslah ve asfaltlama çalışmalarının ardından haziran ayında çıkarılana kadar, üniversitemizin yeni hangarlarında ayrılan bölümde tutulacaktır” dedi. 

AYNA HAZİRAN AYINDA GELİYOR

Bu arada Rektör Çomaklı, ATASAM ekibiyle birlikte yurt dışından gelecek teknik ekibin bu yıl içinde yoğun bir çalışmayla kurulum çalışmalarına başlayacaklarını dile getirdi. 3170 metre rakımlı DAG yerleşkesindeki hava koşullarına da bağlı olarak, mekanik – elektronik – optik testler sonrası, bu yılın sonunda ilk ışığı almayı planladıklarını belirten Çomaklı, 4 metrelik hassas ve özel kaplanmış aynanın da yine Haziran ayı sonunda Rusya’dan yola çıkarak Erzurum’a getirileceğini kaydetti.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica