Genel

Değişen üniversite sınav sistemi bir daha değişti

Değişen üniversite sınav sistemi bir daha değişti Temel Yeterlilik Testi (TYT) içeriği dün gece saat 22:00’da yapılan açıklamayla değiştirildi. Fen bilimleri testi ile felsefe ve din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri sınava dahil edildi. Değişen üniversite sınav sistemi bir daha değişti detaylar haberimizde…

Değişen üniversite sınav sistemi bir daha değişti

Üniversite sınavı sisteminde yapılan değişiklikler devam ediyor. Yeniden düzenlenen üniversiteye giriş sınavı dün gece yapılan açıklamayla yeniden değiştirildi. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın birinci oturumunun (Temel Yeterlilik Testi) 23 Haziran 2018 Cumartesi günü sabah, ikinci oturumunun 24 Haziran 2018 Pazar günü sabah, Dil sınavının ise 24 Haziran 2018 Pazar günü öğleden sonra yapılmasına karar verildi. İkinci oturumda ve Dil sınavında, sınav uygulaması ve soru şekli açısından herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Yapılan değişiklikle 120 soruya 135 dakika verildi. Fen bilimleri testi ile felsefe ve din kültürü ve ahlak bilgisi testleri yeniden sınava alındı.

YGS’den çok az farkı var

Yeni üniversiteye giriş sisteminde ilk açıklamada birinci oturumda sadece 40 Türkçe, 40 matematik olmak üzere toplam 80 soruya 90 dakika verilmişti. YÖK, 9 Kasım gecesindeki açıklamada ise eski YGS sistemini hatırlatan bir düzenleme yaptı. Hem sınavın gününü değiştirdi, hem de yeni testler ekledi. İlk açıklamada 23 Haziran 2018 Cumartesi günü sabah saatlerinde TYT, öğleden sonra ise ikinci aşama sınavı yapılacağı paylaşılmıştı. 9 Kasım gecesi yapılan açıklamada ise ikinci aşama pazar gününe alındı. İlk açıklanan iki dersten iki teste yedi ders daha eklendi. YÖK’ten yapılan yazılı açıklamada “Yükseköğretim Kurulu’nun topluma hizmet temel fonksiyonu göz önünde tutulduğunda paydaşların görüşlerine ve eleştirilerine dikkate alması tabiidir. Bu çerçevede yapılan müzakere ve analizler neticesinde Yükseköğretim Kurulu olarak yeni ölçme ve değerlendirme sistemine “tedrici geçişi” de dikkate alarak öğrencilerimizin, ailelerinin ve kamuoyunun kaygılarını azaltıcı ve giderici yönde, TYT’de kısmi değişiklikler yapılmıştır” denildi.

Çıkarılan din, felsefe ve fen testleri yeniden sınavda

Temel Yeterlilik Sınavı’nda, Türkçe testindeki 40 soruya ek olarak 20 sosyal bilimler (coğrafya, din kültürü ve ahlak bilgisi, felsefe ve tarih) sorusu daha eklendi. Matematik testindeki 40 soruya ek olarak da 20 fen bilimleri sorusu (biyoloji, fizik ve kimya) olmak üzere TYT’de toplam 120 sorunun yer alması kararlaştırıldı.

YÖK en başta eğitimcilerle konuşmalıydı

Üniversite giriş sisteminde yapılan değişikliği değerlendiren Eğitim Uzmanı Onur Soğuk, “YÖK bunu en başta kamuoyuna lanse etmeden önce eğitimcilerle konuşsaydı, bize anlatsaydı, biz zaten bu şekilde uygulanamayacağını söylerdik. Baştan uygun bir sistem ortaya konu, tartışmalar da ortadan kalkardı” dedi.

Öğrencilerin motivasyonu dağıldı

Sınav sisteminde yapılan değişiklikler nedeniyle öğrencilerin motivasyonunun kaybolduğunu söyleyen Soğuk, sonuç itibariyle iki ayın geçtiğini anlattı.

ÖSYS klavuzunun derhal yayınlanması gerekiyor

Yeni sistemde sosyal ve fen bilgisi sorularının getirilmesinin olumlu olduğunu, ayrıca öğrenciler için rahatlatıcı kısmın sınavın 23 Haziran’da yapılacağını ve sekiz aylık bir süre olduğunu anlatan Soğuk, şöyle devam etti: “Sınava yeteri kadar süre var. Ama motivasyon dağıldı. Bununla birlikte öğrenciler hala YÖK’ün yeniden bir değişiklik yapabileceği beklentisine girebilirler. Bu nedenle ÖSYS klavuzu ve örnek soru tiplerinin derhal yayınlanması lazım. Artık bunun resmileşmesi gerekiyor. Ayrıca sosyal ve fen sorularının eklenmesiyle birlikte farklı puan türlerinin getirilmesi gerekiyor. En az üç puan türünün belirlenmesi gerekiyor. Sistemin bir başka olumlu tarafı da sınavın iki güne yayılması… Tek gün olması öğrencileri yoracaktı.”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica