Ekonomi

Dilovası Systemair HSK fabrikasında işçiler ücretsiz izne zorlanıyor

Birleşik Metal-İş sendikası, "Sendikamız işyerinde yasanın aradığı çoğunluğu sağladı ve çoğunluk, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen yetki tespitiyle belgelendi"

Dilovası Systemair HSK fabrikasında işçiler ücretsiz izne zorlanıyor … Kocaeli Dilovası’nda bulunan Systemair HSK fabrikasında Birleşik Metal-İş’e üye oldukları için ücretsiz izin uygulamasıyla karşılaşan işçiler pazartesi günü direniş başlatacak. detaylar haberimizde…

Dilovası Systemair HSK fabrikasında işçiler ücretsiz izne zorlanıyor

Kocaeli Dilovası’nda bulunan Systemair HSK Havalandırma Endüstri Sanayi fabrikasında Birleşik Metal-İş Gebze 1 No’lu Şubeye üye oldukları için ücretsiz izin uygulamasıyla karşılaşan işçiler pazartesi günü direnişe başlıyor.

“BAKANLIKTAN ÇOĞUNLUK YETKİSİ ALINDI”

İşyerindeki iş yoğunluğu dolayısıyla fazla mesai ile çalışıldığını ve bu koşullarda ücretsiz iznin uygulanamayacağını belirten Birleşik Metal-İş sendikası, “Sendikalaşmanın cezası günde 39 lira ödenekle ücretsiz izin uygulaması olamaz. Kocaeli Dilovası’nda faaliyet gösteren İsveç sermayeli Systemair HSK Havalandırma Endüstri Sanayi işçileri sendikamızda örgütlendiler. Sendikamız işyerinde yasanın aradığı çoğunluğu sağladı ve çoğunluk, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen yetki tespitiyle belgelendi. İşyerinde kölelik koşullarında işçi çalıştırmaya alışan ve sendikal örgütlülüğe tahammül gösteremeyen işveren, bugün üyelerimize ücretsiz izin uygulamasını dayatmaktadır” açıklamasında bulundu.

“SYSTEMAİR HSK YÖNETİMİ BU SUÇU İŞLEMEKTEN DERHAL VAZGEÇMELİDİR”

“Ücretsiz izin, pandemiden olumsuz etkilenip üretimi önemli ölçüde azalmış, işini neredeyse kaybetmiş işyerlerinde işçi çıkışlarını önlemek için hükümet tarafından çıkarılmıştır” diyen Birleşik Metal-İş yönetimi, “İşler durma noktasına gelmemişse ücretsiz izin uygulanamaz. Hatta Systemair’de olduğu gibi üretimin yoğun olarak sürdüğü, fazla mesai yapılan işyerlerinde ücretsiz izin uygulaması kesinlikle yapılamaz. Systemair’de ücretsiz izin dayatması sendikalaşmaya karşı yapılmak isteniyor. İşçilerin sendikaya üye olma hakkı sadece anayasayla değil, ülkemizin altına imza koyduğu uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuatımız tarafından da güvence altına alınmıştır. Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi Türk Ceza Kanunu’nda suç olarak tanımlanmış ve cezai yaptırıma bağlanmıştır. Systemair HSK yönetimi bu suçu işlemekten derhal vazgeçmelidir. Systemair Hsk işçileri anayasal haklarını kullanmışlar ve sendikamıza üye olmuşlardır. İşyerinde çalışma barışı isteniyorsa; işçilerin sendikalaşma hakkına saygı duyulmalı ve ücretsiz izin baskısı derhal durdurulmalıdır” ifadelerini kullandı.

ÜCRETSİZ İZİN UYGULAMASI SONLANDIRILMAZSA İŞÇİLER DİRENİŞE BAŞLAYACAK

Sendika yönetimi, ücretsiz izin uygulamasının durdurulmaması halinde işçilerin 19 Ekim Pazartesi sabahı fabrika önünde direnişe başlayacağını belirtti.

Birleşik Metal-İş yönetimi, tüm demokratik kitle örgütlerini ve kamuoyunu Systemair HSK işçilerine destek vermeye çağırarak “DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası olarak her zaman olduğu gibi işçilerin haklarını alması için tüm gücümüzle mücadelemizi artırarak sürdüreceğimizin bilinmesini istiyoruz” açıklamasında bulundu.

“SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ”

Fabrika önünde işçilere açıklama yapan Birleşik Metal İş Gebze 1 No’lu Şube Başkanı Selçuk Çiftçi ise, “Yasal hakkınızı kullanmanız karşısında herhangi bir baskı girişiminde bulunan kişilere karşı biz suç duyurusunda bulunacağız. Uluslararası kardeş sendikalarımız da sürece müdahale edecek” dedi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica