Genel

Dış Politikada zik zak itibar sorununa döner

Dış Politikada zik zak itibar sorununa döner Irak Başbakanı Haydar İbadi, çeşitli temaslarda bulunmak için Ankara’ya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz yıl Ekim ayında ‘Sen benim muhatabım değilsin, kıratımda değilsin, kalitemde değilsin’ dediği İbadi’yi Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ağırladı. Erdoğan, orak açıklama sırasında ‘Değerli kardeşime Türkiye’ye hoşgeldiniz diyorum’ dedi. Dış Politikada zik zak itibar sorununa döner detaylar haberimizde…

Dış Politikada zik zak itibar sorununa döner

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’yi kabul etti. Musul petrolünün IKBY yönetiminde olduğu dönemde Barzani‘ye ‘Değerli kardeşim’ diye seslenirken İbadi’ye ‘Kalitemde değilsin’ diyen Erdoğan, Musul petrolü Bağdat yönetimine geçince bu kez de bir yıl önce ‘Kalitemde değilsin’ dediği İbadi’ye ‘Değerli kardeşim’ diye hitap etti.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’nin Ankara ziyaretinde ilk durağı Cumhurbaşkanlığı Sarayı oldu. El-İbadi’nin Ankara ziyaretinde görüşülecek en önemli gündem maddesi Kuzey Irak’ta yapılan bağımsızlık referandumu olacak. Alınan tedbirler masaya yatırılacak ve izlenecek yol haritası üzerinde görüşülecek. Özellikle Türkmenlerin durumu ile ilgili Türkiye’nin hassasiyetleri üzerinde durulacağı belirtiliyor.

İbadi, Erdoğan’ın ardından Başbakan Binali Yıldırım ile görüşecek

Heyetler arası toplantıda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile diğer yetkililer hazır bulundu.

1 yıl önce rest çekmişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz yıl Ekim ayında, Musul operasyonu konusunda Irak Başbakanı Haydar El İbadi’ye çok ağır ifadeler kullanmıştı.

İstanbul’da 9. Avrasya İslam Şurası’nın açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı İbadi’ye ”Şahsıma hakaretler ediyor, sen benim zaten muhatabım değilsin, seviyemde değilsin, kıratımda değilsin, kalitemde değilsin. Irak’tan senin bağırman çağırman bizim için hiç de önemli değil, biz bildiğimizi okuyacağız, bunu böyle bilesin. Kim bu? Irak’ın Başbakanı. Önce haddini bil…” ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözleri, iktidara yakın gazetelerin manşetlerini süslemişti.

Dış Politikada zik zak itibar sorununa döner – bakalım şimdi bu manşeti yalayacaklar mı..

Ortak açıklamada ‘değerli kardeşim’ dedi

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Başbakanı Haydar El İbadi ile görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan’ın konuşmasının satır başları şöyle:

“Başından itibaren Irak’ın toprak bütünlüğünden yana olduk. Arada yaptığımız bazı uyarılara rağmen, karşılık alamayınca bazı yaptırım kararları almak zorunda kaldık. Şu anda olumlu bir noktaya geliyoruz. Geldiğimize inanıyoruz. Şu anda Irak ile aramızda ticaret hacmimiz yaklaşık 9 milyar dolar. Zira biz her yönüyle bizim komşuluk bağlarımız ileri. Aynı medeniyet değerlerini taşıyan iki ülkeyiz. Ne yazık ki çok ağır darbeler yedi Irak. Özellikle Musul’un geldiği konum ortada… Kerkük öyle, Telafer öyle… Aynı şeyleri Ambarlı’da da yaşadık. DEAŞ denilen terör örgütü tüm buraları yerle bir etti. Tabi merkezi yönetim kararlı, attığı son adımlarla DEAŞ denilen bu terör örgütünden ülkeyi neredeyse temizlemiş durumda. İnanıyorum ki bu kalan DEAŞ terör örgütü de temizlenecektir. Bu durumu fırsat gören PKK’nın Irak’ta yapılanmasının olduğunu biliyoruz. Kandil gibi Sincar’da da PKK’nın varlığı söz konusu. Tüm buralarda da ortak mücadeleye varız. Bölgenin huzuru ve barışı için atılması gereken adımları atacağız. Petrol boru hattının çalıştırılmasında da her türlü desteği vermeye açığız. Her şey bu mutabakat içerisinde yürüyecektir. Merkezi yönetim endeksli olarak bu adımlar atılacaktır. Ben değerli kardeşime ve heyetine ülkemize hoş geldiniz diyorum. Tüm Irak halkına selamlarımızı iletmelerini istiyorum.”

“Topraklarımızı bölmek istediler”

Irak Başbakanı İbadi şunları söyledi:

“Sayın Cumhurbaşkanı ve çok değerli medya mensupları biz buraya iki kardeş ülke olarak ilişkilerimizi geliştirmek için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Artık bu sıkıntıların aşılması için gerekli zamanın geldiğini düşünüyoruz. Şüphesiz politikamızın bir parçası da terörle mücadeledir. Şüphesiz ortak mücadeleyi önemsiyoruz. Allah’a şükürler olsun Iraklı güvenlik güçlerimizle DEAŞ’ı temizliyoruz. DEAŞ’a karşı zafer kazandık. Bu coğrafyadaki sorunların çözümünün zamanı geldi.

Maalesef referandumla bazıları topraklarımızı parçalamak ve sınırlarımızı yeniden belirlemek istediler. Biz Irak güvenlik güçlerine çok net bir talimat verdik: Hiçbir şekilde vatandaşlara zarar vermeyeceksiniz. Kan akmayacak.

Bizden umut bekleyen gençlerimize umut olmak durumundayız. Umut olmadığımız zaman maalesef teröre bulaşıyorlar. Bölgemizde toplumlarımızın yüzde 60’nı oluşturan gençlerimize iş imkanı bulmalıyız. O teröristler maalesef bizim dinimize çok zarar verdiler.”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica