Siyaset

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’dan Montrö açıklaması

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 4. gününde devam ederken; daha önce durumun savaş olup olmadığının araştırılması ve Montrö hükümlerinin buna göre uygulanacağı yönünde açıklama yapan Türkiye, kararını verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna’daki çatışmaların savaşa dönüştüğünü ve Montrö hükümlerinin uygulanmaya başlanacağını söyledi.

”ŞEFFAFLIKLA UYGULAYACAĞIZ”

CNN Türk yayınında konuşan Çavuşoğlu, “Artık bu çatışma bir savaşa dönüştü, bu durumda taraflardan biri Rusya ya da Ukrayna için Montrö’yü böyle uygularız. 19. madde istisna tanıyor. Savaş ülkesinin gemisi bağlı olduğu limana dönecekse istisna getiriliyor. Montrö’nün tüm hükümlerini şeffaflıkla uygulayacağız” dedi.

Çavuşoğlu’nun diğer açıklamaları ise şöyle:

”Türkiye’nin pozisyonu gayet nettir. NATO Liderler Zirvesi’nde ortak açıklamaya dahil olduk.

BM Genel Kurulu toplanacak ve Türkiye bu kurulda sunulacak taslağa da eş sunucudur. Kınamadan tutun da yaptırımlara kadar her şeyin olduğu bir taslak bu. Türkiye ilkesel davranıyor.

Avrupa konseyi olarak Rusya’nın Donesk’i tanıma kararına karşı kınama kararının altında imzamız var.

RUSYA’NIN AVRUPA KONSEYİ’NDEN ÇIKARILMASI

(Avrupa Konseyi’nde Türkiye neden çekimser oy verdi?) Rusya ile yoğunlaştırılmış bir diyaloğa girme seçeneği ve Rusya’nın temsil haklarını elinden alınması seçeneği vardı. Biz de bu müzakereleri, diyalog ve diplomasiyi önemsiyoruz. Rusya ile buranın bağlarını koparmanın Avrupa Konseyi’ne hiçbir faydası yok.

Avrupa Konseyi ile yakın iş birliği içinde çalışıyoruz ancak diyalog kapılarının kapanması anlamına geldiği için biz çekimser oy kullandık. Biz bunu Ukraynalılar’a da söyledik ve onlar da anlayışla karşıladı.

(Moskova ve Kiev’le temaslar) Cumhurbaşkanımız sürekli liderlerle görüşüyor ve temas halinde. Zelenskiy ile 3 kere dün görüştü.

Rusya ve Ukrayna’nın görüşme kararı almasından dolayı son derece memnunuz. Belarus’a gitmeme nedenlerini anlıyoruz, müzakereden kaçan bir ülke konumuna düşmeyin diye uyarılarımızı da dile getirdik. Müzakere için gayretlerimizi dile getireceğiz.

DENDİAS’A VERDİĞİ YANIT HAKKINDA KONUŞTU

(Nikos Dendias’ın tweeti üzerine) Nikos Dendias her gün Türkiye’ye saldırmayı ülkesine bir hizmet gibi görüyor esasında iç politikaya oynuyor. Günde en az 5 defa Türkiye’ye saldırmazsa eksiklik hissediyor.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki kararlı duruşu Kıbrıs’taki parametreleri değiştirdik bunlar rahatsız etmiş olabilir. Ukrayna’da bir trajedi bir savaş bir kriz var. Bu durumdan bile yararlanarak Türkiye’ye saldırması son derece trajikomik.

Her saldırısına yanıt vermiyoruz ancak bu kez ben de dayanamadım yanıt verdim. Tüm dünyanın Ukrayna’ya kilitlendiği bu günlerde o Türkiye’ye saldırınca ben de yanıt verme ihtiyacı hissettim.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica