İGF

Dışişleri’nden BM’ye ‘Barış Gücü’ tepkisi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kıbrıs Adası’nda konuşlu BM Barış Gücü’nün görev süresini aldığı kararla 6 ay daha uzattı. Dışişleri Bakanlığı kararla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

ANKARA (İGFA) –  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı’nın sözkonusu kararla ilgili olarak yaptığı açıklamayı tümüyle desteklediklerini ifade eden Dışişleri Bakanlığı, sözkonusu karar alınırken, bu yönde yapılan tüm çağrı ve ikazlara rağmen KKTC makamlarının rızası BM kural ve ilkelerine aykırı olarak yine alınmadığının altı çizildi.

“Yasal bir düzenleme yapılmasından bugüne kadar ısrarla imtina edilmiş, ancak BM Barış Gücü KKTC makamlarının iyi niyetli yaklaşımı çerçevesinde faaliyetlerini sürdürebilmiştir” denilen açıklamada, “Bu konuda KKTC makamlarının bundan sonra atacağı adımlara desteğimiz tamdır” ifadelerine yer verildi.

Bir tarafın rızasını yansıtmayan çözüm modelin dayatmaya çalışılmasının gerçeklikten kopuk ve çelişkili bir tutum olduğunun altı çizilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“BM Güvenlik Konseyi’nin KKTC makamlarının Maraş’ta attığı uluslararası hukuka uygun adımları eleştirmesi mülkiyet haklarının ihlalidir. Ayrıca Konsey’in Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Doğu Akdeniz’de attığı gerginliği artıran ve Kıbrıs Türklerinin haklarını yok sayan tek taraflı adımları görmezden gelmesi yine bir çifte standart örneğidir. Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir çözümün sağlanabilmesi için Güvenlik Konseyi’ni ve uluslararası toplumu Ada’daki gerçekleri temel alan samimi ve yapıcı bir tutum benimsemeye, bu amaçla Kıbrıs Türk halkının müktesep hakları olan, egemen eşitliğini ve eşit uluslararası statüsünü tescil etmeye çağırıyoruz”.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica