Raporlar

Doğu Perinçek: “İran Azerbaycan ve Türkiye’nin Menfaatleri Bir”

Doğu Perinçek: “İran Azerbaycan ve Türkiye’nin Menfaatleri Bir” … Perinçek, “Bu üç ülkede sonuç itibariyle Amerika ve İsrail’in tehdidi altında olan ülkelerdir. Hem ekonomilerini geliştirmeleri hem güvenliklerini daha da sağlam hale getirmeleri için birbirlerine sarılmaları gerekir”. detaylar haberimizde…

Doğu Perinçek: “İran Azerbaycan ve Türkiye’nin Menfaatleri Bir”

Vatan Partisi Genel Başkan Doğu Perinçek, İran ve Azebaycan arasında çıkarılmak istenen gerginlik ile ilgili İran’da yayın yapan Seher Tv’ye açıklamalarda bulundu.

Perinçek, ABD ve İsrail’in, Bakü ve Tahran’ın dostluğundan rahatsız olduğunu vurgulayarak, “Türkiye, İran, Azerbaycan hep ortak bir tarihten geliyor. Nüfusları da, insanları da akraba. Bu bakımdan Azerbaycan ile İran arasında bir anlaşmazlık ve çatışma için zemin yoktur. Tabi bundan rahatsız olanlar var. Bunlar ABD ve İsrail” dedi.

ABD ile yakın ilişkileri olan Azeri politikacı Çöhregani ile 2007 yılında yaptığı görüşmeyi anlatan Perinçek, “İran’da Çöhregani diye bir Atlantik sistemini temsil eden bir politikacı vardı. 2007 yılında buraya heyet olarak geldiler ve İran aleyhtarı bazı görüşler söylediler. Dedim ki, ‘Karabağı Ermenistan işgal etmiş, siz Karabağ’ı kurtarmayı bırakmışsınız, İran’da ayrılık peşindesiniz. Siz Azerbaycan’ı da tamamen dağıtmak istiyorsunuz. Bu bir Amerikan projesidir.’ Çöhregani, İran’da Amerika’yı temsil eden birisiydi. O tecrübemde de gördüm ki, Azerbaycan’da Amerika yanlısı bazı unsurlar var. İran’da da İran Devrimi’ne karşı olan batı taraftarı olan unsurlar var. Türkiye’de de bunların benzerleri var. Bunlar hep ülkelerimiz arasında ayrılık ve düşmanlık yaratmaya çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

GERGİNLİKLERİN KALKMASI İÇİN KARDEŞLERİMİZE YARDIM ETMEK GÖREVİMİZ

Türkiye, İran ve Azerbaycan’ın dost ülkeler olduğunu vurgulayan Vatan Partisi Genel Başkanı, “Bu gerginlikler çok yanlış. Her iki tarafında geniş ufuklu olup, stratejik olarak bakarak iki ülke arasındaki ortaklıkları dikkate alması gerekir. Hatta yalnız iki ülke değil, Azerbaycan, İran, Türkiye arasındaki ortak çıkarları, ortak geleceği dikkate alması gerekir. Bu ortak gelecek çok önemli çünkü İran, Azerbaycan ve Türkiye’nin menfaatleri bir. Bu üç ülkede sonuç itibariyle Amerika ve İsrail’in tehdidi altında olan ülkelerdir. Hem ekonomilerini geliştirmeleri hem güvenliklerini daha da sağlam hale getirmeleri için birbirlerine sarılmaları gerekir. O bakımdan Vatan Partisi’nin bakışı olsun Ankara’nın bakışı olsun, İran ile Azerbaycan arasında gerginliği hiçbir şekilde olumlu karşılamaz. Bu gerginliklerin kalkması için kardeşlerimize yardımcı olmak bizim görevimizdir” diye konuştu.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica