Ekonomi

DP World yargı tanımazlıktan vazgeçmeli ve masaya oturmalıdır

DP World yargı tanımazlıktan vazgeçmeli ve masaya oturmalıdır … Açıklamada; “sendikadan istifa etmeyen işçilerin haksız yere işten atılması da mahkemelerce kanıtlanmış işten atılan arkadaşlarımız işe iade ve sendikal tazminat davalarını bir, bir kazanmışlardır” denildi. detaylar haberimizde…

DP World yargı tanımazlıktan vazgeçmeli ve masaya oturmalıdır

Liman –İş Sendikasının DP World yarımca limanında yetkili sendika başvurusuna itiraz etmesinin ardından Liman-İş Sendikası Genel Merkezi tarafından yazılı bir açıklama yapıldı.

Liman-İş Sendikası Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Sendikamız Liman-iş Türkiye depo, antrepo, tersane ve liman işçileri içerisinde güçlü bir örgütlenme ağına sahip ve iş kolunda en hızlı büyüyen sendika olma özelliğine sahiptir. Çalışma hayatın da işçilerin yasalardan doğan haklarının kullanılması güvenceli ve güvenli çalışma ortamının oluşması için mücadeleyi büyütmektedir.

DP World yarımca limanında da 2018 yılında işçi arkadaşlarımızın sendikamıza başvurmuş ve DP World işyeri ve işçi ilişkilerine, politikalarına DP World yarımca yöneticilerinin aykırı davrandığını, işçilerin üzerin de eşit olmayan ücret politikası uygulandığını ve iş güvenliği kurallarının ihlal edildiğini ifade ettiler. Bu sorunların çözümü için sendikalaşma süreci başlandı ve 2019 Mart ayında gerekli çoğunluk sağlanarak yetki başvurusu gerçekleştirildi.

“Yetki talebimize itiraz edildi”

Yetki başvurusu öncesinde de birçok işçi arkadaşımıza sendikadan istifa edilmesi yönünde baskılar yapıldı. Bu süre içerisin de aklın ve vicdanın el vermediği birçok uygulama ile karşı karşıya kaldık. Üstelik sendikadan istifa etmeyen işçilerin haksız yere işten atılması da mahkemelerce kanıtlanmış işten atılan arkadaşlarımız işe iade ve sendikal tazminat davalarını bir bir kazanmışlardır. Tüm baskı ve engellemeye rağmen işçilerin yüksek iradesi ile yetki başvurusu yapıldıktan sonra DP Wolrd tarihinde görülmemiş bir uygulamayı DP World yarımca yöneticileri hayata geçirmiş ve yetki sürecimize itiraz edilmiştir. Yetki ile ilgili süren dava da ise bazı işçilerin yaşadıklarını anlatmaları ise yine yasalara aykırı şekilde engellenmek istenmiştir.

“Mahkemeden 9 sonra işten atıldı”

Son olarak 07.07.2020 tarihin de görülen yetki duruşmasın da üyemiz Murat Karakol mahkemenin huzurun da işyerin de sendikanın engellenmesi için yaşanan olumsuzlukları anlatmış ve yetkisi olmayan kişilerin sırf sendikalaşma mücadelesine engel olmak üzere görevlendirildiği gerçeğini ifade etmiştir. Yasal olmayan davranışların nasıl sergilendiğine mahkemede değinen Murat Karakol 16.07.2020 tarihin de yani tam olarak 9 gün sonra işten çıkarılmıştır. İşten çıkış gerekçesi ise Murat Karakol’a “mahkemeye çıkmışsın işyeri aleyhinde yanlış bilgi vermişsin biçiminde olmuştur”. Oysa sunulan delillerin ve tanık beyanlarının içeriğini analiz etmek tarafların değil mahkeme makamının takdiridir.

“Çağdışı uygulamalara son verin”

DP Wolrd yönetimine sesleniyoruz, DP World yarımcada insanlık dışı, yargı tanımaz, insan haklarına aykırı davranan kişi ve kişiler durdurulmalı ve firma işçileri ile bir an evvel sorunun çözümü için masaya oturmalıdır. DP World yarımca da yaşananlar başta işçilerimize zarar vermekte ve aynı zaman da firmanın prestijini de ayaklar altına almaktadır. Bu akıl ve çağ dışı uygulamalar sonlandırılmalıdır.

İşçi kardeşlerimize sözümüz ise şafak yakındır sendikanız etrafında kenetlenmekten vazgeçmeyin ve bunca usulsüzlüğe boyun eğmeyin. Kısa süre içerisin de yargı da gerekli kararı verecektir ve DP World işçisi hak ettiği çalışma düzenine kavuşacaktır.

Ayrıca aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığına da sesleniyoruz. Tarafı olduğunuz bir duruşmada tanıklık yapan bir işçinin işten atılması diğer tanıklarımızın dinlenmesini engelleyen mahkemeye doğrudan müdahale demektir. Derhal konuya bakanlık yetkilileri müdahale etmelidir.”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica