Siyaset

DP’den ihraç edildi AKP’de ise en gözde bakan oldu

DP’den ihraç edildi AKP’de ise en gözde bakan oldu … DP’de yükseliş dönemi yaşayan Soylu, Erdoğan’a yönelik eleştirileriyle dikkat çekmişti. Soylu daha sonra AK Parti’ye geçti ve Erdoğan’ın en büyük savunucularından oldu. Sokağa çıkma yasağını Erdoğan’ın akşamüstü talimatıyla verdiğini açıkladıktan iki gün sonra “Cumhurbaşkanı beni bağışlasın” diyerek istifa etti. detaylar haberimizde…

DP’den ihraç edildi AKP’de ise en gözde bakan oldu

Korona virüsü tedbirleri kapsamında 30 büyükşehir ile Zonguldak’ta sokağa çıkma yasağının uygulanmasına 2 saat kala ilan edilmesiyle eleştiri oklarının yöneldiği İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun istifası, siyasi geçmişini de gündeme getirdi.

Aslen Trabzonlu olan Süleyman Soylu, 21 Kasım 1969’da İstanbul’da dünyaya geldi. İlk ve orta okulu İstanbul Gaziosmanpaşa’da tamamladıktan sonra lisede Plevne Lisesi’ne gitti ve sonrasında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun oldu.

Meslek hayatına 1990’da İstanbul Menkul Kıymetler Borsası aracı kurumlarında başladı. 1989′da ise okul arkadaşlarıyla bir şirket kurarak ticaret hayatına atıldı. 1995’te kendi şirketini kurdu.

Çiller’in gözdelerindendi…

Süleyman Soylu, siyasete 1987’de Doğru Yol Partisi’nin (DYP) Gençlik Kolları’nda başladı. 1999’da ise DYP İstanbul il başkanlığı görevine geldi ve 2002 genel seçimleri öncesi milletvekili adayı oldu. Soylu bu dönemde, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller´in gözdelerindendi.

Soylu, 2007’de DYP’nin Demokrat Parti (DP) ismini alarak girdiği seçimlerde baraj altında kalması sonrası genel başkanlığa seçildi. Kasım 2008’de DP 9. Olağan Kongresi’nde genel başkanlığa yeniden seçildi.

2009’daki yerel seçimleri öncesinde, hedefinin 2007 seçimlerinde elde edilen yüzde 5,4’lük oy oranının üstüne çıkmak olduğunu söyledi; ‘Yüzde 5,4’ün altında kalırsak çekilirim’ dedi ve seçimlerde yüzde 4 oy alınca çekildiğini açıkladı.

DP’den ihraç edildi…

12 Eylül Referandumu’nda Türkiye’yi dolaşarak ‘evet” için çalışmalar yapan Soylu, Hüsamettin Cindoruk’un genel başkan olduğu DP’den ihraç edildi. Soylu ihraç sonrası Tayyip Erdoğan’ın davetiyle AKP’ye katıldı.

Davutoğlu hükümetinde bakan oldu…

Kasım 2015’teki seçimlerde AKP’nin Trabzon milletvekili adayı oldu ve Meclise girdi. Ahmet Davutoğlu’nun başbakan olduğu hükümette Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapan Soylu, Binali Yıldırım döneminde de aynı göreve devam etti. İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) verilerine göre, Süleyman Soylu’nun bakanlık yaptığı 2016 yılının ilk 7 ayında 1049 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Süleyman Soylu, Ağustos 2016’da istifa eden Efkan Ala’nın yerine İçişleri Bakanı oldu. Soylu’nun bu göreve getirilmesinde, ‘FETÖ ile mücadelede’ aktif olmasının etkili olduğu iddia edildi. Soylu’nun göreve geldiği andan itibaren Bölgede çatışmalar şiddetlendi, onlarca kişi çatışmalarda hayatını kaybetti, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş tutuklandı, belediye başkanları görevden alındı, yerlerine kayyımlar atandı.

Süleyman Soylu, 9 Temmuz 2018’de açıklanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde de İçişleri Bakanı olarak yer aldı.

Ve istifa…

Soylu, korona virüsü salgını nedeniyle alınan 2 günlük sokağa çıkma yasağı kararının 2 saat kala ilan edilmesi üzerine yaşananlar sonrası istifa ettiğini duyurdu.

Erdoğan’ı kıyasıya eleştirmişti…

Süleyman Soylu, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanlığı yaptığı dönemde AK Parti ve Recep Tayyip Erdoğan’a ağır eleştiriler yapmıştı. Soylu, AKP’ye katıldıktan sonra ise Tayyip Erdoğan’ın en büyük destekçilerinden biri oldu.

Soylu, 20 Nisan 2008’de “Bu ülkenin herkese çatan ve kaos yaratan bir Başbakanı var ki, akşam evine gittiğinde karısına ve çocuklarına boynu bükük kalan esnafın, çiftçinin yerine kendini koymuyor. Kendisi evindekilerin yüzüne nasıl bakıyor. AKP iktidarından önce işsizlik yüzde 6’ydı bugün 11.3’e çıktı. Başbakan at üstünde durmayı nasıl beceremediyse, ülke yönetmeyi de aynı şekilde beceremedi” demişti.

10 Aralık 2008’de ise şu sözleri sarf etti: “29 Mart yerel seçimlerinde halk AKP hükümetine sarı, DP ise kırmızı kart gösterecek. AKP hükümeti, yanlış ekonomi politikası sonucu bayramları da millete zehir etti. İnsanlarımız gülmeyi unuttu. Beceriksizlik ve yetersizlikle, Türkiye’yi krizle karşı karşıya bıraktılar. Paçalarından yolsuzluk akıyor. Türkiye’de ihale ve yandaş belediyeciliği yapılmaktadır.”

31 Aralık 2008: “Çeviriyorsun, boş geliyor. Bir daha çeviriyorsun, pas geliyor. Günlerdir, Filistin’de Müslüman kardeşlerimizin yaşadığı acılar ciğerimize saplandı. Sen Olmert’le görüşüyorsun, ertesi gün bu katliamlar oluyor. Eğer Kırat iktidarda olsaydı, gök kubbe bu katliamı yapanların başına yıkılırdı. Önce çıktın, ‘Arabulucuyum’ dedin, şimdi bölgedeki Müslüman ülkelerin kalbini almakla görevlendirildin. Ey Recep Tayyip Erdoğan, boyun eğdin, emir eri oldun, milletin ümitlerini boşa çıkardın. Boyan döküldü Tayip Erdoğan.”

Süleyman Soylu, 15 Mart 2014’te ise “‘Allah şahittir ki bütün bedenim kan gölüne dönse de Erdoğan’dan ayrılmayacağım. Ben AK Parti’ye makam için gelmedim, kendi istikbali için gelen namerttir, alçaktır, namussuzdur” ifadelerini kullanmıştı.

Soylu, 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta sokağa çıkma yasağı kararını açıklarken “İşin başından itibaren sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla gerçekleşen bir süreç yönetimi ortada. Akşamüstü sayın cumhurbaşkanımızın talimatı çerçevesinde hafta sonu itibariyle 30 büyükşehir ve Zonguldak’ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Vatandaşlara çağrım şudur, bir telaşa gerek yok” ifadelerini kullanmıştı. İstifa ederken ise, “Hiçbir zaman zarar vermek istemediğim Aziz Milletimiz, hayatımın sonuna kadar da sadık olacağım Sayın Cumhurbaşkanım beni bağışlasın” ifadeleri dikkat çekti.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica