Genel

Dünyanın Metropollerinde yeşil alan oranları ve betonlaşma

Dünyanın Metropollerinde yeşil alan oranları ve betonlaşma Yaz aylarında sık sık ‘Neden esmiyor?’ sorusu, kış aylarında ise ‘Yağmur sele dönüştü!’ haberleri sürekli karşımıza çıkmakta. Peki bu olayların nedeninin, yerleşim yerlerimizdeki yeşil alan oranlarıyla bağlantılı olduğunu hiç düşündük mü? detaylar haberimizde…
Fatih Yazıcı

Dünyanın Metropollerinde yeşil alan oranları ve betonlaşma

Farklı konular farklı yaklaşımlar sloganıyla yola çıktığım bloğumda sıradaki konumuz metropollerde bulunan yeşil alan miktarları. Dünya şehirleri hakkında yaptığı araştırmalar ile bilinen World Cities Culture, yayınladığı son raporunda metropollerde bulunan yeşil alan miktarlarını bizlerle paylaştı. Bahçe ve parklar ile ayrılmış yeşil alanları kapsayan bu raporda İstanbul’un durumuna bakalım.

Yaz aylarında sık sık ‘Neden esmiyor?’ sorusu, kış aylarında ise ‘Yağmur sele dönüştü!’ haberleri sürekli karşımıza çıkmakta. Peki bu olayların nedeninin, yerleşim yerlerimizdeki yeşil alan oranlarıyla bağlantılı olduğunu hiç düşündük mü?

Aşırı artan sıcaklıklar, rüzgarların esmemesi, yağmurların sele dönüşmesi ve bunun gibi birçok olayın paralellik gösterdiği olay, yerleşimlerimizdeki yeşil alan oranından başka bir şey değil.

Yağışların sele dönüşmesini aşağıdaki görsel daha net anlatmaktadır. Bu konunun üzerinde çok fazla düşünülmese de yeşil alan oranının azlığı, sel oluşumlarının en önde gelen nedenlerindendir.

Yağmurun yeşil alanda etkisi

Yeşil alanların yazın da hissettiğimiz sıcaklık için ne kadar önemli olduğunu aşağıdaki görselde inceleyebiliriz. Aynı bölgedeki yeşil alanlı ve yeşil alansız sıcaklıklarına bakacak olursak, betonlaşmanın; kenti besleyen rüzgarların önünü kesmekte ve yön değiştirmesine sebep olduğu sonucuna varabiliriz.

World Cities Culture Raporu

Dünyadaki şehirler hakkında farklı istatistiksel bilgiler yayınlayan World Cities Culture’ın son raporu metropollerdeki yeşil alan oranı olduğunu söylemiştik. 33 şehir arasında yapılan bu araştırmada maalesef İstanbul son sırada yer aldı. %2,2’lik bir yeşil alan oranına sahip olan İstanbul için yeşil alanların arttırılması, bir proje olmaktan çıkıp artık bir zorunluluk haline gelmiştir.

Metropollerde Yeşil Alan Oranları

Asya ülkelerinin üst sırada yer aldığı bu raporda sıralama şu şekildedir.

1- %68 – Norveç, Oslo
2- %47 – Singapur
3- %46 – Avustralya, Sidney
4- %45 – Avusturya, Viyana
5- %41 – İsviçre, Zürih
6- %40 – Finlandiya, Helsinki
7- %40 – Çin, Hong Kong
8- %40 – İsveç, Stockholm
9- %38 – İtalya, Roma
10- %34 – ABD, Los Angeles
11- %33 – İngiltere, Londra
12- %27 – ABD, New York
13- %27 – Güney Kore, Seul
14- %24 – Güney Afrika, Cape Town
15- %24 – Güney Afrika, Johannesburg
16- %22 – Portekiz, Lizbon
17- %19 – İskoçya, Edinburgh
18- %18 – Belçika, Brüksel
19- %18 – Rusya, Moskova
20- %17 – Polonya, Varşova
21- %16 – Çin, Şanghay
22- %14 – Kanada, Montreal
23- %13 – ABD, San Francisco
24- %13 – Kanada, Toronto
25- %13 – Hollanda, Amsterdam
26- %12 – İtalya, Milano
27- %10 – Avustralya, Melbourne
28- %9 – Fransa, Paris
29- %8 – Arjantin, Buenos Aires
30- %7 – Japonya, Tokyo
31- %4,9 – Kolombiya, Bogota
32- %3,2 – Tayvan, Taipei
33- %2,2 – Türkiye, İstanbul

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica