Kültür-Sanat-Tarih-Turizm

Dut fidanları Süleymaniye Köyü’nde toprakla buluştu

İpek Böceği Üretim projesini hayata geçiren İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, ipek böceklerini besleyecek dut bahçesi için 500 fidanı toprakla buluşturdu

Dut fidanları Süleymaniye Köyü’nde toprakla buluştu … Hürriyet, “Belediyemize ait 5 dönümlük alana Eskişehir Büyükşehir Belediyemizin hibe olarak gönderdiği 500 adet dut fidanını dikiyoruz” dedi. detaylar haberimizde…

Dut fidanları Süleymaniye Köyü’nde toprakla buluştu

İzmit’in Köyleri İpek Böcekçiliğiyle Kalkınacak!

Tarımsal ve kırsal kalkınma ile özellikle kadın ve gençler için sermayesiz, zahmetsiz ve üretimi kolay yeni iş imkanı oluşturmak adına İpek Böceği Üretim projesini hayata geçiren İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, ipek böceklerini besleyecek dut bahçesi için 500 fidanı toprakla buluşturdu

İzmit Belediyesinin tarımsal kalkınma ve katma değeri yüksek iş imkanı oluşturmak için hayata geçirdiği İpek Böcekçiliği Projesi Dut Bahçesi’ne Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin katkıda bulunduğu 500 adet dut fidanı dikildi. Fidan dikimine; İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, İzmit Belediyesi Başkan Yardımcısı Dilek Yalçın, Kırsal Hizmetler Müdürü Şafak Üzümoğlu, Muhtarlar Masası Koordinatörü Süleyman Şen, Bursa Koza Kooperatifi Müdür Vekili Faik Ramazan Akyüz, İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan, Süleymaniye Mahalle Muhtarı Mustafa Başkan ve çevre köy muhtarları ile çiftçiler katıldı.

YENİ İŞ SAHASI AÇILACAK

Özellikle kadınların ipek böcekçiliği üretimine katılmasını isteyen ve ilerleyen süreçte işi büyütebileceklerine inandıklarını belirten İzmit Belediye Başkanı Av. Fatma Kaplan Hürriyet, “Üretimi nasıl teşvik edebiliriz, yeni geçim kaynakları nasıl oluşturabiliriz, geçmişte yetiştirilip bugün varlığını sürdüremeyen ürünleri yeniden nasıl kazandırabiliriz diye çalışma başlattık. Sakarya Vadisi’nin bir dönem en önemli geçim kaynaklarından biri olan ipek böcekçiliğini canlandırmak, ipeğin değerini hatırlatmak ve özellikle kadın ve gençlere yeni iş sahası açmak bizim için çok kıymetli hale geldi” dedi.

ÇİFTÇİLER DESTEKLENECEK

Süleymaniye Mahallesi’nin ipek böceği yetiştiriciliğine uygun olduğu belirlendikten sonra projeden bahseden Hürriyet, “Belediyemize ait 5 dönümlük alana Eskişehir Büyükşehir Belediyemizin hibe olarak gönderdiği 500 adet dut fidanını dikiyoruz. Burada yetişecek dut fidanlarıyla ipek böcekleri beslenecek. 2022’de ise 6 kutu ipek böceği besleme kapasiteli 100 metrekare besleme evi yapacağız. Yine bu alanda üreticilere eğitimler vereceğiz ve sonrasında koşullara uyan çiftçilerimize tecrübesi kazanmaları için üretim yapma imkanı sunacağız. Bu sayede çiftçilerimize yeni bir gelir kaynağı oluşturacağız.

ÜRETİMİ KOLAY, SERMAYESİZ

Bölgemizde yok olma sürecine giren ipek böcekçiliğini yeniden canlandırmak istiyoruz. Diğer tarımsal faaliyetlere hiçbir yönden engeli yok. Üretimi kolay ve sermaye istemiyor. Uğraştırmıyor. Çevreye zarar vermiyor. Her yaştan aile bireyleri üretiminin parçası olabiliyor. 35-40 günlük sürelerde yüksek kazanç sağlayacak. İpek böcekçiliğinde koza üretimi oldukça kolay. İpek sanayisinin ham ipek ve ipek ipliği ihtiyacının yurt içinden karşılanmasında da etkin rol üstlenmeyi arzu ediyoruz. İpeği neden burada bir merkez halinde yetiştirmeyelim” diye konuştu.

PAZARI HAZIR, KÖYLER KALKINACAK

Kısa süre içinde özellikle kadın üretici adaylarıyla bir araya gelerek bilgilendirme yapacaklarını ve ardından başvuruları alacaklarını vurgulayan başkan Hürriyet sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kente tarım ve köylerimizin kalkınması anlamında değer katacak önemli bir iş. Üstelik pazarı da var. Bu projede bizimle işbirliği halinde olan Koza Birlik’e ve uzun yıllardır ipek böcekçiliği ve dut yetiştiriciliğinde ileri düzeye gelen Eskişehir Büyükşehir Belediyemize desteği için de ayrıca teşekkür ediyoruz. ‘İzmit çiftçisine desteğimiz olsun. Ne zaman ihtiyacınız olursa yanınızdayız’ diyerek 500 fidan gönderen” sayın Yılmaz Büyükerşen’in de selamlarını ileteyim.

ÖRNEK ESKİŞEHİR’E TEŞEKKÜR

Uzun yıllardır ipek böcekçiliği ve dut bahçesi yetiştiriciliğinde önemli tecrübeler kazanan ve ileri seviyede bu tarımsal faaliyeti sürdüren Eskişehir Büyükşehir Belediyemizin desteğiyle bugün başlangıcı yapıyor, ‘Bismillah’ diyoruz. Bu başlangıç çiftçilerimize örnek olsun. ‘Bahçelerimiz neden boş kalsın. Pazarı olan, ekonomik değeri yüksek bir ürünü basit yöntemlerle neden elde etmeyelim’ diyerek üretime katılmak isteyen çiftçilerimize bu konuda odalarımızla birlikte kaynak yaratmaya, her türlü imkanı sunmaya ve ekonomik destek vermeye hazırız.”

SADECE SANAYİ DEĞİL, TARIM KENTİ

Tarımsal kimliğin korunmasının altını çizen Hürriyet, “Kentimiz önemli ürünler konusunda merkez olursa, ‘ipek’ denildiğinde ‘İzmit’te üretiliyor’ denilirse İzmit’imizin marka değerine ve tanıtımına da o kadar katkı olur. Bu kent sanayi kenti olduğu kadar kıymetli tarım kenti de. Bu kimliği kaybetmemek gerekiyor. Sanayi kimliğinin yanı sıra tarih, kültür, sanat, spor ve tarım kimliğinin kullanılması da çok kıymetli. Bunun için her türlü alanı kullanmamız gerekiyor. Bu anlamda muhtarlarımızın çiftçilerimize öncülüğü ve bizim de odalarımızla birlikte onlara destek vermemiz çok kıymetli. Umarım hayırlı işe vesile olur, çiftçimize yeni bir gelir ve geçim kaynağı olur. ‘Türkiye’yi üretim kurtaracak’ diyerek tarım farkındalığını, üretimin ne kadar önemli olduğunu anlatmaya devam ediyoruz” sözlerini kaydetti.

TOPLAM 45 GÜNLÜK UĞRAŞ

Üretim süreciyle ilgili bilgi veren, çiftçilerin sorularını yanıtlayan ve yetiştiriciliğe başlamak isteyen çiftçilere dut fidanı vereceklerini belirten Bursa Koza Kooperatifi Müdür Vekili Faik Ramazan Akyüz, “Tarım olmazsa olmazımızdır. Ekilmedik, dikilmedik toprak kalmasın. İpek böcekçiliği yılda bir kere yapılan toplamda 45 günlük uğraş. 30 günü beslemeyle geçiyor. Çok da zor değil. Pazar sıkıntısının olmaması ve evdeki tüm bireylerin işgücü olarak üretime katılması ipek böcekçiliğini cazip hale getiriyor. Yapmanız gereken sadece ipek böceğini beslemek. Koza olgunlaştığında biz zaten alıyoruz. Üretim artarsa ipek olayına girilir. Üreten ülke gelişen ülkedir. Özellikle kadınlarımız zincirleri kırsın ve üretime geçsin. İzmit Belediyesi adına çiftçilere teşekkür ediyorum. Çünkü buralara sizler sahip çıkacaksınız. Sizler varsanız üretim var, üretim varsa gelecek var” dedi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica