Ekonomi

Elektrikte kademeli tarifede tasarruflu önem

Elektrikte kademeli tarife döneminin başlamasıyla görece az elektrik kullanan tüketicinin faturası ucuzlarken çok elektrik kullanılan hanelerde enerji tasarrufu önem kazanacak.

İSTANBUL (İGFA) – Elektrikte, kullanım miktarına bağlı fiyatlandırma dönemine geçiliyor. 2/3950 sayılı ve 16.11.2021 tarihli kanun teklifi ile Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan “Kademeli Elektrik Tarifesi” önerisinin kabul edilmesi ve 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor ancak konu ile ilgili resmi bir açıklama henüz gelmedi.

Elektrikte kademeli tarife döneminin başlamasıyla görece az elektrik kullanan tüketicinin faturası ucuzlarken çok elektrik kullanılan hanelerde enerji tasarrufu önem kazanacak.

Elektrikte yeni ve parlak bir döneme girildiğini ifade eden elektrik tedarikçileri karşılaştırma ve değiştirme sitesi encazip.com’un kurucusu Çağada Kırım, “Az kullanan düşük, çok kullanan yüksek fiyatlı elektrik kullanacak.” dedi.

Elektrik faturalarında kademeli tarifenin şu anda meclis gündeminde olduğunu ve komisyonda müzakere edileceğini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, benzer uygulamayı doğalgaz için de çalıştıklarını açıkladı. Bu uygulamanın elektriği verimli kullanmaya teşvik edeceğini belirten Bakan Dönmez, doğal gaz için de yapılan benzer uygulamayla özellikle kış aylarında, vatandaşların tüketiminin yoğun olduğu dönemlerde iki kademeli bir tarife çalışmasına geçmeyi planladıklarını ifade etti.

Elektrikte kademeli tarife uygulamasını yorumlayan encazip.com’un kurucusu Çağada Kırım, şunları söyledi:

“Hane halkı elektrik faturasını az öderken üreticilerin elektrik fiyatlarının çok yüksek olması nedeniyle iğneden ipliğe her şeyin fiyatı artıyordu. Ev elektrik fiyatlarının diğer abone gruplarına sübvanse edilmesi ile tüketiciler, ev elektrik faturalarına ödemedikleri bedelleri market alışverişlerinde fazlasıyla ödüyordu. Ancak bu yaklaşımın ekonomiye olumsuz etkisi görüldü ve sübvansiyonun diğer abone gruplarına değil, çok tüketen ile az tüketen arasında yapılmasına karar verildi. Böylece tüm mal ve hizmetlerin en önemli maliyet unsurlarından olan elektrik fiyatları, üretici ve esnaf için düşük tutularak duymaya alıştığımız zam haberleri azalıyor olacak. Zaten Avrupa örneğine de bakarsak en ucuz elektriğin üreticiler ve esnaflar tarafından kullanıldığını, evlerdeki fiyatın ise ortalama yüzde 50 daha yüksek olduğunu görüyoruz. Bu da tüm ekonominin daha sağlam hale gelmesini, hane halkının elektrik faturalarına daha fazla ödeme yapsa dahi diğer mal ve hizmetlere çok daha kolay ulaşmasını sağlıyor. Tahmin ediyor ve umuyorum ki doğru modeller dikkate alınacak ve ülkemiz tüketicisi için de aynı şeyleri söylemek mümkün olacak. Beklentimiz, bu tarifenin 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girmesi yönünde” diye konuştu.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica