Raporlar

Emek ve demokrasi mücadelesinde 40 yılın hatrına

Emek ve demokrasi mücadelesinde 40 yılın hatrına Kizir: “17 yıldır ülkemizi tek başına yöneten AKP ilk seçim dönemlerindeki en popülist söylemi ‘3Y’ ile… Yasaklar, Yoksulluk ve Yolsuzluk ile mücadele edileceği herkesin hoşuna gitmişti.” röportaj/haber

Emek ve demokrasi mücadelesinde 40 yılın hatrına …

Yerel seçimlere giderken, ilimizde uzun yıllar kamu sendikacılık hareketinde liderlik yapmış (Sağlık-Sen şube başkanlığı) ve EMEP Kocaeli il başkanlığı yapmış… birikimlerini paylaşmak istedik. Herkes siyasette bir ‘Duayen’ arar… Biz alışılmışın dışında siyasetin gerçek ‘duayeni’ ile siyaset konuşmak istedik. Siyasetle ilgili insanların yakından tanıdığı Güner Kizir ile gündeme dair konuştuk.

Evet, sayın başkan, yine bir seçim arifesindeyiz, sizin gözünüzle kısa bir siyasal giriş ve değerlendirme yapar mısınız?

“İşçisi, işsizi… Yaşlısı, genci, kadını, erkeği… Kısacası bil cümle seçimi seviyoruz. Her seçim öncesinde, seçimlerden sonra yaşamımızın değişeceğinden özgürlüklerin artacağına dair söylemler gırla gider. Ama sonunda böyle olmadığı görülür.
17 yıldır ülkemizi tek başına yöneten AKP ilk seçim dönemlerindeki en popülist söylemi ‘3Y’ ile… Yasaklar, Yoksulluk ve Yolsuzluk ile mücadele edileceği herkesin hoşuna gitmişti. Ama gelinen yerde yasaklarda, yoksulluk da yerinde duruyor. Yolsuzluk yapanların yakasına yapışıldığı da görülmemiştir. Bir halk deyimiyle yapanın yanına kalmamalıydı.
Çok derin tahliller yapmaya, şu şunu yaptı, şu şunu söyledi demeye gerek yok. Herşey gün gibi ortada vede açıkta.”

Peki, ‘3Y’ toplumda destek gören AKP hükümetlerinin getirdiği noktayı nasıl okumalıyız?

“İşler hiç iyi gitmiyor. İşsizlik almış başını gidiyor, emekçilerin yaşam koşulları hiç iyi değil. İnsanlar arasında dayanışma paylaşma duygusu dahi örselenmiş, hayat pahalılığı tavan yapmışken ufak hak arama gözaltı ve tutuklamayla yasaklar hala devam ediyor. Şimdi sanki 17 yıldır ülkemizi başkaları yönetiyormuşçasına istikrarın devamı ve sınırsız özgürlükler vb.vb içinde bir yerel seçim de tekrar oy isteniyor.
İnsanlar işsiz… zamlardan yaşam çekilmez bir hal almışken, temel sorun Beka olarak adlandırılıp bunun için oy isteniyor.”

Geçmiş yılların tecrübeleriyle bakarsak emek ve demokrasi güçleri, emekten yana olan siyasi kurumlar tam olarak nerede duruyor?

“Emek ve Demokrasi güçleri ne yapıyor… çokça toplantı vb. yapılmasına rağmen bir kaç ilin dışında ne yazık ki bir ortaklaşma sağlanamıyor.
Bir taraf da Cumhur ittifakı, diğer tarafta Millet ittifakıyla seçimlere gidiliyor.
Elbette ki gün, ‘ama sız’, ‘ancak sız’, ‘fakat sız’ bir araya gelme, birlikte mücadele etme birlikte olma günüdür. Bu hayat tarafından da dayatılmaktadır.
Emek partisinin Emek ve Demokrasi güçlerinin birlikte hareket etmesi ortak adaylarla seçime gidilmesi çağrı çaba ve gayreti de ne yazık ki karşılık bulmadı. Daha sonrasın da Emek Partisinin seçimlere katılamayacağıyla ilgili yasaklayıcı bir karar çıktı. Hal böyle olunca da İşçi ve emekçileri tercihsiz bırakmamak için, Emek Partisi birçok il ve ilçede bağımsız adaylarla seçime katılmak durumunda kaldı. Bu konu Emek Partisinin yetkili kurumları ve yetkililerince de açıklandı.”

Güner başkan, şu an partide herhangi bir sorumluluğunuz var mı?

“Şu an itibarıyla Emek Partisi yönetim organlarında görevim yok. Emek Partisi adına da konuşmuyorum… Ama uzun yıllar emek ve demokrasi mücadelesi içerisinde yer almış bir emekçi olarak olup bitenleri de takip ediyorum.”

Demokrasi güçleri ‘Bağımsız aday’ çıkarılmasına pek sıcak yaklaşmadılar, ne dersiniz?

“Görebildiğim bir gerçek de demokrasi güçleri arasında dayanışmaya çok ihtiyaç duyulduğu şu dönemde, neden aday çıkarılıyor… neden bağımsız aday… tartışmalarından çıkmak lazımdır. Ortaklaşma olmasa da… olsa iyi olurdu ama olmadı. Buradan hızla çıkmak gereklidir. Çünkü seçim bitecek yine emek ve demokrasi güçleri yaşam ve çalışma koşullarındaki sorunların çözümü için yine birlikte mücadele yürüteceklerdir. Seçimlerden de bağımsız, emekçilerin nedeni olmadığı krize karşıda birlikte mücadele kaçınılmaz değil midir?”

Güner başkan, yerel seçimlere giderken son söz olarak nasıl bir belediyecilik ve yerel yönetim istiyorsunuz?

“Evet, mahallelerimizi, ilçelerimizi ve İlimizi halk ile birlikte, katılımcı, hesap verilebilir, yanlış yapanların ‘geri çağrılabilir-görevden alınabilir’, şeffaf, kapsayıcı bir yönetimler için görev başına. İşçilerin temsilcisi Emek Partisi’nin Bağımsız adayı Reyhan Başaran şahsında; HDP adayı Züleyha Gülüm‘e vede Emek ve demokrasiden yana olan tüm adaylara başarılar diliyorum.
Ve yine bu seçimlerin, şaibeden uzak, kavga ve gerilimlerin olmadığı bir ortamda gerçekleşmesini istiyor vede diliyorum.”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica