Genel

Emekliler Bayramda İkramiye İstiyor

Emekliler Bayramda İkramiye İstiyor. Yazılı, görsel basın ve sosyal medya üzerinden Emekliler hükümete haber gönderiyor. Türk Emekli-Sen Nevşehir İl Temsilcisi Yavuz Soysaldı; “Eriyen emekli maaşları reel enflasyon oranlarında derhal iyileştirilmeli, emeklilere eş ve çocuk yardımı yapılmalı, dini bayramlarda ikramiye verilmeli, emekli aylıklarından yapılan sağlık vs. kesintiler kaldırılmalı” dedi.

Emekliler Bayramda İkramiye İstiyor

Türk Emekli-Sen Nevşehir İl Temsilcisi Yavuz Soysaldı, emeklilerin yaşadığı kayıplara dikkat çekerek, “Eriyen emekli maaşları reel enflasyon oranlarında derhal iyileştirilmeli, emeklilere eş ve çocuk yardımı yapılmalı, dini bayramlarda ikramiye verilmeli, emekli aylıklarından yapılan sağlık vs. kesintiler kaldırılmalı, emeklinin rahat nefes alması sağlanmalıdır” dedi.

Soysaldı açıklamasında; “2017 yılının ilk 6 aylık dilimi için emekli maaşlarına %3 zam yapılmıştı. Buna göre Ocak ayından itibaren asgari (taban) emekli aylıkları sırasıyla; memur 1.752,39.-TL. BAĞ-KUR (esnaf) 1.206,77.-TL. BAĞ-KUR (tarım) 950,73.-TL. 2000’den önce emekli olan SSK’lı 1.389,13.-TL ve 2000’den sonra emekli olan SSK’lı maaşı da 828,01.-TL olmuştu.

“SSK’lıların maaşlarına gerekli intibak yapılmamıştır”

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin, TUİK verilerine göre hazırladığı, Mayıs 2017 ayı asgari geçim endeksinin değerlendirilmesinde; 4 kişilik bir ailenin asgari geçim haddi 5.201,7.-TL. oldu. Şimdi; emekli maaşının %70,14’ünü yalnızca gıda ve kira harcamalarına ayırmakta. Bunların dışında sağlık, giyim, eğitim, enerji, su, haberleşme, ulaşım vs zorunlu harcamalarına ise %29,86 ayırmak zorunda kalmaktadır. 5510 sayılı Kanun’unun uygulanması neticesinde, 2000 yılından önce emekli olan SSK’lıların maaş intibakları yapılırken, 2000 yılından sonra emekli olan SSK’lıların maaşlarına gerekli intibak yapılmamış, bu emekliler emsallerine göre uçurum denilecek kadar az maaş almaya mahkûm edilmiştir. Pirim miktarı ve pirim ödeme günü aynı olan personelin, aynı emekli maaşını alması gerekmektedir.

“gerekli düzenleme yapılmalı”

Bu sebeple, eriyen emekli maaşları reel enflasyon oranlarında derhal iyileştirilmeli, emeklilere eş ve çocuk yardımı yapılmalı, dini bayramlarda ikramiye verilmeli, emekli aylıklarından yapılan sağlık vs. kesintiler kaldırılmalı, emeklilere sendikalaşma hakkı verilmeli ve emeklilerin toplu sözleşme masasına oturması için gerekli düzenleme yapılmalı, emeklilere toplu ulaşım, konaklama, konut edinme, banka kredilerinde gerekli indirim ve kolaylıklar sağlanmalı, emekliler refah payından hakkına düşeni almalı, emeklinin rahat nefes alması sağlanmalıdır. Anayasamızın “Kanun önünde eşitlik” ilkesi uyarınca emekli aylıkları arasında fahiş farklılıklar giderilmeli, derhal gerekli intibak düzenlemeleri yapılmalıdır” dedi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica