Ekonomi

Emeklilerin Kredi borçlarının yeniden yapılandırması mecliste

Emeklilerin Kredi borçlarının yeniden yapılandırması mecliste CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, emeklileri rahatlatacak kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu. Emeklilerin Kredi borçlarının yeniden yapılandırması mecliste detaylar haberimizde…

Emeklilerin Kredi borçlarının yeniden yapılandırması mecliste

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Emeklilerimize nefes aldıracak, emeklilerin kredi faizlerinin silinerek, yeniden yapılandırılması için kanun teklifi verdi.

“Emekliler, ekonomik krizden en fazla etkilenen kesim”

CHP‘li Demirtaş, emeklinin ekonomik kriz karşısında ezilmesini bir nebze engellemek ve nefes almasını sağlamak için emeklilerin kredi borçları faizlerinin silinerek, 36 aya kadar tekrar yapılandırılması gerektiğini ifade etti. Türkiye Büyük Millet Meclis Başkanlığı’na sunduğu kanun Teklifi ile ilgili olarak Zonguldak Milletvekili Demirtaş, “ekonomik krizden en fazla etkilenen kesim, emekliler. Emeklilerin %80’i borçlu çünkü aldıkları aylıklar asgari ücretin altında. Kaldı ki bugün asgari ücretle geçinmek de mümkün değil” dedi.

“36 aya kadar ve faizsiz olarak yeniden yapılandırılması…”

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, sunduğu kanun teklifinde, emeklilerin içinde bulunduğu dar boğazdan kurtulması için gereken yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: “TBMM Başkanlığına sunduğumuz kanun teklifinde, emeklilerimizin kullandıkları kredileri ödeyemediği durumlarda, kredi faizlerinin silinerek mevcut borçları üzerinden 36 aya kadar ve faizsiz olarak yeniden yapılandırılması düzenleniyor. Bu sayede emeklilerimizin içinde bulundukları zorlu ekonomik koşullar karşısında daha da kötü duruma düşmesi engellenmiş olacak. Teklifle aynı zamanda, temerrüde düşen emeklilerimizin borçlarının yeni faiz oranı belirlenmeksizin yapılandırılması öngörülüyor. Söz konusu düzenlemelerle sosyal devletin gereği olarak emeklilerimizin ekonomik kriz karşısında daha da ezilmeleri bir nebze de olsa engellenmiş olacaktır”

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, kanun teklifinin gerekçesinde de şunları ifade etti:

“2008’de yapılan yasayla aylık bağlama oranları kademe kademe düşürülmüştür”

Emekliler nüfusumuzun çok önemli ve büyük bir kesimini oluşturmaktadırlar. Türkiye’de 8 milyonu yaşlılık aylığı, 4 milyonu ise hak sahipliği olmak üzere toplam 12 milyon emeklimiz vardır. 2000 yılından önceki çalışma gün sayısının %70’lik aylık bağlama oranı, 2000 yılı sonrası % 55’e, 2008 yılında yapılan yasal değişiklikle, emeklilik türüne göre %35 ve %40’ a indirilmiştir. Bu da emekli maaşlarında büyük düşüş yaşanmasına hatta erimesine neden olmuştur. Aylık bağlama oranı düşürülürken, yaşamlarını ülke ekonomisine katkı ile geçiren emekliler milli gelir artışından hiç pay almamış, hatta bu oranda önemli bir gerileme yaşanmıştır. Milli gelirdeki 15 yıllık artış %126 olarak gerçekleşirken, emekli aylığının milli gelire oranı %34 oranında gerilemiştir.

“Enflasyon %24.52 olarak açıklanmıştır”

Emekli maaşlarında böyle düşüş yaşanırken, Nisan ayında başlayan dövizdeki artış ithalata dayalı olan ekonomiyi derinden etkilemiştir. Faizler artmış, enflasyon yükselmiş, iğneden ipliğe her şeye zam yapılmıştır. Eylül ayı enflasyon artışı %6.30, bir önceki yılın Aralık ayına göre %19.37, bir önceki yılın aynı ayına göre ise enflasyon %24.52 olarak açıklanmıştır.

“Emeklilerimizin yüzde 48’i ek iş yapmaktadır”

Emeklilerin çoğu ek iş yapmaktadır. 8 milyon yaşlılık aylığı alan emeklinin %48’i çalışmaktadır. Ek iş yapmalarına rağmen emekliler arasındaki borçlanma oranı günden güne artmaktadır. Yapılan açıklamalara göre bugün emeklilerin %80’i borç batağına saplanmış durumdadır.

“Milyonlarca emekli yasal düzenlemeler ivedilikle yapılmalıdır”

Anayasanın 2. maddesi ile düzenlenen sosyal devlet ilkesi gereği, emeklilerimizin içinde bulunduğu bu olumsuz duruma uygun çözüm önerileri üretilmelidir. Sosyal devlet, fertlerin sosyal durumlarıyla ilgilenen, kişiyi ekonomik hayatta yalnız bırakmayan, onlara asgari bir hayat düzeyi sağlamayı, herkes için insanlık onuruna yaraşır bir hayat seviyesi sağlamayı ödev sayan devlettir. Büyük çoğunluğu asgari ücretin altında maaş alan milyonlarca emeklinin içinde bulundukları çıkmazdan kurtulabilmeleri için yasal düzenlemelerin ivedilikle yapılması gerekmektedir.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica