Ekonomi

Emeklilerin ve Emekçilerin arabaların cam filmi kadar değeri yok

Emeklilerin ve Emekçilerin arabaların cam filmi kadar değeri yok CHP Balıkesir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Tüm, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, ekonomik krizin faturasının emekli ve emekçi kesimlere ödetildiğini söyledi. Emeklilerin ve Emekçilerin arabaların cam filmi kadar değeri yok detaylar haberimizde…

Emeklilerin ve Emekçilerin arabaların cam filmi kadar değeri yok

CHP Balıkesir Milletvekili ve Parti Meclisi Üyesi Mehmet Tüm, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik kriz tablosunun en çok emeklileri vurduğunu belirtti.

“Doların artmasıyla emekli maaşlarının değeri ciddi oranda düştü!”

Döviz kurlarının yükselmesiyle maaşların ciddi oranda düştüğünü belirten CHP’li Tüm, konuya ilişkin “Ekonomik krizin faturasını çiftçiler, işçiler, emekliler, kısacası tüm halkımız ödüyor. İç ve dış politikadaki tutarsızlık nedeniyle şu an döviz kuru Bakanın ifadesiyle coşmuş durumda. 1 dolar şu an itibariyle 3,84 liraya çıktı. Bu hatalar yüzünden asgari ücret, emekli aylıkları, memur maaşları her geçen gün düşüyor. Asgari ücret 2015’te 454 dolardı, 2016’da 448 dolara düştü, 2017’nin başında 397 dolarken, bugün itibariyle 362 dolara düştü. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, geçtiğimiz hafta zamlara ilişkin bir soruya yanıt verirken, ‘Bu zamları otomatik sistem yapıyor, biz yapmıyoruz!’ demişti. Bakanın bu yaklaşımı halkımızla alay etmektir. Bu ‘sistem’ ne hikmetse, galiba bir tek asgari ücrete, emekli maaşlarına gelince bozuluyor.” dedi.

“Emekliler arabaların cam filmi kadar bile değer görmüyor!”

Konuşmasında “emeklilerin arabaların cam filmi kadar bile değer görmediğini” ifade eden CHP’li Tüm, şöyle devam etti:

“Vergi zamları, ödenekler, kesintiler, krediler en çok emeklilerin cebini vuruyor. Emekli doktora gidiyor: Tedavi ücreti, katkı payı, katılım payı, ilaç yüzdesi, reçete ücreti gibi adlarla 10 kalemden fazla ödeme yapıyor. Emekli markete gidiyor: Her şeye zam yapılmış. Geçtiğimiz hafta süt ve süt ürünlerine yüzde 25 zam yapıldı. Kırmızı et derseniz o zaten yurtdışından getiriliyor. Emekli evine bir şey satın alıyor: ÖTV, KDV, MTV, ÖTV’nin KDV’si, tescil, harç, TRT payı ödüyor. Emekliler sadece seçim yaklaşınca hatırlanıyor, seçim bitince unutuluyor. Emekliye yüzde 3 küsur zam yapılırken, Saray’da oturan kişinin maaşına yüzde 15’lere varan zamlar yapılıyor. Söz konusu kendileri olunca para pul örtülü ödenek esirgenmezken ve Saray’a ve bakanlara bir şey satın alındığında döviz kurları dikkate alınırken, Emeklilerin maaşına yapılan zam oranı enflasyonun 3’te birini bile bulmuyor.” dedi.

“Emekliler için sağlık hizmeti ulaşılması imkânsız lüks tüketim haline geldi!”

Sağlık hakkının emekliler için hak olmaktan çıktığını ifade eden CHP’li Tüm, konuya ilişkin “Günümüzde emekliler, ya ek işte çalışmak zorunda kalıyor, ya da ek iş bulamadıysa yarı aç durumda yaşamlarını sürdürüyorlar. Milyonlarca emekli için sağlık hizmetinin, ulaşılması imkânsız lüks tüketim haline geldiğini söylüyorlar. Emekliden hastanede 10 kalemden fazla ödenek alınıyor. Sağlık emekliler için bir hak olmaktan çıkarılmıştır. Sağlığın maliyeti eskisine göre katbekat artmıştır. Sağlığın meta haline getirilmesi en çok, sağlıkları bozulmuş olan emeklileri vurmaktadır. Emeklilerden alınan sağlık kesintileri, ağır vergiler, ödenek kesintileri bir an önce kaldırılmalıdır. Biz, CHP olarak, her zaman emekçilerin, emeklilerin, bu iktidarın mağdur ettiği tüm kesimlerin yanındayız.” dedi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica