Siyaset

EMEP: “Elektrik faturasında soygun 5 yıl daha devam edecek”

EMEP: “Elektrik faturasında soygun 5 yıl daha devam edecek” … Erkan, “Faturalardan 4 ayrı kalemde vergi alıyor. Enerji fonu, TRT payı, Elektrik (Belediye) Tüketim Vergisi ve KDV. Kullanım bedelinin katbekat üzerinde faturalar ödüyoruz” dedi. detaylar haberimizde…

EMEP: “Elektrik faturasında soygun 5 yıl daha devam edecek”

Emek Partisi Kocaeli İl Örgütü, elektrik dağıtım ve tedarik şirketlerinin yıl içinde temsil ve ağırlama giderleri başta olmak üzere yaptıkları harcamanın halkın sırtına yıkılmasına tepki gösterdi. Yapılanın aymazlık olduğu vurgulanan açıklamada “Bu uygulamaya bir an evvel son verilmeli, özelleştirildiği günden bugüne; bu uygulama ile elektrik dağıtım ve tedarik şirketlerinin vatandaş üzerinden elde ettiği haksız kazanç bir an evvel vatandaşa iade edilmelidir” denildi.

“AYMAZLIĞIN BU KADARI!”

Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan imzasıyla yayınlanan açıklamada, her türlü keyfi harcamanın yurttaşa yıkıldığı belirtildi. Vatandaşın soyulduğunu belirten Erkan, “Resmi Gazete’de yayınlanan iki ayrı tebliğle öğrendik ki; elektrik dağıtım ve tedarik şirketlerinin yıl içinde yaptıkları temsil ve ağırlama giderleri, üye oldukları derneklere ödedikleri aidatlar, verdikleri ilanların giderleri gibi biz tüketicileri ilgilendirmeyen birçok harcama; bizlerin sırtına yıkılacak ve ödediğimiz faturalar şiştikçe şişecek. Üstelik de bu uygulama 5 yıl daha sürecek. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve ilimizdeki elektrik dağıtım şirketi SEDAŞ, bu uygulamayı ‘geçmişte de vardı, süresi 5 yıl daha uzatıldı’ diyerek savunadursun, bu vatandaşın düpedüz soyulduğu gerçeğini, elektrikte özelleştirmenin de bu soygunun önünü açtığı gerçeğini değiştirmiyor. Bu açıklamalara söylenebilecek tek bir şey var, aymazlığın bu kadarına da pes doğrusu! Hem vatandaşa en fahiş fiyatlarla elektrik satacaksınız, yetmeyecek şirketlerin her türlü keyfi harcamasının bedelini yurttaşa yıkacaksınız, bir de utanmadan diyeceksiniz ki ‘harcamaları en alt limitten tutuyoruz!’ Aymazlığın bu kadarı!” dedi.

Halihazırda elektrik faturalarından alının vergileri de hatırlatan Erkan, “Faturalardan 4 ayrı kalemde vergi alıyor. Enerji fonu, TRT payı, Elektrik (Belediye) Tüketim Vergisi ve KDV. Kullanım bedelinin katbekat üzerinde faturalar ödüyoruz. Bunlar yetmezmiş gibi bir de şirket yöneticilerinin yediğinin, içtiğinin, gezdiğinin, tozduğunun bedelini de bize ödetiyorlar. Üstelik bu özelleştirildiğinden beri böyleymiş, bir de utanmadan bunun 5 yıl daha böyle olacağının kararını alabiliyorlar” diye konuştu.

“BU KARAR VİCDANSIZLIKTIR”

Milyonları mağdur eden bu uygulamaya son verilmesi gerektiğini vurgulayan Erkan, “Bu kentin ve ülkenin emekçileri yoksullukla cebelleşirken, pandemide sağlığı ve yaşam hakkı yok sayılarak ‘açlık mı, hastalık mı’ ikilemi arasında çalışmak zorunda bırakılırken, bir milyonu aşkın işçi ücretsiz izne çıkarılarak günde 39 lira ile yaşamaya mahkum edilmişken, işsizlik rekorlar kırarken bu karar düpedüz vicdansızlıktır. Bu karardan bir an evvel dönülmelidir. Patronlara teşvik ve vergi indirimleri için jet hızıyla çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ortadayken milyonları mağdur eden bu uygulamaya son verilmesi için de aynı hızda karar alınmasını beklemek bu ülkenin emekçilerinin hakkıdır” ifadelerini kullandı.

“YAĞMA VE TALAN UYGULAMALARINA SON VERİLSİN”

Ekonomik kriz ve pandemi koşullarında vatandaşın mağduriyetinin giderileceği yerde mağdur edildiğini aktaran Erkan, “Bu uygulamaya bir an evvel son verilmeli, özelleştirildiği günden bugüne; bu uygulama ile elektrik dağıtım ve tedarik şirketlerinin vatandaş üzerinden elde ettiği haksız kazanç bir an evvel vatandaşa iade edilmelidir. Kamu kurum ve kaynaklarının yağma ve talanı anlamına gelen özelleştirme uygulamalarına son verilmelidir. Ekonomik kriz pandemi ile derinleşirken, iktidarın yapması gereken vatandaşın mağduriyetini giderecek kararları almaktır. Elektrik kullanımı gibi yaşamsal açıdan zorunlu hizmetler vatandaşa ücretsiz sunulmalıdır” dedi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica