Siyaset

EMEP: “Fabrikalarda salgını değil rakamları kontrol ediyorlar”

Erkan; "Gerçek vaka sayıları gizleniyor, alınması gereken önlemler alınmıyor, tüm ülke emekçilerinin ve ailelerinin hayatı çarklar dönsün denilerek sermayenin çıkarları uğruna hiçe sayılıyor"

EMEP: “Fabrikalarda salgını değil rakamları kontrol ediyorlar” … Erkan; “Ülkemizde, ilk vakanın görüldüğü 11 Mart tarihinden bugüne Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilerle sağlık örgütlerinin tanık oldukları üzerinden ortaya koyduğu tablo arasında çelişkiler vardı” dedi. detaylar haberimizde…

EMEP: “Fabrikalarda salgını değil rakamları kontrol ediyorlar”

Emek Partisi, fabrikalarda artan vakalara dair açıklama yaptı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın son yaptığı açıklamaların da eleştirildiği açıklamada, “Anlaşılan odur ki Sağlık Bakanına göre ‘Ulusal çıkar’ bir avuç sermaye grubunun kârıdır, rantın paylaşımıdır. Öyle olmalı ki salgın süresince hazineden tek bir kuruş emekçiler için kullanılmazken patronlara teşvikler adı altında milyonlar aktarıldı” denildi.

“SÜREÇ ŞEFFAF YÜRÜTÜLMÜYOR”

Emek Partisi (EMEP) Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan imzalı yayınlanan açıklamada, işçilerin sağlığı patronların insafına bırakılmaya devam edildiği vurgulandı. Fabrikalardan gelen bilgilerin Sağlık Bakanlığının açıkladıkları ile çeliştiğini, tablonun daha vahim bir durumda olduğunu belirten Erkan, “Kovid-19 vakasının görüldüğü Mart ayından bu yana; hekimlerin, bilim insanlarının ve emekçilerin taleplerinden biri de sürecin şeffaf yürütülmesi, vakaların ve yayılım hızının açıklıkla paylaşılarak, önlemlerin de bu gerçeklere uygun olarak alınmasıydı. Ülkemizde, ilk vakanın görüldüğü 11 Mart tarihinden bugüne Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilerle sağlık örgütlerinin tanık oldukları üzerinden ortaya koyduğu tablo arasında çelişkiler vardı.

“İŞÇİLERİN SAĞLIĞI PATRONLARIN İNSAFINA BIRAKILDI”

Evde kal çağrılarına rağmen patronların karı uğruna ‘çarklar dönsün’ denilerek üretimin sürdürüldüğü fabrikalardan gelen bilgiler de tablonun Bakanlığın açıkladığından daha vahim olduğunu gösteriyordu. Nitekim partimiz defalarca kez kentimizde faaliyet gösteren fabrikalarda virüsün yayılımına dikkat çekerek, salgının yayılımının önlenmesi için tüm çalışanlara ücretli izin verilmesi ve yaygın test yapılması gerektiğini ifade etmişti. İl örgütümüzün ısrarlı takibine, ortaya koyduğu somut verilere rağmen adım atılmış, salgın fabrikalarda yayılırken, işçilerin sağlığı da patronların insafına bırakılmıştır” dedi.

“SALGININ YAYILIMINI GİZLEDİLER”

Geçenlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Her vaka hasta değildir” diyerek belirti göstermeyen ama testi pozitif çıkan insanların günlük tabloda yer almadığını açıklamasını eleştiren Erkan, “Bakan Koca bu açıklaması ile salgın sürecinin şeffaf bir şekilde yürütülmediği eleştirilerimizi haklı çıkarmakla kalmadı aynı zamanda vaka-hasta ayrımı yapılarak, testi pozitif çıkan ama belirti göstermeyen kişilerin tablo dışı bırakılması nedeniyle salgının ülkemizdeki yayılımını da gizlemiş olduklarını itiraf etmiş oldu. Yani en başından beri Hükümet ve Sağlık Bakanlığı salgını değil rakamları kontrol etmeye çalıştı ve çalışıyor. Gerçek vaka sayıları gizleniyor, alınması gereken önlemler alınmıyor, tüm ülke emekçilerinin ve ailelerinin hayatı çarklar dönsün denilerek sermayenin çıkarları uğruna hiçe sayılıyor” dedi.

Bakan Koca’nın bu durumu “Salgınla mücadele sürecinde devletimiz halkın sağlığı kadar ulusal çıkarlarını da korumaktadır” diyerek açıklamasına da değinen Erkan, “Anlaşılan odur ki Sağlık Bakanı’na göre ‘ulusal çıkar’ bir avuç sermaye grubunun kârıdır, rantın paylaşımıdır. Öyle olmalı ki salgın süresince hazineden tek bir kuruş emekçiler için kullanılmazken patronlara teşvikler adı altında milyonlar aktarıldı. Öyle olmalı ki kısa çalışma ödeneği işsizlere kullanılmadı patronlara peşkeş çekildi. Ücretsiz izinde işçi onayı kaldırıldı, milyonlarca işçi günlük 39 lirayla yaşamaya mahkûm edildi. Yetmedi işçilerin kıdem tazminatına göz dikildi. Esnek çalışma yaygınlaştırıldı” diye konuştu.

“SALGIN FABRİKALARDA YAYILMAYA DEVAM EDİYOR”

Fabrikalarda da patronların şeffaf olmadığını söyleyen Erkan, “Sağlık Bakanı nasıl süreci şeffaf bir şekilde işletmediyse patronlar da işletmedi/işletmiyor. Fabrikalarda vakalar yeniden yayılmaya başlarken işçilere bilgi verilmediği gibi üretimde hız kesmeden devam ediyor. Yılsonu hedeflerin tutturulması gerekçesi ile işçilerin iş yükü artırılırken fazla mesailerle işçiler günden 10-12 saat çalıştırılıyor. Üstelik de işçiler bu ağır tempo ve bütün gün kullanılan maskeler nedeniyle kelimenin gerçek anlamıyla nefes alamaz hale gelmiş durumdalar” dedi ve Kocaeli’de koronavirüsün yeniden fabrikalarda yayılmaya başladığını şu maddelerle açıkladı:

FABRİKALARDA YAYILMA RAKAMLARI:

• Ford Otosan’da fabrika genel müdürü Gölcük, Eskişehir ve Sancaktepe fabrikalarında pozitif vaka sayısını 34, izole edilen işçi sayısını 303 olarak açıklarken işçiler vaka sayılarının bu rakamın çok çok üstünde olduğunu ifade ediyorlar. Özellikle kaynak ve montaj bölümlerinde vaka sayılarının yoğunluğu nedeniyle eksik elemanla çalıştıklarını dile getiriyorlar.
• Yine Federal Mogul’un Kuruçeşme ve Arslanbey fabrikalarında vaka sayısının 60’lara ulaştığı gelen bilgiler arasında.
• Pirelli marka kamyon ve otobüs lastiklerini üreten Prometeon fabrikasında ise vaka sayısı 50’nin üzerinde.
• Safi Port’ta bir servis şoföründe görülen koronavirüs sonrası 100’e yakın işçide yapılan testin ardından 25 işçide Kovid-19 pozitif olduğu görüldü. Limanda haftada iki maske maske dağıtıldığını söyleyen işçiler, vakaların çok daha yüksek olduğunu söylüyor.

“YAYGIN TEST YAPILMASI GEREKMEKTEDİR”

“Bunlar işçiler tarafından paylaşılan bilgiler. Ne patronlar ne de bu işyerlerinde örgütlü olan sendikalar işçilere şeffaf bir açıklama yapmıyor” diyen Erkan; “İşçiler hastalık mı, işsizlik mi ikilemi arasında her türlü kaygı ve korku ile çalışmaya devam ediyor. İşçilerin ve ailelerin sağlık ve yaşam hakkı hiçe sayılıyor” ifadelerini kullandı. Salgın sürecinin şeffaf yürütülmesi taleplerini yineleyen Erkan, “Emek Partisi olarak bir kez daha altını çiziyoruz. Virüsün yayılımını önlemenin yolu; yaşamsal açıdan zorunlu mal ve hizmetleri üreten işyeri dışında tüm işyerlerinde üretimi 14 gün süreyle durdurup; işçilerin ücretli izne çıkarılması ve yaygın test yapılması gerekmektedir. Salgın süreci ile ilgili tüm bilgiler şeffaflıkla paylaşılmalı; sağlık hakkı tüm yurttaşların erişebildiği, kamusal bir hak olarak ücretsiz ve nitelikli bir şekilde verilmelidir” dedi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica