Siyaset

EMEP: “Güvenceli iş, şiddetsiz yaşam ve eşitlik”

EMEP: “Güvenceli iş, şiddetsiz yaşam ve eşitlik” … Erkan; “Pandemi öncesi baş gösteren ekonomik krizin faturasını halkın sırtına yıkmak isteyen patronlar ve hükümet, pandemiyi fırsat bildi” dedi. detaylar haberimizde…

EMEP: “Güvenceli iş, şiddetsiz yaşam ve eşitlik”

Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne dair açıklama yaptı. Emekçi kadınların mücadele ve dayanışma günü 8 Mart’ı, etkilerini ağır biçimde yaşandığı pandeminin yıl dönümünde karşılandığını belirten Erkan, “Tüm bu karamsar tabloya karşı 8 Mart’ın tarihinden öğrendiğimiz gibi, bu yıl da kadınlar kazanılmış haklarına, hayatlarına yönelik her saldırıya karşı, hayattan koparılan her kız kardeşi için meydanları terk etmedi, kendine reva görüleni kabul etmedi” dedi.

“KADINLAR NEFES ALAMAZ HALE GELDİ”

Hükümet ve patronların pandemiyi fırsat bildiğini söyleyen Erkan, “Ekonomik krizin etkilerinin ağırlaştığı, halk sağlığının hiçe sayıldığı, işçi ve emekçilerin korunması için önlemlerin alınmadığı, şiddet -eşitsizlik- baskı- işsizlik- yoksulluk karşısında korunmadığımız, halkın kaderine terk edildiği bir yıl yaşadık. Salgın, emekçilerin sürü bağışıklığına terk edilmesiyle birlikte adeta bir işçi hastalığına dönüştü. Pandemi öncesi baş gösteren ekonomik krizin faturasını halkın sırtına yıkmak isteyen patronlar ve hükümet, pandemiyi fırsat bildi. Pandemi sürecinde patronların kârına hizmet etmek için atılan her adımın sonuçları, kadın emekçiler için daha da ağır oldu. Bu süreçte okulların kapanması, sokağa çıkma yasakları ve evde kal çağrıları ile çalışmayan ya da çalışamayan hane halkının evde kalması nedeniyle kadınların sırtındaki bakım yükleri arttı. Çocuk bakımı için çözüm bulamadığı için işi bırakmak zorunda kalan kadınların sayısı hızla arttı. Kadınlar, bu sürede üzerlerine yığılan ev içi angaryadan adeta nefes alamaz hale geldi” diye konuştu.

“KADINLAR MEYDANLARI TERK ETMEDİ”

Tüm bunlarla beraber 2020 yılında Türkiye’de en az 300 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü belirten Erkan, “171 kadının ölümü ise şüpheli olarak kayıtlara geçti. Kadınlar canıyla uğraşırken hükümet kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin güvenceler veren İstanbul Sözleşmesini tartışmaya açtı, kamuoyunda çocuk istismarcıları affetme tasarısı olarak bilinen düzenlemeyi defalarca gündeme getirdi, kadınların kazanılmış haklarına göz diktiğini her fırsatta ilan etti. Ancak tüm bu karamsar tabloya karşı 8 Mart’ın tarihinden öğrendiğimiz gibi, bu yıl da kadınlar kazanılmış haklarına, hayatlarına yönelik her saldırıya karşı, hayattan koparılan her kız kardeşi için meydanları terk etmedi, kendine reva görüleni kabul etmedi” dedi.

“YAŞASIN 8 MART”

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de kadınların, kadınlara reva görülen koşullara karşı onları ortaklaştıran yoksulluk, işsizlik, kriz, eşitsizlik ve şiddete karşı taleplerini haykıracağını söyleyen Erkan, “Kapitalist sömürü düzenine karşı emekçi sınıflarla birliklerini güçlendirmeye, cesaretlerini, umutlarını ve mücadelelerini büyütmeye devam edecek. Güvenceli iş, şiddetsiz yaşam ve eşitlik için meydanları dolduracağımız bugün de, tüm dünya ülkelerinin emekçi kadınlarına selam olsun! Yaşasın 8 Mart!” ifadelerimi kullandı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica