Siyaset

EMEP: “Rantı Değil Halkı Düşünün Afetlere Karşı Önlem Alın”

EMEP: “Rantı Değil Halkı Düşünün Afetlere Karşı Önlem Alın” … Erkan, “Fırtına, kar, lodos gibi basit doğa olayları sonrası tahribatın bu kadar büyük olmasından görüyoruz ki yönetenler tarafından çatı ve tabela yapım standartları denetlenmiyor, gerekli önlemler alınmıyor” dedi. detaylar haberimizde…

EMEP: “Rantı Değil Halkı Düşünün Afetlere Karşı Önlem Alın”

Emek Partisi Kocaeli il örgütü, geçtiğimiz günlerde yaşanan batı ve kıyı illerinde etkili olan lodos ve fırtınanın tahribatıyla ilgili açıklama yaptı. İl Başkanı Arzu Erkan imzalı açıklamada; “İlimiz Kocaeli’ de de can ve mal kaybına sebep olan fırtınada; 100’lerce çatı uçtu, onlarca tekne battı, 8 kişi yaralandı, 2 vatandaşımız ise hayatını kaybetti. Bu ülkede hayatta kalmanın ne kadar tesadüf olduğunu, can ve mal güvenliğimizin sadece bizim sorumluluğumuzda olduğunu yaşananlardan da görüyoruz. Gebze ilçemizde lodosa rağmen cami inşaatında çalıştırılan işçiler az kalsın canından oluyordu. Belediyelerden mahallelerde vatandaşların dikkatli olması gerektiğini söylediği anonslarda “Dikkat tabelalar ve çatılar uçabilir, ağaçlar ve direkler devrilebilir” denildi. Fırtına, kar, lodos gibi basit doğa olayları sonrası tahribatın bu kadar büyük olmasından görüyoruz ki yönetenler tarafından çatı ve tabela yapım standartları denetlenmiyor, gerekli önlemler alınmıyor. Bu sıradan doğa olayları, yönetenler sayesinde doğal afete dönüşmektedir. Çözüm konusunda sorumluluğu olanlar, vatandaşı sorumlu olmaya davet etmektedir. Okullar tatil edilmekte, ulaşım aksamakta, vatandaşların sokağa çıkmaması söylenmekte esas sorumlular gizlenmek istenmektedir” ifadeleri yer aldı.

YEREL YÖNETİMLER GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALMIYOR

Erkan, Kocaeli Valiliği tarafından sosyal medyada yapılan açıklamaya değinerek “Valiliğin açıklamasının yarısı ilin “hava durumu” ile ilgili bilgilerdir. Yine bu açıklamaya bakılırsa 9 okulun çatısı uçmuş ve hasar görmüş durumda. Okulların tatil edilmesi çocuklarımız için doğru karardır ama anlıyoruz ki tek bir çocuğumuz güvende değildir. Çünkü bu fırtınada hasar gören, güvenli olmayan okullarda eğitim veriliyor. İlçelerde belli mahallelerde elektrik kesintisi saatlerce sürdü. Yerel yönetimler halkın yaşamını hiçe sayan rant politikalardan vazgeçmemekte, vatandaşın can ve mal güvenliğini tesadüflere bırakmaktadır. Halkın önceliği ile yerel yönetimin önceliği farklıdır. Bugün yurttaşlar yoksulluk, işsizlik, geçim derdi ile boğuşurken, kelimenin gerçek anlamıyla bir hayatta kalma mücadelesi verirken; yapıların güvenli hale getirilmesi iktidar ve yerel yönetimlerin sorumluluğunda olmalıdır. İktidar ve yerel yönetimler yapı güvenliği için bütçelerinden pay ayırmalı, sorumluluğu halka yıkmak yerine kendi üstlenmelidir. Mesele yapıların her türden doğal afete karşı güvenli hale getirilmesi, yerel yönetimler ve ilgili bakanlıkların yapı güvenliğinin sağlanması için hızla harekete geçmesi gerekmektedir. Kentin sel, fırtına, yangın, deprem gibi her durumda bir afet planının olması ve tüm yurttaşların bu plan konusunda bilgilendirilmesi gerekmektedir” dedi.

YÜRÜYÜŞ YOLU İÇİN MİLYONLAR HARCANIRKEN AFETLERE NASIL ÖNLEMLER ALINDI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yürüyüş yolunu betonlaştırmak adına, yandaşı doyurmak adına ihale ile 39 milyon lira harcadığını ifade eden Erkan, “Bu örnek vatandaş ile yerel yönetimin önceliğinin farkını ortaya koymaktadır. Yaşanan küçük doğa olayları doğal afete dönüşmektedir. Yerel yönetim ve mülki amirlerin tek bir planı, tek bir tedbiri olmadığını bir kez daha gördük. Bu şehir 99 ağustos depremini yaşadı. Ve deprem bölgesinde olduğumuzu herkes biliyor. Deprem uzmanlarının sürekli dile getirdiği büyük İstanbul depreminden en çok etkilenecek illerin başında olduğumuzu söylüyor. Lodosa önlem alacak tedbir ve planı olmayanların depremde de yapabilecekleri tek şey, sosyal medya hesaplarından “geçmiş olsun Kocaeli” demek olacaktır. Bir kez daha soralım olabilecek doğal afetlerine karşı önleminiz nedir? Deprem ile ilgili planlarınız nedir? Ne tür somut tedbirler aldınız? Varsa bu tür planlarınıza halkın katılımını sağlayacak mısınız? Bu konularda halka karşı şeffaf olmaya davet ediyoruz” dedi.

Kocaeli halkına çağrıda bulunan Erkan, “Bu rantçı ve hayatlarımızı hiçe sayan yönetimlerden kurtulmak bizim elimizdedir. Halkı değil, sermaye ve rantı önceleyen bu iktidar ve yerel yönetim anlayışına karşı; Kocaelili yurttaşlarımızı güvenli ve sağlıklı, hayatımızın tesadüflere bağlı olmadığı bir şehir için birlikte mücadeleye çağırıyoruz” dedi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica