Siyaset

EMEP: “Soma Katliamının Adalet mücadelesinin peşini bırakmayacağız”

EMEP: “Soma Katliamının Adalet mücadelesinin peşini bırakmayacağız” … Akar, “‘Tam kapanma’ dedikleri günlerde bile Soma’da 15 bin maden işçisi her gün ve gece tıka basa servislerle işe gidiyor. Virüs madenlerden evlere akıyor” dedi. detaylar haberimizde…

EMEP: “Soma Katliamının Adalet mücadelesinin peşini bırakmayacağız”

Emek Partisi, Soma Katliamı’nın 7’nci yılına dair yaptığı açıklamasında “Adalet arayışı 7 yıldır nihayete ermedi, hak yerini bulmadı. Adalet mücadelesinin peşini bırakmayacağız” dedi.

Emek Partisi (EMEP) Gebze İlçe Başkanı Yusuf Akar, Soma’da 301 madencinin hayatını karartan katliamın 7. yılına ilişkin açıklamasında “Hayatını kaybeden madenci ailelerinin adalet arayışı 7 yıldır nihayete ermedi, hak yerini bulmadı. Hayatını kaybeden madencilerimizi saygıyla anıyor, adalet mücadelesinin peşini bırakmayacağımızı belirtiyoruz” dedi. Açıklamada 24 Mayıs’ta görülecek Soma davasına katılım ve dayanışma çağrısı yapıldı.

Soma madencileri şahsında tüm Türkiye’nin adalet aradığı, sorumluların yargılanmasının istediği belirtilen açıklamada “Ancak göz göre göre gerçekleşen bu toplu iş cinayetine rağmen iktidarın tutumu açıkça Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’den yana oldu. Maden sahipleri korundu, kollandı. Yetmedi mahkemelerde yargıçlar, hakimler değiştirildi. Maden patronları duruşmalarda madenci ailelerini tehdit etmekten çekinmedi” denildi.

Soma Katliamı’nın ardından “Ölüm bu işin fıtratında var” diyen dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan’ın, bugüne uzanan hükümet yaklaşımını da ortaya koymuş olduğu ifade edilen açıklamada “Elbette bu tutum sermayeden yanan bir tutumdu ve hâlâ devam etmektedir” tespiti yapıldı.

“SOMA KATLİAMI SONRASINDA ADALET TOPRAĞA GÖMÜLMÜŞTÜR”

“Türkiye halkının gözü önünde işlenen Soma Katliamı sonrasında adalet toprağa gömülmüştür!” ifadelerine yer verilen açıklamada, iktidarın 7 yıldır adaletin tecelli etmemesi için her yolu denediği, Soma ailelerinin yoksulluğunu kullanmaktan geri durmadığı, üstüne tarikat ve cemaatler tarafından bir kuşatma çemberi gerçekleştiği, adaletin kaderciliğine havale edilmek istendiği aktarıldı.

“SERMAYE-İKTİDAR-SENDİKAL BÜROKRASİ ÜÇLÜSÜ, EMEK DÜŞMANI TUTUMUNU DEVAM ETTİRDİ”

Açıklamada “Aradan geçen 7 yıl boyunca, sendikal bürokrasi sanki hiçbir şey olmamış gibi davranmıştır. İşçilerin ölümüne neden olan ‘hadi hadi’ çalışma düzeni karşısında üç maymunu oynayan sermaye-iktidar-sendikal bürokrasi üçlüsü bu emek düşmanı tutumu adalet arayışı sürecinde de devam ettirmiştir” denildi.

“İŞÇİLER YİNE ÖLÜMLE BURUN BURUNA ÇALIŞMAKTALAR”

Açıklamada aradan geçen 7 yıla rağmen Soma maden işçilerinin yaşadığı bütün sorunların ortada durduğuna dikkat çekildi:

“İşçiler yine ölümle burun buruna çalışmaktalar. Ücretler yine gasp ediliyor, çalışma koşullarında değişen bir şey yok ve maden şirketleri korunmaya devam ediliyor. Gelinen yerde ‘Soma Düzeni’ salgın da dinlemiyor. Üretim pandemi koşullarında hız kesmeden devam ediyor. ‘Tam kapanma’ dedikleri günlerde bile Soma’da 15 bin maden işçisi her gün ve gece tıka basa servislerle işe gidiyor. Virüs madenlerden evlere akıyor. Yeraltında, yerüstünde binlerce işçi burun buruna çalışmak zorunda.”

“SOMA DAVASINA KATILIM VE DAYANIŞMA ÇAĞRISI YAPIYORUZ”

Açıklamada Soma davasında yaşanan hukuksuzluklara değinilerek 24 Mayıs’ta görülecek duruşmaya katılım çağrısı yapıldı:

“Bir tek tutuklunun dahi kalmadığı Soma Katliamı davası, unutturulmak ve gözlerden kaçırılmak isteniyor. Bu vahim gidişat korunaklı villalarında sefa süren patronlara cesaret veriyor. Buradan cesaret alanlar madencileri yerin altında gazdan, dumandan, koronadan ölmek ile yerin üstünde açlıktan ölmek arasında bir tercihe zorluyor. Soma’nın hesabı sorulmadığı için binlerce işçi ölmeye devam ediyor. Patronlar işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerini ‘maliyet’ olarak gördükleri için önlemlerden kaçıyor. Dolayısıyla Soma Katliamı davası sadece madencileri değil bütün işkollarından işçi sınıfımızı yakından ilgilendiriyor. Emek Partisi olarak 13 Mayıs vesilesiyle hayatını kaybeden madencilerimizi saygıyla anıyor, adalet mücadelesinin peşini bırakmayacağımızı belirtiyoruz. Katliamın 7’nci yılında 24 Mayıs’ta görülecek Soma davasına katılım ve dayanışma çağrısı yapıyoruz.”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica