Siyaset

EMEP: “tüketiciden alınan paralar derhal iade edilmelidir”

Erkan, "Bakan Dönmez, vatandaşın kullandığı doğalgaz fiyatının ilden ile farklılık gösterdiğini, bunun da doğalgaz dağıtım şirketlerinin yatırım ve işletme masraflarının farklılığından kaynaklandığını söyledi. Yani benzer bir haksız kazanç doğalgaz faturalarında da yaşanmaktadır"

EMEP: “tüketiciden alınan paralar derhal iade edilmelidir” … Erkan; “Tıpkı elektrik faturalarında olduğu gibi doğalgaz faturalarında da yurttaşlar hiç ilgileri olmadıkları şirket giderlerini ödemek zorunda bırakılarak, şirketlerin keyfi harcamalarının yükü vatandaşın sırtına yıkılmıştır” dedi. detaylar haberimizde…

EMEP: “tüketiciden alınan paralar derhal iade edilmelidir”

EPDK elektrik dağıtım şirketlerinin bağış, sponsorluk, reklam, tanıtım, ceza, temsil, ağırlama, ilan ve dernek aidat giderlerini artık tarifeden alamayacağını açıkladı. Konuyla ilgili açıklama yapan EMEP, “Yaşananlar, özelleştirmenin nasıl bir yağma ve talan düzeni olduğunun bütün çıplaklığıyla yeniden görülmesini sağlamıştır” dedi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yurttaşlardan gelen tepkiler üzerine elektrik dağıtım şirketlerinin tüketiciyi ilgilendirmeyen reklam ve tanıtım giderleri, temsil ve ağırlama, sponsorluk gibi giderlerinin artık faturalara yansıtılmayacağını açıkladı. Emek Partisi (EMEP) Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan, daha önce yaptıkları açıklamayı da hatırlatarak, “Hatırlanacaktır, elektrik dağıtım şirketlerinin tüketiciler üzerinden haksız kazanç elde etmesine neden olan bu uygulama; Resmi Gazete’de yayınlanan iki ayrı tebliğ ile ortaya çıkmış, partimiz de yaptığı açıklama ile şirketlerin her türlü keyfi harcamasının vatandaşın sırtına yıkılması anlamına gelen bu uygulamaya bir an evvel son verilmesi gerektiğini ifade etmişti” dedi.

“ELDE EDİLEN HAKSIZ KAZANÇ İADE EDİLMELİDİR”

Gelen tepkiler üzerine EPDK’nın bu yanlıştan geri dönmesinin önemli olduğunu ancak yeterli olmayacağını vurgulayan Erkan, “EPDK tarafından yapılan açıklamada tüketicilerin faturalarına yansıtılan bu uygulamanın; 2011, 2016 yılı tebliğlerinde, bu şirketler tarafından dağıtım hizmetlerinin başladığı günden bu yana ve hatta özelleştirme öncesinde dahi tarife hesaplarında yer aldığı ifade edilmiştir. Uygulamaya son verilmiştir ama yapılması gereken bellidir. EPDK tarafından ifade edilen tarihlerden bugüne vatandaş üzerinden elde edilen haksız kazanç bir an evvel vatandaşa iade edilmelidir” diye konuştu.

“YAĞMA VE TALAN DÜZENİ”

Enerji Bakanı Fatih Dönmez’in yaptığı açıklama ile benzer bir durumun doğalgaz faturalarında da uygulandığının gündeme geldiğini belirten Erkan, “Bakan Dönmez, vatandaşın kullandığı doğalgaz fiyatının ilden ile farklılık gösterdiğini, bunun da doğalgaz dağıtım şirketlerinin yatırım ve işletme masraflarının farklılığından kaynaklandığını söyledi. Yani benzer bir haksız kazanç doğalgaz faturalarında da yaşanmaktadır. Tıpkı elektrik faturalarında olduğu gibi doğalgaz faturalarında da yurttaşlar hiç ilgileri olmadıkları şirket giderlerini ödemek zorunda bırakılarak, şirketlerin keyfi harcamalarının yükü vatandaşın sırtına yıkılmıştır. Yaşananlar, özelleştirmenin nasıl bir yağma ve talan düzeni olduğunun bütün çıplaklığıyla yeniden görülmesini sağlamıştır” ifadelerini kullandı.

“DOĞALGAZDA DA MAĞDURİYET GİDERİLMELİDİR”

Bu uygulamaya son verilmesinin yetmeyeceğini, haksız bir şekilde tüketiciden alınan paraların bir an evvel tüketiciye iade edilmesi gerektiğini belirten Erkan son olarak şunları söyledi: “Nasıl ki elektrikte yapılan yanlıştan dönüldüyse bir an evvel doğalgazda da dönülmeli, emekçilerin mağduriyetine son verilmelidir. Elektrik ve doğalgaz dağıtım ve tedarik şirketleri tüketicinin faturasını şişirerek yıllardır haksız kazanç elde etmektedir. İfade ettiğimiz gibi uygulamaya son verilmesi yetmez, haksız bir şekilde tüketiciden alınan bu para bir an evvel tüketicilere iade edilmelidir.”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica