Siyaset

EMEP: “Yasaklar Keyfidir Kabul Etmiyoruz”

EMEP: “Yasaklar Keyfidir Kabul Etmiyoruz”

Emek Partisi (EMEP) Genel Merkezi konserden, festivale, etkinlikten, kapalı salon toplantılarına, parti toplantılarına varıncaya kadar geniş bir yelpazede yasaklamalar ile birlikte pek çok ilde sanatçıların konserlerine engel getirilmesi hakkında açıklama yaptı

EMEP açıklaması:

“Birbirinin ardı sıra illerde verilen bu kararlar, yasaklamaların halkın yaşamının her alanına dair olduğunu göstermiştir” denilen açıklamada “AKP iktidarı kendisi gibi düşünmeyen, yaşamayan, düşünmeyen herkese her şeye düşman. Kürtçe müzik yapanlara tahammülleri yok, İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkan kadın sanatçılara öfkeliler, Karadeniz’in doğasına sahip çıkan sanatçıları cezalandırmak istiyorlar. Gençler festivallerde buluşmasın, LBGTİ etkinleri hiçbir yerde yapılamasın diye çabalıyorlar. Bütün bu yasaklamalar yaratılmak istenen ve tüm ülkeye dizayn edilmek istenen yaşama biçimi ile ilgili. Tek adam iktidarı ülke halkının dinleyeceği müziğe de izleyeceği filme de müdahale ederken bu durum hukuk tanımazlığın ve keyfiliğin somut örnekleri haline geliyor. Son derece açıktır ki hukukun hiç işlemediği, rafa kaldırıldığı, kararların tamamen keyfi verildiği ve yasaklamaların esas haline getirilmek istendiği bir dönemden geçiyoruz. Valilik ve kaymakamlıkların keyiflerince aldığı bu kararlar tek adam iktidarının ülkeyi yönetme biçiminin yansıması. Devletin her kademesinde, sırtını iktidara yaslayan her görevli, bulunduğu yerin tek adamı olarak bir gecede kararlar verebilecek kudrette görüyor kendisini. Bu şekilde konserler iptal ediliyor, etkinlik programları değiştiriliyor” ifadeleri kullanıldı.

“SİYASET YAPMAYA DA ENGELLER ÇIKARILIYOR”

Açıklamada geçtiğimiz haftalarda Adana, Rize, Eskişehir, Van’da her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşünün il genelinde yasaklanmasına ilişkin Valilik kararları ilan edildiği de hatırlatılırken Dersim ve Van’da da 2016 yılındaki OHAL döneminden bu yana her türlü eylem ve etkinliğin yasak olduğu belirtildi. EMEP açıklamasında valilik kararlarının en temel ve hak ve özgürlüklerin askıya alınması anlamına geldiği belirtilirken “Aynı durum siyaset yapma, siyasi parti üyeliği gibi en temel hakka ilişkin saldırıda da yaşanıyor. Mevcut yasaya göre siyasi parti üyeliğine engel olmayan cumhurbaşkanına hakaret suçu yasalar eğilip bükülerek bu duruma sokulurken yargının bu durumun uygulayıcısı haline geldiğini görüyoruz. Genel Başkan Yardımcı’mız Umut Yeğin’in parti üyeliğinin düşürülmesine ilişkin yürütülen yargı süreci açıkça bu durumu göstermiş olup, cumhurbaşkanına hakaret suçlamasının yürürlükten kaldırılan Türk Ceza Kanunu’na göre siyasi parti üyeliğine engel olduğu gerekçesiyle açtığımız dava reddedilmiştir. Sürecin hukuki olarak takipçisi olduğumuzu, kararın Bölge İdare Mahkemesine taşındığını da bu vesile ile belirtmek isteriz. Bu uygulama Canan Kaftancıoğlu için de uygulanmaya çalışılmakta olup, tüm muhaliflerin siyaset yapmasına engel olunmaya çalışıldığı açıkça ortaya çıkmıştır” denildi.

“İKTİDAR HUKUKU TAMAMEN RAFA KALDIRDI”

Açıklama şu ifadelerle son buldu: “Siyasi iktidar işi öyle bir noktaya getirmiştir ki istediği düzenlemeyi istediği hale getirerek hukuku tamamen rafa kaldırmıştır. Bu durum ülkede yaşayan hiç kimsenin hiçbir yasal güvenceye ve korumaya sahip olmadığı anlamına gelmektedir. Her konu iktidarın istediği biçimde eğilip bükülmekte ve kılıfına uydurulmaktadır. Bu son derece endişe verici durum tek adam rejiminin faşizmi adım adım inşa ettiğini göstermektedir. Tüm bu yaşananlara dair toplam sözü, sesi, mücadeleyi inşa etmenin ne kadar önemli olduğu ise ifade etmeye bile gerek olmayan bir gerçektir.

Bu nedenlerle, Türkiye Barolar Birliği başta olmak üzere ülkenin tüm barolarının, hukuk örgütlerinin toplam sözü son derece önemlidir. Hukukun, tüm ülke için hukuk güvenliğinin yok edildiği, keyfiliğin iktidarının kurulmaya çalışıldığı ülkede özgürlükler, demokrasi ve hukuk mücadelesi esas ve temel bir görevdir. Partimiz, bu yasaklara karşı demokrasi mücadelesini sürdürecektir.”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica