Mustafa Göksel

Enis Fosforoğlu ustamızı kaybettik – Çınara veda

Enis Fosforoğlu ustamızı kaybettik – Çınara vedaFosforoğlu; “Meslek dışı davranışlarımda dalgınımdır. Biriyle konuşurken bile kafamda bir sahne, bir skeç geçiyorsa ona gülerim. Adam anlattıklarına güldüğümü sanır” dedi. yorum/haber

Enis Fosforoğlu ustamızı kaybettik – Çınara veda

Arkadaşlar bu hafta sizlere köşe yazımda iki büyük ustayı, kaybettiğimiz bir dev çınarı anlatacağım. Gerçekten içimiz burkuldu adeta yıkıldım diyebilirim. Kendisi sevilen sayılan, benimde bizzat görüştüğüm ve feyz aldığım büyük bir değer… İlk önce sizlere değerli Enis Fosforoğlu hocamızdan bahsedeceğim.

Enis Fosforoğlu 14 Haziran 1948 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Kendisi sanatçı bir ailede dünyaya geldiği ve sanatçı bir ailede yetiştiği için sahne tozunun içinde doğup büyüdü. Babası Renan Fosforoğlu ve Annesi Mualla Kavur dur. Bunun yanında Teyzesi Belkıs Dilligil ve eniştesi de Avni Dilligil olmak üzere eniştesi Avni Dilligil’in kızkardeşi de Aliye Rona olmak süratiyle büyük bir aileden gelmektedir. Usta sanatçı Ferdi Merter Ağabeyi Kızı da Bir diğer büyük Tiyatro sanatçısı Seren Fosforoğlu’dur.

Enis Fosforoğlu öğrenimini profesyonel bir şekilde bitirerek Lisede Galatasaray Lisesini bitirdi. Lise sonrası Ankara’ ya giderek Konservatuar sınavlarına girdi. Kazanarak 5 yıl sonra 1970 yılında Ankara Devlet Tiyatrosu yüksek mezunu olarak tamamladı. 1970-1976 arası Devlet Tiyatroları genel müdürlüğünde bulundu.

TV de ünlenince 1977 yılında Devlet Tiyatrolarından istifa ederek İstanbul’a döndü. 2 yıl müzikhollerde görev yaptı. Değişik tiyatro toplulukları içerisinde yer aldıktan sonra kendi adına 1980 de Enis Fosforoğlu Tiyatrosunu kurarak uzun yıllar birçok sanatçının yetişmesine katkıda bulundu. Sinema filmleri de çeviren sanatçı, senaryo ve yönetmenlik denemesinde de bulundu.

“Kuvvetli görünen duygusallardanım”

TRT FM ve Halk TV radyo da programlar yaptı ve tiyatro üzerine birçok akademide dersler vermekteydi. Hatta bir röportajında şu demeçlerde bulunmuştur:
“Açıklığa ve dürüstlüğe önem veririm. Çok sakin görünüp anlık sinirlenirim. Hatta bu sinirim çoktur. Meslek dışı davranışlarımda dalgınımdır. Biriyle konuşurken bile kafamda bir sahne, bir skeç geçiyorsa ona gülerim. Adam anlattıklarına güldüğümü sanır. Kuvvetli görünen duygusallardanım. İçten bir görüntüm var; ama turnelerde ve oyundan sonra biraz içerim. Evde hiç içmem. Angaryalar hep bana düşer. Şifa bulmaz Bir Galatasaray’lıyım. Her şeyi geceleri yazıyorum. Yaptıklarımın yeterince ve değerince anlaşılamamasından korkarım. Zaman zaman ikinci bir Enis olup, Enis’e bakarım. Her zaman açıklıktan yanayım.”

Fosforoğlu büyük adada yaşıyordu…

Büyük usta televizyon skeçleri de yaptı. Bunlardan en göze çarpanı Levent Kırca ile yaptıkları Bizi kimse ayıramaz projesi idi. Enis Fosforoğlu 1999-2002 yılları arasında TRT Ekranlarında Mutluyüz ailesi isimli bir televizyon dizisi yaptı. Büyük usta Fosforoğlu büyük adada yaşıyordu. Oradaki evinin bir katı tiyatro okuluydu. 11 Haziran 2019 da Büyük adada kalp krizi geçiren sanatçı hastaneye kaldırılmış ve doktorun verdiği bilgiye göre; “Daha önce geçirdiği baypass ameliyatı ve takılı olan stendi sebebiyle tedavisi sürdürülmekteydi” açıklamasının ardından yapılan anjiyoda iki kalp damarında darlık tespit edildi.

22 Haziran 2019’da aramızdan ayrıldı…

Yeniden bir stend daha uygulandı. Tedavisi sonrasında durumu stabil olan usta sanatçı evde takip edilmek üzere 15 Haziran 2019’da taburcu edildi. Ardından 22 Haziran 2019’da Büyükada’daki evinde geçirdiği ikinci krizi atlatamadı ve aramızdan ayrıldı. Cenazesi İstanbul Kadıköy Moda Camiinden Haldun Taner Sahnesinde düzenlenen törenin ardından kaldırıldı. Büyük Usta Enis Fosforoğlu amcamız özellikle Çocuk Tiyatrosu ile Edirne’den Kars’a kadar memleketi karış karış gezen birkaç sanatçıdan biridir.

Birazda kendisinin yer aldığı projeler ve ödüllerden bahsedeceğim sizlere…

Sanatçının Ödülleri:

1981 “En yi yönetmen ödülü”
1989 “Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım” Jüri özel ödülü
1999 “Lions” İletişim Ödülü

Sanatçının Filmografisi:

Pek Yakında – 2014
Mavi Kolye – 2004
Keloğlan – 2003
Mutluyüz Ailesi – 2001
Şükran Büfe – 1999
Seven Unutmaz – 1978
Zor Oyunu Bozar – 1978
Derbeder – 1977
Herkesin Sevgilisi – 1970
Zeyno – 1970

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica