Ekonomi

Erdoğan TOBB üyelerinden artı 2 istihdam etmesini istedi

Erdoğan TOBB üyelerinden artı 2 istihdam etmesini istedi Erdoğan, istihdam seferberliği kapsamında öne çıkan şirketleri ödüllendirdi ve gelecek yıl uygulanmaya başlayacak yeni teşvikleri açıkladı. Erdoğan, öncelikle TOBB’dan artı 2 istihdam isterken, 3 ve daha az çalışanı olan esnafın da yeni istihdamının yükü için de ‘Bir ay senden bir ay devletten’ kampanyası başlatacaklarını vurguladı. Erdoğan TOBB üyelerinden artı 2 istihdam etmesini istedi detaylar haberimizde…

Erdoğan TOBB üyelerinden artı 2 istihdam etmesini istedi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, istihdam seferberliği kapsamında işadamlarına artı 2 istihdam alımı çağrısında bulundu. Erdoğan, “Büyüme oranımız ikiye katlandığına göre eğer biz artı 2 istihdam sağlayacak olursak bu kıskananları çıldırtacaktır. İşadamlarımıza sesleniyorum, buna var mıyız” dedi. Erdoğan, 3 ve daha az çalışanı olan esnafa da maaş, vergi ve prim konusunda “bir ay senden, bir ay devletten” müjdesi verdi.

Erdoğan TOBB üyelerinden artı 2 istihdam etmesini istedi

“1.5 milyon kişiye ilave istihdam sağladık”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başlattığı istihdam seferberliği kapsamında çalışan sayılarını en fazla arttıran, seferberliğe destek veren “rekortmen firmalar ve işadamları” ödüllendirildi. Erdoğan, istihdam seferberliği kapsamında 2017 yılında şu ana kadar 1.5 milyon kişiye ilave istihdam sağlanmış olmasının Türkiye için bir rekor olduğunu belirterek “Türkiye’nin geleceğiyle ilgili kriz tellallığı yapanlara vereceğimiz en güzel cevap işte bu tür gelişmelerdir. Ülkemizin üçüncü çeyrekte 11.1 büyümesine dudak bükenlerin elde ettiğimiz 1.5 milyon kişilik ilave istihdamı takdir etmelerini elbette beklemiyoruz.

Erdoğan TOBB üyelerinden artı 2 istihdam etmesini istedi

“Yaklaşık 1.5 milyon üyesi olan TOBB’dan artı 1 istihdam sağlamasını istemiştik”

Bizim için büyümenin en önemli göstergelerinden biri istihdam. İstihdama katkı sağlamayan bir büyüme tabana yayılmıyor demektir. Bu yıl elde ettiğimiz 1.5 milyonluk ilave istihdam eğer istersek ve gereken çabayı ortaya koyarsak neticeye ulaşacağımız anlamına geliyor. Teşviklerin istihdamın artmasında ve sürekli hale gelmesindeki öneminin farkındayız. Bunun için mevcut istihdam teşvikini önümüzdeki dönemde de sürdürüyoruz. Yaklaşık 1.5 milyon üyesi olan TOBB’dan artı 1 istihdam sağlamasını istemiştik. Şimdi büyüme oranımız ikiye katladığına göre eğer biz artı 2 istihdam sağlayacak olursak bu ülkemizin büyüme oranını daha da genişletecek, yayacak ve bu ülkeyi kıskananları da çıldırtacaktır” dedi.

Erdoğan TOBB üyelerinden artı 2 istihdam etmesini istedi

“Bu teşvik 2020 yılına kadar sürecek”

Erdoğan, imalat ve bilişim sektörlerindeki işverenlerin bugüne kadar yalnızca asgari ücretli çalışanları için prim desteği aldığını hatırlatarak şöyle konuştu: “Şimdi bunu genişletiyor ve prime esas kazanç sistemini getiriyoruz. Bir başka ifadeyle artık ek istihdamda 4 bin 740 liraya kadar olan ücretlerde sigorta primi teşvikine dahil oluyor. 2017’de çalışan başına 773 liradan, 1884 liraya kadar olan prim ve vergi desteği her sigortalı için 12 ay olacak şekilde önümüzdeki yıl da devam edecek. Kadınlar, 18-25 yaş arası gençler, engelliler bu sistemden, diğerlerine göre 6 ay daha farkla yani 1.5 yıl süreyle yararlanabilecek. Buradaki rakamlar yeni asgari ücrete göre güncellenecek. Bu teşvik 2020 yılına kadar sürecek.”

Erdoğan TOBB üyelerinden artı 2 istihdam etmesini istedi

“Bu teşvik de 12 ay süreyle geçerli olacak”

Diğer teşvik uygulamasının da esnaflarla ilgili olduğunu belirten Erdoğan, gelecek yıl, 3 ve daha az çalışanı olan işletmelerin sağladıkları her ek istihdam için ödedikleri maaş, prim ve verginin bir ayını kendilerinin bir ayını da devletin ödeyeceğini duyurdu. Erdoğan şöyle devam etti: “Esnaflarımıza, imalatçılarımıza, küçük işletmelerimize bir ay senden bir ay bizden diyoruz. Bu teşvik de 12 ay süreyle geçerli olacak. Geleceğin mesleği görülen siber güvenlik, bulut bilişim, kodlama gibi alanlarda iş başı eğitim programlarına katılan 18-29 yaş arası gençlerimizin 9 aya kadar olan eğitim ve günlük 75 lira cep harçlığı almalarını sağlayacağız. Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenecek iş başı eğitim programlarına ve mesleki eğitim kurslarına katılan kadınlara 2 ile 5 yaş arasındaki çocukları için aylık 400 lira bakım desteği vereceğiz.”

Erdoğan TOBB üyelerinden artı 2 istihdam etmesini istedi

Projenin uygulama süresi 2 yıl olacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesleki eğitim ve beceri geliştirme projesi adıyla bir çalışma başlattıklarını dile getirerek, şöyle konuştu: “Bu projeyle işveren örgütleriyle işbirliği halinde mesleki eğitim ve iş başı eğitim programlarını birlikte düzenleyen bir sistemi hayat geçiriyoruz. Bu projenin uygulama süresi 2 yıl olacak. Katılımcılara günlük 54 lira cep harçlığı ödeyecek. İstihdam ve eğitim kapsamında olmayanlara yönelik kupon yönetimi adıyla bir pilot uygulama başlatıyoruz. Eleman temininde güçlük çekilen ve özellikle uzmanlık isteyen sektörlerde gençlerimizin kendilerine uygun zaman ve şartlarda, yani esnek bir şekilde eğitim alabilmelerini sağlıyoruz. Bu eğitimlerin ücretlerini de devlet karşılayacak.

“Gençler pasaportlarını kullanmayı sürdürecekler”

Mevcut sistemde 18-25 yaş arasında öğrenci olup da çalışmaya başlayanların yetim aylığı kesiliyor. Yaptığımız düzenlemeyle bu durumdaki öğrencilerimizin aylıklarının devam etmesini sağlıyoruz. Yine yeşil pasaport olarak bilinen hususi pasaport damgalı sahibi gençlerimiz kayıtlı olarak çalışmaya başladıklarında bu haklarını kaybediyordu. Artık 18-25 yaş arası gençlerimiz çalışmaya başlasalar da pasaportlarını kullanmayı sürdürecek.”

“Kötü ve karamsar senaryoların hepsi, yazanların çizenlerin elinde kaldı”

Başbakan Binali Yıldırım, istihdam seferberliği ile muhteşem bir dayanışmanın ortaya çıktığını belirterek, “1.5 milyon istihdam demek 1.5 milyon ailenin mutluluğu demektir. Kötü ve karamsar senaryoların hepsi, yazanların çizenlerin elinde kaldı. Karamsarlık değil umut, gelecek, Türkiye kazandı” dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu da “Bu istihdam seferberliği kapsamında yılın ilk 9 ayında yaklaşık 1.5 milyon kişiye istihdam sağladık. Üçüncü çeyrek büyüme rakamlarımıza göre 11.1 büyüme oranıyla dünya birinciliğini ulaştık. Bu tabloda milli istihdam seferberliğinin çok büyük katkısı var. Yeni teşviklerle 2018’e güçlü adımlarla girecek milli istihdam seferberliğinin ikinci fazına geçmiş olacağız” dedi.

“Bizlere de bu hedefe ulaşmak için çalışmak düşer”

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, büyük gayretlerle istihdamda tarihi bir başarıya imza attıklarını söyleyerek, şu mesajları verdi: “Sayın Cumhurbaşkanımızla pazarlık olmaz ne dediyse o. Bizlere de bu hedefe ulaşmak için çalışmak düşer. Hep birlikte 1 yıl boyunca büyük gayret gösterdik. Böylece istihdamda tarihi bir başarı ortaya çıktı. TOBB olarak ‘bu iş olur’ sloganıyla ulusal bir kampanya başlattık. Allaha şükür bu iş oldu. İstihdam seferberliği milyonlara iş, aş oldu. İstihdamla büyüyen bir Türkiye oldu. Firmalarımız önlerine çıkartılan her türlü olumsuzluğa direndiler. Hem kendileri, hem ülkemiz hem insanımız kazandı. Türkiye’nin geleceğine yatırım yapmaya devam edeceğiz. Bizler iş dünyası olarak kendimize ve ülkemize artık daha çok güveniyor, cesaretli adımlar atıyoruz. Büyüme ve istihdamda dünya birincisiyiz.”

İstihdamını en fazla arttıran ilk beş il İstanbul, Antalya, Ankara, İzmir ve Muğla oldu

Türkiye genelinde istihdamını en fazla arttıran ilk beş il İstanbul, Antalya, Ankara, İzmir ve Muğla oldu. Firma başına istihdamını en fazla arttıran ilk beş il ise Ardahan, Bayburt, Bingöl, Tunceli ve Muş olarak sıralandı. Kadın ve genç istihdamını en fazla BİM, engelli istihdamını Vestel Elektronik arttırdı. İmalat sanayinde istihdamı en fazla arttıran firmalar Gemak Gemi İnşaat, Ford Otomotiv ve Arçelik oldu. İnşaat sektöründe istihdamı en fazla arttıran ilk üç firma, İGA Havalimanı İşletmesi, KMO Anadolu Otoyol İşletmesi, Avrupa Otoyolu Yatırım AŞ oldu. Turizm ve hizmetler sektöründe ilk üç sırayı Galeri Kristal Turizm, Diana Otel Yatırımları ile Bay Arma Turizm paylaşırken, tarım ve hayvancılık sektöründe ise Alara Tarım Ürünleri, Uçak Kardeşler Gıda ve Bars Pazarlama başı çekti. Kaynak: Hürriyet

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica