Genel

Erik fidanı dikimi bakımı sulaması gübrelemesi ve ilaçlaması

Erik fidanı dikimi bakımı sulaması gübrelemesi ve ilaçlaması Fazla detaya inmeden erik fidanı yetiştiriciliği hakkında elimizden geldiği kadar bilgi vermeye çalışacağız. Öncelikle bir bilmeniz gereken, hangi erik fidanı çeşidini nereye dikeceğiniz ve erik fidanı satın alırken hangi anaçlı erik fidanı satın alacağınızdır. Erik fidanı dikimi bakımı sulaması gübrelemesi ve ilaçlaması detaylar haberimizde…

Erik fidanı dikimi bakımı sulaması gübrelemesi ve ilaçlaması

Anaç kelimesi aşının altında yer alan bitkiye denmektedir. Klasik anaçlı erik fidanı üretiminde kullanılan anaç yabani erik anacı, yarı bodur erik fidanı üretiminde kullanılan myrobolan 29c, tam bodur eriklerde ise usthara ferciana erik anacı kullanılmaktadır.

Hangi Erik Fidanını Seçmeliyim?

Bahçenize uygun olan erik fidanını seçerken en önemli kriter bahçenizin rakımıdır. Örneğin bahçeniz ılıman iklim kuşağında yer alan sahil bölgelerinde. Size önerebileceğimiz erik çeşitleri yeşil erik grubunun tüm çeşitleri, Japon eriklerde ise black amber, black splendor, red beauty, obilnaja çeşitleridir. Mümkün mertebe bu çeşitler dışına çıkmayınız. Eğer ki bahçeniz yüksek rakımda veya İstanbul gibi sahil olmasına rağmen soğuk olan bir yerde ise yeşil erik grubunun tamamını dikebilir bunun yanında Japon erik çeşitlerinden black diamond, angeleno, october sun , tracy sun , ouen rosa gibi çeşitleri dikebilirsiniz.

Hangi Anaçlı Erik Fidanını Tercih Etmeliyim?

E-fidancim.com olarak hobicilere tavsiyemiz yarı bodur veya bodur anaçlı erik fidanları tercih etmelidir. Çünkü bahçenizden azami derece faydalanmanız gerekmekte. Yarı bodur ve bodur fidanlarla yapacak olduğunuz bahçenizde hem daha fazla dikme şansına sahipsiniz, hem de daha erken sürede ürün alma şansına sahipsiniz. Klasik anaçlı erik fidanları 6-7 senede meyveye otururken yarı bodur veya bodur anaçlı erik fidanlarında ilk 2 sene içerisinde dalından meyve koparmanız mümkündür.

Erik Fidanlarında Dikim Mesafesi Nedir?

Klasik anaçlı erik fidanlarında; fidanlar ve sıralar arası 6’şar metre olacak şekilde dikim yapabilir, yarı bodur anaçlı erik fidanlarında, fidanlar arası 3 metre sıralar arası 5 metre olacak şekilde dikim yapabilir, bodurlarda ise fidanlar arası 1, 5 metre sıralar arası 4 metre olacak şekilde fidan dikimi yapabilirsiniz.

Erik Fidanı Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Almış olduğunuz erik fidanının sertifikalı olmasına dikkat ediniz. Her daim ürünün arkasında duran yerden fidan alınız. Almış olduğunuz tüplü fidan ise aşı noktasında sonra 60 ile 80 cm arasında tacı verilmiş olan erik fidanı olması gerekir.

Tozlayıcı Erik Nedir? Meyve Verir mi?

Tozlayıcı erik ana çeşit beraber çiçek açan ve meyve oluşumunun daha fazla olmasını sağlayan bahçedeki diğer erik çeşididir. İllaki tozlayıcı erik dikmeniz gerek yoktur. Fakat dikerseniz ağaçtan daha fazla meyve toplayacağınız kesindir. Tavsiyemiz dikilmesi yönündedir.

Erik Fidanlarında Sulama

Erik fidanlarını saksı içerisinde yetiştiriyorsanız 10 günde bir sulamanız yeterlidir. Açık arazide yetiştiriyorsanız 15 günde bir sulamanız yeterlidir. Kışın sulama çok az olmalıdır.

Erik Fidanlarında İlaçlama

Bir amatör meyve yetiştiricisinin ağaçlarına yaprak dökümüyle beraber muhakkak bordo bulamacı atmalıdır. Bordu bulamacı bir nevi antibiyotiktir. Çiçek döneminde monilya, meyve oluşmaya başladığı an iç kurdu ilacı, yazın ise kırmızı örümcek ilacı atılabilir.Ayrıntılı bilgi için bilgi@e-fidancim.com adresine mail atınız. İlaçlama yaparken havanın yağmurlu olmamasına dikkat ediniz zira ilacı tekrar atmak zorunda kalırsınız.

Erik Fidanı Dikerken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Erik fidanı dikmeyi planlıyorsunuz ama önce zamanını planlamanız gerekir. Mümkünse buharlaşmanın en az olduğu sabah ve ikindin saatlerinde dikim yapınız.

Açık Kök erik fidanı dikiyorsanız dikim alanında erik fidanlarının köklerinin rüzgardan etkilenmemesi için bir içi su dolu bir kova içerisinde bekletebilir veya bir çuval içinde bekletebilirsiniz. Böylece fidan köklerinin kurumamasını sağlarsınız.

Erik fidanı dikimi bakımı sulaması gübrelemesi ve ilaçlaması

İlk olarak yapmanız gereken erik fidanı dikim aralıklarını belirlemek ve fidan çukurlarınızı işaretlemek. Daha sonra ise fidan çukurunuzun en-boy ve yüksekliği 40-50 cm olacak şekilde açmanız gerekiyor. Erik fidanı köklerinde kırık, yaralı kök var ise budayınız. Erik fidanınızı çukura dik şekilde aşı gözü kuzey güney doğrultusunda olacak şekilde yerleştiriniz ve çukurun yarısını toprakla kapatınız. Arkasından hemen 5 litre cansuyu veriniz. Toprağın suyu çekmesini bekleyiniz ve daha sonra aşı gözü toprağın 3-4 cm üstünde olacak şekilde kalan kısmı toprakla kapatınız ve sıkıştırınız. Tekrardan 50-10 litre can suyu veriniz. Daha sonra fidanın yanına destek çubuğu çakınız ve fidanı, destek çubuğuna sekiz rakamı olacak şekilde iple bağlayınız.

Tüplü Erik fidanı dikerken ise tüp dışına çıkan köklerini kesiniz ve toprakları dağılmayacak şekilde fidanı torbasında çıkartınız, geriye kalan işlemleri yukarıdaki gibi yapınız.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica