Raporlar

Ermenistan’ın saldırısı bölge ülkelerinin barışçıl yaşamına bir tehdittir

Perinçek; "Türkiye, Rusya, Azerbaycan, İran, Irak, Suriye ve Kuzey Kıbrıs (KKTC) gibi bölge ülkeleri stratejik işbirliğini güçlendirmelidir"

Ermenistan’ın saldırısı bölge ülkelerinin barışçıl yaşamına bir tehdittir … Perinçek, “Türklerin öz vatanı olan Azerbaycan’ı savunmanın, Türk devleti ve milletinin kutsal görevidir” dedi. detaylar haberimizde…

Ermenistan’ın saldırısı bölge ülkelerinin barışçıl yaşamına bir tehdittir

Doğu Perinçek’in tespitleri İtalya, İran ve KKTC basınında

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in, Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik saldırılarının arkasındaki kışkırtıcı gücün ABD olduğu tespiti İtalya, İran ve KKTC basınında gündem oldu. İtalyan Antidiplomatico haber sitesi, Perinçek’in “Karadeniz – Akdeniz Dostluk ve Barış Planı” kapsamındaki tahlillerine yer verdi. Haberde şu ifadeler kullanıldı: “Türk Siyasi Partisine (Vatan Partisi) göre gerilim ve bölünmelerin üstesinden gelmek, ABD’nin dayattığı tehditlere karşı koymayı gerektiriyor. Bunun için Türkiye, Rusya, Azerbaycan, İran, Irak, Suriye ve Kuzey Kıbrıs (KKTC) gibi bölge ülkeleri stratejik işbirliğini güçlendirmelidir” İran Devlet Radyo-Televizyon kurumuna bağlı Türkçe yayın yapan Pars Today de Doğu Perinçek’in görüşlerini “Perinçek: Bölgeye yönelik saldırıların arkasında ABD ve İsrail var” başlığıyla verdi. KKTC’deki Volkan gazetesi de Perinçek’in açıklamasını birinci sayfasından servis etti.

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in Azerbaycan’ın Ermenistan tarafından saldırıya uğraması sonrası yaptığı tahlil ve sunduğu çözümler uluslararası kamuoyunda gündem oldu. Perinçek’in Karadeniz – Akdeniz Dostluk ve Barış Planı çerçevesinde yaptığı açıklama, İtalya merkezli uluslararası ilişkiler sitesi Antidiplomatico tarafından 27 Eylül 2020’de haberleştirildi. İtalyan site, “ABD, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki çatışmanın arkasında mı?” başlıklı analiz haberinde Perinçek’in tespitlerini şöyle verdi: “Vatansever ve sosyalist bir parti olan Vatan Partisi’ne göre, Ermenistan’ın arkasında, onu bölgede istikrarsızlık yaratmaya teşvik eden ABD var. Vatan Partisi, Erivan’ın provokasyonlarının ABD’nin bölgeyi karıştırma girişimleriyle bağlantılı olduğuna dikkat çekiyor: ‘Ermenistan’ın bu saldırısı büyük bir provokasyon ve sadece Azerbaycan’a değil, bölge ülkelerinin barışçıl ve dostane yaşamına yönelik bir tehdittir.’”

BÖLGE ÜLKELERİNİN İŞBİRLİĞİ

Haberin devamında Perinçek’in bölge ülkeleri için sunduğu önerilere yer verildi: “Türk partisinin bildirisinde ‘Ermenistan’daki Paşinyan hükümetinin Rusya’ya mesafeli olduğu, ABD ve AB yanlısı politikalar izlediği, dolayısıyla ‘Ermeni yönetiminin Atlantik’e yaklaştıkça saldırganlığını artırdığı’ belirtiliyor. Türk siyasi partisine göre gerilim ve bölünmelerin üstesinden gelmek, ABD’nin dayattığı tehditlere karşı koymayı gerektiriyor. Bunun için Türkiye, Rusya, Azerbaycan, İran, Irak, Suriye ve Kuzey Kıbrıs (KKTC) gibi bölge ülkeleri stratejik işbirliğini güçlendirmelidir”.

İRAN DEVLETİNE BAĞLI PARS TODAY’İN YAYINI

İran Devlet Radyo-Televizyon kurumuna bağlı Türkçe yayın yapan Pars Today de internet sitesinden, Doğu Perinçek’in tahlillerini haberleştirdi. Site, “Perinçek: Bölgeye yönelik saldırıların arkasında ABD ve İsrail var” başlığını kullandı. Haberin içeriğinde şöyle denildi: “Azerbaycan Cumhuriyeti ile Ermenistan arasındaki çatışmalara da dikkat çeken Perinçek, Azerbaycan’a yönelik saldırıyı Türkiye toprağına saldırı olarak değerlendirdiğini ifade etti. Perinçek, Karadeniz’den Dağlık Karabağ’a, Ege, Doğu Akdeniz, Libya, Suriye ve Irak’ın kuzeyi üzerinden Hürmüz Boğazı’na kadar Türkiye’ye ve bölgeye yönelik saldırıların arkasında ABD ve İsrail’in bulunduğunu, Ermenistan’ın da ABD’nin kışkırtmasıyla bu saldırılara kalkıştığını kaydetti.”

BÖLGE ÜLKELERİNE YÖNELİK AMBARGOLARA KARŞI ORTAK TAVIR

Haberin devamında Perinçek’in açıklamasındaki şu ifadeler kullanıldı: “İran’ın toprak bütünlüğüne yönelik her girişime karşı bölge ülkeleri ortak tavır geliştirmelidir. Rusya’ya, İran’a, Türkiye’ye, KKTC’ye, Abhazya’ya ve bölge ülkelerine yönelik ambargo ve yaptırımlara karşı ortak tavır alınmalıdır. Doğu Akdeniz’de bölge ülkelerinin ortak güvenliği sağlanmalıdır.”

KKTC’NİN VOLKAN GAZETESİ BİRİNCİ SAYFADAN GÖRDÜ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin önde gelen gazetelerinden Volkan gazetesi de hem birinci sayfasından hem de internet sitesinden, 29 Eylül 2020 günü Perinçek’in açıklamasını servis etti. “Perinçek: “KKTC, Başta Rusya olmak üzere bölge ülkeleri tarafından tanınmalıdır” başlığıyla sunulan haberde şu ifadeler kullanıldı: “Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Türklerin öz vatanı olan Azerbaycan’ı savunmanın, Türk devleti ve milletinin kutsal görevi olduğunu belirtti. Erivan yönetiminin saldırganlığının, uluslararası topluma çağrılar yapılarak önlenemeyeceğini belirten Perinçek, şunları kaydetti: ‘Öncelikle tehdidin kaynağını doğru saptamalıyız. Erivan’daki hükümet Amerikancıdır. Bu gerçeği 23 Eylül 2020 günü yaptığı açıklamada Rusya Dışişleri Bakanı da saptamaktadır. Rusya, 3 gün önceden olacakları görmüş bulunuyor.’

ABD’NİN KIŞKIRTMALARI VAR

“Perinçek, Karadeniz’den Dağlık Karabağ’a, Ege, Doğu Akdeniz, Libya, Suriye ve Irak’ın kuzeyi üzerinden Hürmüz Boğazı’na kadar Türkiye’ye ve bölgeye yönelik saldırıların arkasında ABD ve İsrail’in bulunduğunu, Ermenistan’ın da ABD’nin kışkırtmasıyla bu saldırılara kalkıştığını vurguladı.”

KARADENİZ AKDENİZ DOSTLUK PLANI’NIN AYRINTILARI

Volkan, Vatan Partisi’nin Karadeniz Akdeniz Dostluk ve Barış Planı’ndaki bölge sorunlarına bütünsel çözüm yaklaşımını ayrıntılı olarak verdi ve Perinçek’in şu sözlerini paylaştı: “ABD eksenli tehdide karşı Karadeniz’den Umman Denizi’ne kadar bütünsel bir strateji oluşturmalıyız. KKTC, başta Rusya olmak üzere bölge ülkeleri tarafından tanınmalıdır. Abhazya, başta Türkiye olmak üzere bölge ülkeleri tarafından tanınmalıdır. Türkiye ve Rusya, Ermenistan’ın Karabağ’daki işgaline son vermek üzere ağırlıklarını koymalıdırlar. Kırım’ın Rusya Federasyonu toprağı olduğu başta Türkiye olmak üzere bölge ülkeleri tarafından tanınmalıdır. Böylece Türk Akımı Projesi’nin güvenliği garanti altına alınmalıdır. İran’ın toprak bütünlüğüne yönelik her girişime karşı bölge ülkeleri ortak tavır geliştirmelidir. Rusya’ya, İran’a, Türkiye’ye, KKTC’ye, Abhazya’ya ve bölge ülkelerine yönelik ambargo ve yaptırımlara karşı ortak tavır alınmalıdır. Doğu Akdeniz’de bölge ülkelerinin ortak güvenliği sağlanmalıdır.”

Not:
1) Antidiplomatico haber sitesi: https://www.lantidiplomatico.it/dettnews-la_mano_degli_stati_uniti_dietro_il_conflitto_tra_armenia_e_azerbaigian/82_37475/

2) Pars Today: https://parstoday.com/tr/news/turkey-i153879-perinçek_bölgeye_yönelik_saldırıların_arkasında_abd_ve_İsrail_var

3) Volkan gazetesi: http://www.volkangazetesikktc.com/perincek-kktc-basta-rusya-olmak-uzere-bolge-ulkeleri-tarafindan-taninmalidir,ID_87706.html

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica