İGF

Erzincan seraları kışında üretecek

Erzincan’da jeotermal ısı pompası ile ısıtılan serada fide dikimi başladı. Erzincan’ın Denizdamı Köyünde kurulan seralarda düzenlenen programda fideler toprakla buluştu.

ERZİNCAN (İGFA) –  Erzincan’da seracılık alanında her geçen gün yeni gelişmeler sağlanıyor. Erzincan’da gelişen seracılık yöntemleri ile üreticiler kışında seralarda ürünlerini üretebilecekler.

Erzincan’ın Denizdamı köyünde kurulan seralarda düzenlenen programla fideler toprakla buluştu. Programa Erzincan Vali Yardımcısı Vekili Enver Yılmaz, Erzincan İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin, Erzincan Ziraat Odası Başkanı Tamer Geyik, Ador Enerji yetkilisi Orhan Veli Ağbaba, sera sahibi Salim Toklu ve köylüler katıldı.

Ador Enerji yetkilisi Orhan Veli Ağbaba, uygulama ile birlikte kırsal kesimdeki insanların harcadıkları emeğin daha azını harcayarak verimliliklerini arttırdığı ve ürünlerini almaya başladıklarını söyledi. Yenilebilir cihazların ömürlerinin uzunluğu ve geri dönüşümün önemli olduğuna dikkat çeken Ağbaba, 2 ila 5 yıl gibi sürede kendini amorti eden sistem olduğunu kaydetti.

Erzincan Ziraat Odası Başkanı Tamer Geyik, ülkenin küresel bir ısınmaya gittiğini ifade ederek, “Seracılık Akdeniz Bölgesi’nde yaygın.  Burada da bu küresel ısınmadan dolayı özellikle hortumlar, seller ve buna benzer olaylar sıkça meydana geldi. Tabii ki Tarım Bakanlığımızın Seracılık projesinde,  bundan dolayıdır ki Doğu Anadolu Bölgesi’nde özellikle Erzincan ve Iğdır bölgemizde seracılığa çok müsait olduğundan dolayı yatırımları buraya doğru çekmeye başladık. Tabii ki burada özellikle vatandaşımızın sofrasına üç öğün gıdayı sunan üreticilerimiz kışın da bu ürünleri üreten tüketicilerin gıda ihtiyaçlarını karşılamak için uğraşıyor. Burada çok güzel bir yatırım var, çok güzel bir sistem bu sistem inşallah burada başarılı sonuçlar elde ederiz hem üreticimiz hem de tüketicimiz kazanmış olur” dedi.

Erzincan’da seracılığın her geçen gün geliştiğini dile getiren İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Şahin ise, 3 yıl önce belirledikleri hedefte 90 dönüm seralardan 2020 yılı sonu itibariyle 500 dekarı aşan bir seviyeye geldiklerini söyledi. Şahin, “İnşallah kışın üretir hale geleceğiz ve üreticimiz, çiftçimiz 3 kat daha fazla bir gelir elde edecek” dedi.

Konuşmalar sonrasında davetliler şirket yetkilerinden uygulanan sistem hakkında bilgiler alarak fide dikimi gerçekleştirdi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica