Mustafa Göksel

Eşsiz bir nesilden…-2

Eşsiz bir nesilden…-2 Bir çöplüğe doğru ilerleyen gidişat bir haber başlığı gibidir. Yazı dizilerim ile sizlere birçok dallardan sırası ile bahsedecekken önemli bir konuya değinmek üzere sanat camiasına farklı bir pencereden değinmek istiyorum bu hafta… Eşsiz bir nesilden…-2

Eşsiz bir nesilden…-2

Bir çöplüğe doğru ilerleyen gidişat

“Devlet Sanatçısı Ödülü…”

1950 de Türk Tiyatrosunun seçkin eserlerinden biri olan 3 Güvercin opereti en büyük çıkışı oldu ve Sinemaya geçişi ondan sonra gerçekleşti. İlk filmi olan Köprü Altı Çocukları ile sinemada sırası ile Dokuz Dağın Efesi, Kartallar Yüksek Uçar ve 3 Arkadaş filmleri ile Memduh Ün ün yönetmenliğinde yükselişine devam etti. Birçok yönetmenle çalışan usta sanatçı Usta Yazar Cevat Fehmi’nin Türk tiyatrosuna kazandırdığı eseri Fakir Baykurt Tarafından Roman olarak yazılarak Sinemaya uyarlanan Buzlar Çözülmeden filmindeki deli kaymakam rolü zirve sayılan bir şaheserdir. Sinema dışında 1970 li yıllarda gazino sahnelerine de çıkarak bir dönem zerin özer’le sunuculukta yapmıştır. 1998 yılında Kültür Bakanlığımızca verilen Devlet Sanatçısı Ödülünü almıştır.

1970 senesinde dünyaca ünlü Hollywood yapımı olan Paralı Askerler filmi Türkiye’nin birçok güzel bölgelerinde çekilmiş olup sansüre didik didik takılarak maalesef o dönem yayınlanmadı ama Salih güneyle birlikte filmin başrollerini paylaşarak Dünyaca Ünlü Starlar Tony Curtis, Carls Branson’la kamera karşısına geçti. Hollywoodtan gelen sayısız sinema filmi tekliflerini İngilizcesi yeterli olmadığından dolayı kabul etmedi. Bu ona çokta bir şey kaybettirmedi ama bir heves olarak kaldı. Sanatçı Hümeyra ile yaşadığı aşk ve duyduğu pişmanlıklar bir döneme damga vurdu haliyle. Sanat hayatı boyunca 8 ödüle layık görülen sanat çı Osmangazi Üniversitesi tarafından Fahri Doktorluk Ünvanı alan sanatçı bir senedir mücadele ettiği kanser hastalığı neticesinde 84 yaşında yaşama veda etti ve Hakkın rahmetine kavuştu.

“Kral Oidipus oyunu ile sahneye…”

Kendisini peşi sıra takip eden bir büyük ustamız da sevdiğimiz ablamız Sinema mızın nadir kadın aktirst ve karakterlerinden biri olan Sezer Sezin di. Nam-ı diyar Türk sinemasının Şoför Nebahati… 1929 doğumlu sanatçı 1940’ta ilk kez 11 yaşında EMİNÖNÜ HALKEVİ TİYATROSUNDA Kral Oidipus oyunu ile sahneye çıktı. 1944 Hürriyet Kaptanı filmi sinemaya ilk adımı olur. Daha sonra sırası ile Yayla Kartalı ve Köroğlu filmleri peşini izlemiştir. 1948 yapımı Damga Filmi ile çıkışı yakaladı. 1956 da Eşi Kenan Altun ve İlhami Filmer ile Türk Export Film şirketini kurdu. 3 ten fazla film çekemeyen bu şirket Türkiye–Kıbrıs Arasındaki diplomatik krizden nasibini aldı ve ilk filmleri yayından kaldırıldı.

1965 yılında daha sonra ikinci evliliğini yaptığı Üner İlsever ile birlikte Kadıköy İl Tiyatrosunu kurdular. Metin Erksan’ın yönettiği Şoför Nebahat filmi Türkiye de rakor kırınca seri oldu ve 3 film yapıldı. Bu karaktere romanında can verende Atilla İlhan dı tabii. 1970 de sinemayı bırakarak ticarete atıldı. Birçok ödüle layık görüldü. Sinemayı bırakalı tam 37 yıl olmuşken Sefa Önal ın senaryosunu yazdığı Hicran Sokağı projesinde rica üzerine konuk oyuncu olarak yer aldı. 2014 ten bu yana Alzaimer tedavisi gören sanatçımız yaşlılık nedenleri ile rahatsızlığının ardından vefat etti ve hakkın rahmetine kavuştu…./Yazımın son bölümü yarın yayında…

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica