Genel

Etkili konuşma sanatı

Etkili konuşma sanatı Uzmanlara göre etkili konuşmanın yolu iyi dinlemeden, doğru beden dilinden, net ses tonundan, ele alınan konuya hakim olmaktan ve özgüven gibi faktörlerden geçiyor. Bunu sağlamak için de egzesizler iyi bir yöntem. Etkili konuşma sanatı detaylar haberimizde…

Etkili konuşma sanatı

Sosyal hayattan iş dünyasına kadar doğru iletişim beceleri kazanmak giderek daha fazla önem kazanıyor. Gençlerin hem sosyal çevresinde, hem de iş hayatındaki ilişkisini etkileyebiliyor. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Kihtir; ve Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Abdülrezak Altun etkili iletişimin başrolünde konuşma olduğunu anlatarak; “Sesli okuma yapmak, özgüven, iyi dinlemek etkili konuşmada önemli rol oynuyor” diyor. Uzmanların önerileri şöyle:

Egzersiz yapın

Konuşma becerisini geliştirmeye yarayacak egzersizler var. Öncelikle kendi sesinizin başkaları tarafından nasıl duyulduğunu anlayabilmek için, sesinizi kaydedip dinleyin. Ton veya konuşma hızındaki sorunlar bu yolla kolayca tespit edilebilir.

Sesli okuyun

Şiir, hikâye ya da romanlardan bölümleri sesli okuyarak yazılı metindeki vurgu ve duyguyu sesinize yansıtmaya çalışın. Bu yöntem hem bilgi sahibi olmanızı hem de sesin kullanılmasına yönelik alıştırmaları destekler.

Dinlediğiniz kadar konuşun

Uzun cümleler, art arda gelen karmaşık kelimeler karşı tarafın sizi anlamasını engelleyebilir. Bu nedenle ne kadar dinleme gerçekleşiyorsa, o kadar kısa ve öz konuşmak sağlıklı iletişime yol açıyor.

Özgüven sahibi olun

Gerekli niteliklere sahip, kendini geliştiren insanlar daha fazla özgüvenli oluyor. Toplumsal yaşamdan kopuk olmayan ve çevresine duyarlı insanlar, sağlıklı iletişim kurmak için zorlanmıyor.

Ses tonunuzu iyi ayarlayın

Ses tonunun bulunulan ortama uygun olması, çok hızlı ve duyulmayacak kadar sessiz olmaması gerekiyor. Net, açık, anlaşılır düzeyde gerçekleşmesi en doğrusu. Telaffuz sırasında “e”, “ı” gibi seslerden de uzak durun.

Etkili dinleyin

Karşınızdaki insana yoğunlaşarak kendinizi onun yerine koyun, empati kurun. Doğru anlamak için iyi dinlemek gerektiğini unutmayın. Dikkatinizi verin.

Konuya hakim olun

Ele alınacak olay hakkında bilgi sahibi olmanız, etkili konuşma yapmanızı sağlar. Duraklamadan, kendine güvenerek konuşmak sözcüklerin ifade edilmesine yardımcı olur. Özellikle sunumlarda buna dikkat edin.

Beden dilini atlamayın

Bilinçaltı beden diliyle bağ kuruyor. Konuşulanlar gerçekse beden dili de buna göre hareket ediyor. Mimiklerin, bakışın anlatılanlarla uyumlu olması, abartıdan uzak durulması oldukça önemli. Örneğin el ve kolları bel hizasından yukarı kaldırmak ve saçla oynamak karşıda bulunan insanda dikkatin dağılmasına, olumsuz bir izlenim yaratılmasına neden oluyor.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica