Ekonomi

Evde temizliğe motive olmanın 10 yolu

Evde temizliğe motive olmanın 10 yolu … Yardım edilen bariz bir çözüm (bir süredir bilincinde değildim!), Burada yaşayan tek insan olmadığımı ve hepsini kendim yapmak zorunda olmadığımı hatırlamaktır! detaylar haberimizde…

Evde temizliğe motive olmanın 10 yolu

Evimi doğal olarak temiz tutmak için ipuçlarımı ve püf noktalarımı paylaştım.

Niçin boğuluyoruz?

Temiz bir evde yaşamak istememize karşın, bazen temizlik yapma motivasyonumuzu kaybedebiliyoruz.

İşte temizlemek istemediğim için düşünebildiğim en yaygın nedenlerden bazıları:

  • Bitkinlik – Eğer küçük çocuklarınız varsa, onlarla uğraşmaktan bitkin kalmanız anlaşılabilir bir şeydir. Dolayısıyla temizlik hemen ikinci plana atılabilmektedir.
  • Büyük bir iş gibi görünüyor – Eviniz gerçekte dağınık olduğunda yapacağınız temizlik hiç bitmeyecekmiş gibi gelebilir. Oysa ne kadar dağınık olursa olsun, nihayetinde bir kaç saat içinde bitecek olan bir temizliktir.
  • Herkes için temizlemek istemiyorum – Evin sahibi olduğunuzda temizlik doğal olarak sizin işinizdir. Sizin dışınızdakiler için genel temizlik yapmama isteği oluşabilir.
  • Daha yeni temizlemiştim – Evde yalnız yaşamadığınız sürece sizin dışınızdaki insanların ortalığı kirletmesi sizi ister istemez daha yeni temizlik yapmıştım. Hemen nasıl kirleniyor, kirlenmemesi lazım moduna sokar.
  • İşim başımdan aşkın – Ev hanımlığı dışında birde çalışan anne iseniz, evde yapılacak işler gözünüzde büyüdüğünde size fazladan bir iş gibi gelebilir.
  • Destek alamamak – Yaptığınız işlerle ilgili ailenin diğer fertlerinden destek alamamak bazen size derin sıkıntılar içinde boğulmaya başlarsınız.

Yukarıda bahsettiğimiz yaşanmışlıklar sizi isteksiz hale getirebilir, ama ortada yapılması gereken bir iş var ve biz bu işi yapmak zorundayız. Onun için işe motive olmak için yapmamız gerekenleri düşünelim.

En isteksiz halimizde temizlemeye motive olma

Ben bu temizliği yapmak zorundayım. Sağlıklı bir yaşam için bu gerekli. Sağlıklı çocuklar yetiştirmeliyim gibi pozitif düşünceler iyi bir adım olacaktır.

Öncelikle temizliği kendiniz için yaptığınızı düşünün

Evde sizin dışınızda yaşayanların tertipli ve dağınık olması sizi temizlik yapmaktan alıkoymasın. Ve evde bu temizliği kendiniz için yaptığınızı düşünmeniz, oluşabilecek kırgınlıkların yaşanmamasını sağlayacaktır.

Ayrıca, evinizi sevmeniz ve keyif alacağınız değişiklikleri düşünmek sizi olumlu etkileyecektir.

Yavaştan bir başlangıç yapın

Evin tamamında yapacağınız temizlik, dağınıklıktan dolayı sizi iş yapmaktan alıkoymasına müsaade etmeyin ve evin ufak bir köşesinden balayın. Kendinizi bunaltmaya sürükleyecek büyük parçaları sona bırakın.

Temizliğe erken bir saatte başlayın

Sabah erken bir saatte temizliğe başlamak size moral yükleyecektir. Erken bir zamanda bitirilen temizlikten sonra, günün geri kalan kısmında yapabileceklerinize zaman ayırdığınızı görmek size ayrı bir enerji yükleyecektir.

Programlı bir temizlik zamanı ve takvimi oluşturun

Temizlik yapmayı zorlaştıran alanlardan uzak durun ve zamanlama ile arada bir kendinizi ödüllerin. Mesela belli bir alanı temizledikten sonra kendinize bir kahve molası verin ve sonra ikinci alana yönelin. Yada yaptığınız işi ölçebilmek için zaman belirleyin.  Belirlediğiniz süre sonunda ne kadar iş yaptığınızı görmek size ayrı bir enerji yükleyecektir.

Gün içi zamanlama dışında temizlik için haftanın belirli günlerini belirlemeniz diğer günlerde sizi düzenli kılacaktır, motivasyonunuzu yükseltecektir.

Evde küçük çocuklarla temizlik bir arada olunca işi bir oyuna çevirin

Çocuklarınızla eğlenerek temizlik yapmak her zaman mümkündür. Temizlik yaparken alanları sıralamak ve zamanlamak size çocuğunuzla ilgilenme ve onlarla birlikte temizlik yapma olanağı sunacaktır. Yapacağınız zamanlama ile çocukların oynayacağı bir oyun seçin ve aralarda oyun oynayarak temizlik yapmanın keyfine varın. Çocuklarınıza da temizlik aralarında ayırdığınız zaman ile onlarında disiplinli ve eğlenceli ortamla mutlu olduğuna tanık olacaksınız.

Temizliğe odaklanın ve derli toplu çalışın

Temizliğe başlamadan önce işe odaklanın ve malzemelerinizle organize olun. Temizlik yaparken kesinlikle malzeme aramaya zaman geçirmeyin. Evinizin belli bir noktasında temizlik malzemelerinin tümünü toplayın ve temizliğe odaklanın. Derli toplu çalışmayla doğal temizlik yapmanın keyfine varın.

Temizliği müzikle keyifli hale getirin

Temizlik yaparken dinlediğiniz hafif hareketli bir müzik parçası sizin temizliğe daha çabuk motive olmanızı sağlayacaktır. Ve böyle bir tarafta eğlenirken diğer taraftan keyifli temizliği yaparken zamanın nasıl geçtiğini anlayamayacaksınız.

Temizliğin bir aile kültürü olduğunu hatırlayın

Çocukları evde yapacağınız temizlik işlerine katmak için evde koyacağınız kurallar önemlidir. Aile içinde herkes sorumluluklarının farkında olabilmeli. Bunu da belirli hale getirecek olan koyacak olduğunuz kurallardır. Çocuklarınızda koymuş olduğunuz kuralların neye yaradığını ve neye hizmet ettiğinin bilincine varacak öğretiyi almış olacaklardır.

Çocukların da sorumlu davranışı neticesinde temizlenecek alanların belli olması sizi keyifli kılacaktır.

Temizliğin daha kısa sürede biteceğini düşünün

Sadece temizliğe motive olun. Hiç bir zaman cesaretinizi kırmayın. Aile kültürünün yaşandığı koşullarda yapacağınız bir temizliğin sanılandan daha kısa sürede biteceğini düşünerek temizliğe koyulun ve stresten uzak durun. Bu temizliği bitirince şunları şunları yapacağım ve huzurlu bir biçimde dinleneceğim deyin ve işe koyulun.

Temizliğe ara vererek kendini ödüllendir

Temizliğin zamanlara ayırılarak yapılması sizi temizliğe motive edecektir. Temizlikten önce ocağa çayınızı koyunuz ve demleyiniz. Çay demleninceye kadar temizliğe devam edin. Başladığınız alanın nasıl bu kadar çabuk bittiğine sizde şaşıracaksınız.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica